Intrebat daca s-au discutat realocari bugetare pe ministere in sedinta de guvern de ieri, premierul Tariceanu a negat, apoi s-a lansat intr-un atac fara precedent la adresa ministrilor subordonati si a altor conducatori de institutii publice.

Fara sa nominalizeze, Tariceanu a acuzat cheltuirea desantata a banilor publici: „Sa stiti ca ministerele, cateodata, in loc sa faca un calcul simplu, legat de posibilitatile de majorare a bugetului, de la un an la altul, ies cu cifre care sunt absolut iesite din orice limita a bunului simt. (...)

Stim foarte bine ca ministerele sunt campioane la cheltuirea banilor pe salarii, la cumparare de mobilier, unele mai rezolva si problema cumparatului de autoturisme... Acolo se descurca bine. Cand incepem sa analizam insa realizarile la capitolele investitii, cheltuieli de capital, acolo stau foarte slab.

Atunci, sigur, ne intrebam: la ce foloseste majorarea an de an a bugetelor, daca exista o foarte slaba capacitate de utilizare a acestor bani. Si nu e vorba doar de ministere - foarte multe institutii publice sunt in aceasta situatie”. Atacul sefului Executivului la adresa propriului cabinet (compus in majoritate din liberali) este cu adevarat surprinzator.

Singura posibila explicatie ar putea fi, la limita, ultimul scenariu care se vehiculeaza prin cabinetele de patid.

Pesedistii cauta sa scape de situatia incurcata provocata de motiunea de cenzura propunandu-le un targ reciproc avantajos liberalilor. Conform unor surse parlamentare, noua idee a PSD, discutata cu PNL in ultimele zile, este ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa opereze o remaniere guvernamentala si sa ii schimbe pe ministrii criticati in motiunea de cenzura.

Cei vizati sunt ministrul Justitiei Tudor Chiuariu, ministrul Muncii si Protectiei Sociale Paul Pacuraru, ministrul Educatiei Cristian Adomnitei si, eventual, cel al Administratiei si Internelor Cristian David. Daca premierul face acest lucru, atunci pesedistii isi retrag semnaturile de pe motiune si, conform Regulamentului celor doua Camere, documentul nu va mai putea fi dezbatut.

In opinia pesedistilor, Tariceanu ar fi de doua ori castigator: o data pentru ca ar ramane la sefia Guvernului si, apoi, pentru ca ar gasi o cale onorabila de a scapa de ministrii Chiuariu si Pacuraru, anchetati de catre procurorii anticoruptie, si de Cristian Adomnitei, ministrul controversat al Educatiei.

integral in Gandul