Procesul de aderare la Uniunea Europeana a atras imbunatatirea mediului de afaceri in multe dintre statele central si est-europene, dar motivatia acestor tari de a implementa reforme scade odata cu dobandirea calitatii de membru al comunitatii europene, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU).

La nivel international, mediul de afaceri se va mentine favorabil in urmatorii cinci ani, in pofida unor obstacole precum intensificarea protectionismului, riscurile sistemului de securitate si dezechilibrele macroeconomice, care s-ar putea transforma in amenintari globale de amploare.

Cu toate acestea, procesul de globalizare va continua. Trendul international de liberalizare si de reglementare va fi sustinut in continuare de factori importanti, precum presiunile concurentiale sporite asupra companiilor multinationale si competitia intre diferite tari pentru investitii straine.

Reforma pietelor de munca si productie va continua in intervalul 2008-2012

Avansul Produsului Intern Brut mediu la nivel international in perioada 2008-2012 va incetini, comparativ cu ritmurile record inregistrate in ultimul timp, dar se va mentine la un nivel ridicat raportat la standardele istorice.

Progresele la nivelul procesului de liberalizare a comertului international ar putea incetini, insa schimburile comerciale externe si regimurile valutare vor fi cel mai libere raportat la situatia inregistrata de la inceputul secolului XX. In majoritatea tarilor, calitatea infrastructurii se va imbunatati .

De asemenea, reforma pietelor de munca si productie, proces care se confrunta adesea cu piedici, va continua si in intervalul 2008-2012.

Prin urmare, calitatea mediului de afaceri global va creste, in pofida perspectivelor mai putin favorabile pentru SUA, care a coborat in clasamentul EIU, avand in vedere acumularea de riscuri financiare si macroeconomice, raspandirea protectionismului, riscurile de securitate si relatiile internationale tensionate.

Un articol de Maria Tanase-Ene

Integral in Curierul National