Articol susținut de EY România
de Laura Ciobanu EY România
Influența negativă a dezvoltării economice asupra mediului înconjurător este un fapt recunoscut de multă vreme. Pe fondul multiplelor provocări generate de necesitatea protejării mediului, guvernele se confruntă acum cu o presiune tot mai mare de a identifica noi modalități de diminuare a impactului activităților antropice asupra mediului, fără a afecta însă creșterea economică. Este de la sine înțeles că influența acestor măsuri se va reflecta asupra activității producătorilor.
Articol susținut de EY România
de Andrei Stefanovici, Anca Atanasiu EY Romania
Recent intrată în vigoare, Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată are ca obiectiv creșterea gradului de participare pe piața muncii a femeilor, a părinților și a oricăror categorii de angajați care au în îngrijire rude sau alte persoane cu care locuiesc, prin reglementarea unor formule de lucru flexibile și a concediilor pentru motive familiale.
Articol susținut de EY România
de EY Romania
Echipa de avocați specializată în dispute fiscale a Radu și Asociații SPRL, casa de avocatură asociată EY Law, a înregistrat o nouă premieră, de data aceasta într-o problemă ce a generat dificultăți în interpretarea și aplicarea legii fiscale - restituirea accizei percepute asupra unui produs energetic care, necorespunzând parametrilor standard, a fost returnat de beneficiar în antrepozitul fiscal, în vederea recondiționării și eliberării ulterioare în consum.
Articol susținut de EY România
de Raluca Popa EY Romania
În contextul planului de acțiune BEPS, țările au agreat să implementeze anumite măsuri care să asigure rezolvarea disputelor internaționale legate de aplicarea tratatelor de evitare a dublei impuneri într-o manieră rapidă, eficientă și adecvată. Drept urmare, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și-a propus să monitorizeze anual statusul procedurilor de acord amiabil de la nivelul fiecărei țări. Publicat recent, raportul OCDE pentru anul 2018, care ne arată numărul de proceduri de acord amiabil inițiate în fiecare țară precum și numărul de cazuri soluționate, plasează România pe ultimele locuri în Europa.
Articol susținut de EY România
de Mihaela Mitroi EY Romania
Printre subiectele la care își propune să răspundă recentul proiect de modificare a Codului Fiscal se numără și o nouă definiție a locului conducerii efective. O definiție foarte interesantă cu care vine legiuitorul și iată care sunt argumentele. În primul rând, ce reprezintă locul conducerii efective? Foarte pe scurt, reprezintă locul unde conducerea societății ia deciziile cheie necesare pentru desfășurarea activității (de exemplu, financiare, operaționale, comerciale etc.).
Articol susținut de EY România
de Mihai Petre EY România
Cel mai complex sistem de "supraveghere orizontală" creat până acum la nivelul Uniunii Europene este în vigoare începând cu data de 20 mai 2019. Este vorba de sistemul de trasabilitate a produselor din tutun menit să combată traficul și evaziunea fiscală din acest domeniu. Comisia Europeană a acordat României un răgaz până la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem să devină complet operațional și pe teritoriul său.
Articol susținut de EY România
de Mihai Petre EY România
În contextul comerțului cu mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală, Uniunea Europeană s-a angajat pe deplin să implementeze standarde ridicate de protecție a pieței interne. Dreptul de proprietate intelectuală înseamnă o marcă, un desen sau un model, un drept de autor sau orice drept conex, o indicație geografică, un brevet de invenție, așa cum este prevăzut în dreptul intern (al țării) sau al Uniunii Europene.
Articol susținut de EY România
de Dragoș Radu EY România
82% dintre companiile de la nivel global plănuiesc să își diminueze costurile cu departamentul juridic în următorii doi ani, iar 42% dintre respondenți intenționează să reducă aceste costuri cu peste 10%, potrivit
raportului EY Reimagining the Legal Function Report 2019. Raportul, care cumulează răspunsurile a peste 1.000 de juriști cu funcții de conducere din 25 de jurisdicții, constată că, în medie, companiile intenționează să își diminueze costurile cu departamentul juridic cu 11%, în prezent, cheltuielile juridice însumând, în medie, 172 milioane de USD cu serviciile juridice interne și 169 milioane de USD cu serviciile juridice externe.
Articol susținut de EY România
de Andra Cașu, Alexandra Ovedenie EY Romania
Termenul de implementare al Directivei MDR (Mandatory Disclosure Regime) la nivelul legislației românești este sfârșitul anului curent. Deși pare confortabil, timpul rămas este destul de scurt. Mai mult decât atât, vor face subiectul raportării tranzacțiile al căror prim pas în implementare a fost făcut începând cu 25 iunie 2018, prin urmare chiar dacă încă nu se face raportarea, tranzacțiile desfășurate în ultimele 12 luni pot fi raportabile.
Articol susținut de EY România
de EY Romania
Ovidiu Șandor, câștigătorul titlului EY Entrepreneur Of The Year – România 2018, intră în compețitia globală pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year™, care are loc în această săptămână la Monte Carlo. România, reprezentată în acest an de fondatorul CEO Mulberry Development, marchează a patra participare în finala competiției globale EY World Entrepreneur Of The Year™. 57 de antreprenori din 47 de țări și teritorii concurează pentru marele premiu EY World Entrepreneur Of The Year 2019, care va fi anunțat în cadrul ceremoniei de premiere din 8 iunie 2019.
- Ovidiu Șandor, câștigătorul titlului EY Entrepreneur Of The Year – România 2018, intră în compețitia globală pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year™
- Antreprenori de top din toată lumea se reunesc la cea de-a 19-a ediție a competiției EY World Entrepreneur Of The Year™
- 57 de antreprenori cu venituri totale de aproximativ 44 miliarde USD concurează pentru titlul EY World Entrepreneur Of The Year 2019
Articol susținut de EY România
de Andrei Ștefanovici și Anca Atanasiu EY Romania
Conform celor mai recente date statistice publicate de Eurostat, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul de utilizare a angajaților temporari din totalul numărului de angajați. Acesta este de doar 0,9%, spre deosebire de Spania, Polonia și Portugalia, unde procentul de utilizare depășește 20%. Din informațiile statistice rezultă că utilizarea salariaților temporari nu este o practică obișnuită în România, raportat la tendințele de la nivel european.
Articol susținut de EY România
de Alex Milcev EY Romania
Efectele exacte ale ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt greu de anticipat, putem identifica însă câteva dintre ele din perspectivă fiscală și juridică. Brexit-ul poate genera oportunități de deducere a TVA, de exemplu, pentru băncile și companiile de asigurări din România. În prezent, acestea nu deduc TVA sau deduc într-o proporție minimă. Astfel, prestările de servicii financiar-bancare realizate de prestatori români către clienți din afara Uniunii Europene vor permite deducerea TVA, prin excepție de la regula generală.
Articol susținut de EY România
de Mihai Petre EY Romania
La finalul anului 2018, Comisia Europeană a emis noi orientări privind stabilirea și dovedirea originii nepreferențiale a mărfurilor ce provin din țări terțe. Acestea vin atât în sprijinul importatorilor europeni, cât și al autorităților vamale. Prin noile orientări, Comisia Europeană atrage atenția atât importatorilor, cât și autorităților vamale, asupra faptului că la nivelul Uniunii Europene stabilirea și dovedirea originii nepreferențiale a mărfurilor se realizează strict în baza regulilor prevăzute în acest teritoriu (și nu în baza celor din țara de export către UE). În plus, pentru aplicarea regulilor de origine nepreferențială este important ca importatorul să cunoască dacă mărfurile fac obiectul unui regim special de import nepreferențial sau nu.
Articol susținut de EY România
de EY Romania
Mentalitatea și teama de eșec ocupă primul loc în topul celor mai importante obstacole pentru cei care vor să înceapă și să dezvolte o afacere în România, conform Barometrului Startup-urilor din România realizat de EY România, Impact Hub Bucharest și Startarium. Educația precară, impredictibilitatea fiscală și situația politică actuală se clasează pe a doua poziție, fiind resimțite și menționate de 12% dintre antreprenorii chestionați în cadrul studiului.
Articol susținut de EY România
de Claudia Sofianu EY Romania
În ultimii zece ani, România a devenit un centru important în domeniul IT&C, acest sector înregistrând creșteri solide de la un an la altul. Gradul ridicat de atractivitate generat de calitatea muncii prestate de specialiștii din România din IT&C a determinat unele companii străine, care nu au prezență pe piața locală, să folosească expertiza acestora, oferindu-le un venit competitiv și posibilitatea de a lucra de acasă. În relația cu societatea străină pentru care prestează servicii profesionale, aceste persoane sunt de obicei fie angajați, fie colaboratori persoane fizice autorizate (PFA).
Articol susținut de EY România
de EY Romania
Astăzi vom discuta despre modificările aduse de OUG 114/2018 cu privire la veniturile angajaților din domeniul construcțiilor. Această ordonanță a generat multe reacții și controverse din partea mediului de afaceri, afectat în special de lipsa de claritate a acestor prevederi și termenul scurt de implementare. Andra Casu, Partner Asociat - EY România și Inga Țîgai, Senior Manager - EY România discută despre facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor introduse de la 1 ianuarie 2019.
Articol susținut de EY România
de EY Romania
În
podcastul de astăzi, Adrian Teampău, Associate Partner Indirect Tax - EY România și Silviu Savu, Manager Indirect Tax - EY România discută despre extinderea termenului de aplicare a taxării inverse, aplicabilitatea cotei reduse de TVA de 5% și ajustarea bazei impozabile in cazul falimentului beneficiarului.
Articol susținut de EY România
de EY Romania
Este vorba despre Ordinul președintelui ANAF nr. 1960/2018, care împiedica majoritatea societăților fără depozit propriu care comercializează în sistem angro produse energetice petroliere să mai funcționeze pe piața relevantă. Echipa de avocați specializată în litigii fiscale a Radu și Asociații SPRL, condusă de Emanuel Băncilă, a asistat cu succes, în fața Curții de Apel Timișoara, o importantă societate care comercializează în sistem angro produse energetice, obținând suspendarea executării Ordinului președintelui ANAF nr. 1960/2018.
Articol susținut de EY România
de Alex Milcev EY Romania
Comisia Europeana a decis astăzi, 08 noiembrie 2018, respingerea cererii de derogare in vederea aplicării mecanismului de plata defalcata a TVA înaintata de Romania. Comisia își manifesta astfel îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporționalității si compatibilității cu Tratatul de Aderare considerând acest mecanism ca fiind contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cat și libertății furnizării de servicii.
Articol susținut de EY România
de EY Romania
Începând cu 1 noiembrie 2018 mai multe categorii de servicii beneficiază de cota redusă de TVA de 5%, o modificare legislativă cu un puternic impact pozitiv în domeniul serviciilor de restaurant și catering. Totuși, noile modificări legislative nu reprezintă o veste atât de bună pentru anumiți agenți economici care activează în domeniul preparării și livrării de alimente.