Aproximativ 150.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, potrivit estimărilor franceze comunicate de ministrul de externe într-un interviu publicat vineri în ediția europeană a ziarului rus independent Novaya Gazeta, citat de AFP.

Soldați ruși pe linia frontului din UcrainaFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Rusia a suferit deja un eșec militar. Estimăm pierderile militare rusești la 500.000, dintre care 150.000 de morți", a declarat Stéphane Séjourné.

„De ce toate acestea? Se poate rezuma în două cuvinte: pentru nimic", a adăugat el.

Estimarea numărului de ruși morți în război este mai mică decât cea înaintată de președintele ucrainean Volodimir Zelensk în februari, când a afirmat că 180.000 de soldați ruși au murit în doi ani de război.

Potrivit estimării armatei ucrainene de vineri dimineață, Rusia a pierdut până acum peste 472.000 de soldați în război,

La sfârșitul lunii aprilie, Marea Britanie a estimat că aproximativ 450.000 de ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina.

Moscova nu divulgă nicio informație despre numărul de morți și răniți din rândul trupelor sale.

Armata ucraineană, ale cărei pierderi nu au fost dezvăluite, se află în defensivă de la eșecul marii sale contraofensive din vara anului trecut.

Rusia are inițiativa în fața unui adversar care se chinuie să recruteze noi soldați și care ar probleme din cauză că ajutorul occidental vine prea lent.

Reluarea asistenței militare americane, în urma aprobării la sfârșitul lunii aprilie a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ar trebui să permită Kievului să-și consolideze forțele și să încerce să stabilizeze frontul, în special în est, în zonele CeasovIar și Avdiivka, notează France Presse.

Unii analiști militari consideră că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina.