Sunt foarte multi oameni necajiti pe pamant. O parte dintre ei solicita ajutoare. Unii primesc, altii nu. Unii au dreptul si nu primesc, altii primesc si nu au dreptul. Nu acuzam pe nimeni si nici nu insinuam nimic. Doar ascultam celebra ?voce a poporului? si consemnam. Gheorghe Cezar, de 44 de ani, din satul Schineni, comuna Saucesti, este o persoana contestata in sat.

Nu de multa vreme, ci de cand a fost ?improprietarit? cu un certificat de handicap gradul I, ca nevazator. Treaba lui, e handicapul lui, vai de el. Numai ca fostii sai tovarasi s-au considerat nedreptatiti si au ripostat.

Au adresat o plangere catre Comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti, ?pentru a va aduce la cunostinta o eroare, consideram noi, destul de grava...Cezar Gheorghe, din satul Schineni, credem ca a obtinut un certificat de handicap gradul I nevazator ducand in eroare acel doctor care l-a consultat spunandu-i ca este nevazator.

Domnule Presedinte, o persoana care isi face toate treburile pe langa casa, muncind cu ziua la oameni in sat, mege la padure atat cat si la carciumile din sat singur, nu poate fi cu handicap de gradul I, nevazator?. In perioada 2 - 5 noiembrie 2003, dupa o betie crunta, a fost internat in Sectia ATI a Spitalulului Judetean, cu diagnosticul coma alcoolica si... cecitate.

Portret de om cu handicap

In 18 august 2003, pe numele lui Gheorghe Cezar se efectueaza o ancheta psiho-sociala. Se stabileste ca este necasatorit si nu are nici o ocupatie. Se face uz de actele medicale emise de medicii specialisti care l-au examinat si care au constatat ca sufera de ?AO dezlipire de retina (operata, recidivata OD)?.

In scrisoarea medicala semnat de medicul Gheorghe Todosi scrie: ?Se trateaza intensiv si isi revine dupa tratament. Recomandari: evitarea consumului de alcool?. Clar.

Pe data de 28 iunie 2003, Gheorghe Cezar si concubina sa, Mihaela Alecsandrut Merloiu, aflati sub influenta alcoolului, s-au deplasat la locuinta lui Petre Cezar, au facut scandal, au injurat, au folosit cuvinte si gesturi, amenintari cu acte de violenta asupra a trei persoane.

Gheorghe Cezar a fost sanctionat contraventional de politistii din comuna cu o amenda de 3.500.000 lei.

Nevazatorul care...vede!

Luni, 3 mai 2004, am discutat cu referentul social Adrian Lepadatu, din cadrul Primariei Saucesti, si cu ag. pr. Valerian Dascalu, lucrator la Postul de politie din comuna.

Cei doi ni l-au descris pe Gheorghe Cezar asa cum este de fapt, fara familie, fara capatai, betiv, scandalagiu. Munceste cu ziua la diferiti oameni din comuna, lucru confirmat si de vecini. Toti se mira cum de a putut obtine acel certificat de nevazator gradul I. Toate aceste descrieri ale lui Cezar aveau sa apara insa cu totul alt fel in ancheta sociala.

Intocmita si semnata de acelasi referent social, Adrian Lepadatu. ?Capacitatea de munca: nestabilita (!); alcoolism: nu este cazul (!); atitudinea fata de copii/familie: este sociabil cu membrii familiei (care?); starea civila: necasatorit (!? ori are familie, ori e necasatorit?); relatii sociale: ?membrii familiei (!!) sunt cunoscuti ca persoane respectuoase cu cetatenii...?.

L-am gasit pe Gheorghe Cezar acasa la el. L-a strigat concubina. A venit singur, fara ?insotitor?. Nimic din ?calitatile? unui nevazator. A cautat singur intr-un dosar o chitanta prin care a achitat o amenda. Se uita la noi ca un om cat se poate de normal, ne urmarea miscarile. Probabil nu stia de unde suntem. Ne-a insotit la masina fara sa se sprijine de cineva.

Desi avea insotitor cu indemnizatie, care insa statea deoparte! O reclamatie asemanatoare s-a primit si la Directia de Asistenta Sociala. ?Gheorghe Cezar era acuzat ca lucreaza cu ziua la camp si ca nu este o persoana cu handicap. Am solicitat, prin urmare, reexaminarea lui?, declara Rodica Padureanu, director DJAS Bacau.

Desi avea certificat de persoana cu handicap, permanent, eliberat in septembrie 2003, nevazatorul a fost chemat la Comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap (CEMPH) pe 26 martie 2004. ?Pe 22 martie a fost examinat de dr.Grigoras, care a stabilit acelasi diagnostic, declara Mihaela Dumitrascu, secretara CEMPH.

Am sunat la Politie si la Primaria Saucesti, ca sa verificam daca reclamantii locuiesc in comuna. Am aflat ca doi nu exista, doi sunt oligofreni, iar ceilalti doi sunt fratele lui Gheorghe Cezar, care e in litigiu cu reclamatul pentru un teren, si sotia lui, care si-a dat numele de fata?. Problema nu era cine a reclamat, ci daca Gheorghe Cezar se manifesta ca un nevazator.

Pe noi, precum si pe cei din comuna, nu ne-a convins. Cine nu crede, sa mearga la Schineni. Pentru cine nu stie, presedintele filialei Bacau a Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Vasile Diaconu, este nevazator gradul I. Cine vrea, poate sa compare cele doua situatii.

Ultima ora

Ieri, ne-a vizitat la redactie Gheorghe Cezar.

A urcat la etajul II, a batut la usa redactiei, l-am indrumat, fara sa stiu cine este, catre persoana pe care a solicitat-o. A dat mana cu un coleg, si-a tras un scaun, s-a asezat si a inceput sa povesteasca. Insotitoarea mergea in urma lui. A plecat pe acelasi traseu, a coborat scarile, fara ajutor, a salutat gardianul si dus a fost.

Nu a avut nevoie de nici un sprijin sau sustinere in deplasarea lui.