Telefoanele persoanelor respective sint interceptate la cererea procurorilor care string probe pentru a demonstra ca acestea au savirsit infractiuni.

Ascultarea are loc fara ca cel pus sub interceptare sa stie. El va afla ca a fost "spionat" fie atunci cind va incepe urmarirea penala impotriva lui, fie - in cazul in care suspiciunile procurorilor nu s-au confirmat - printr-o simpla adresa de instiintare.

Desi oficial ni s-a comunicat ca numai 20 de ieseni sint ascultati legal, exista numeroase suspiciuni potrivit carora numarul celor interceptati este mult mai mare.

"Vinovati" sint cei care au cumparat pe bani grei dispozitive speciale de ascultare sau chiar unele servicii speciale care nu stau neaparat in aprobarea vreunui judecator ca sa-si bage urechea in telefoanele iesenilor.

Numai judecatorii dau mandate de ascultare

Chiar daca multi ieseni au impresia, reala sau nu, ca li se asculta deseori telefoanele, numai 20 de ieseni vorbesc "cu autorizatie". Cifra a fost comunicata de conducerea Tribunalului.

Numarul de interceptari a fost calculat de catre judecatorii Tribunalului Iasi din vara anului trecut de cind aceasta competenta, de aprobare a cererilor de interceptare formulate de procurori, a trecut in "curtea" lor.

Pina la acel moment, autorizatiile de ascultare a telefoanelor erau aprobate numai de catre procurori.

Din momentul in care aprobarea ascultarii convorbirilor telefonice a revenit in sarcina judecatorilor, procurorii au ramas doar cei care fac propuneri in acest sens.

Ascultarea telefoanelor variaza de la o zi pina la patru luni

Pentru a obtine un mandat de ascultare, procurorii se prezinta in fata instantei cu argumente concrete care sa-i convinga pe judecatori ca se impune luarea unor astfel de masuri asupra unor persoane declarate ca fiind suspecte de savirsirea unor grave infractiuni.

De asemenea, procurorii trebuie sa motiveze propunerea de acordare a autorizatiei de interceptare ca fiind indispensabila cercetarii penale a celui vizat.

In sensul ca o astfel de manevra ar fi o dovada esentiala in demonstrarea unei infractiuni savirsite de persoana cercetata.

In cazul in care judecatorii sint convinsi ca solicitarile procurorilor sint intemeiate, pot aproba interceptarile telefonice solicitate pentru maximum 30 de zile.

Dar, in conditii extreme, aprobarea poate fi prelungita pina la 4 luni.

Cei ascultati trebuie sa fie instiintati fie ca sint vinovati, fie ca sint nevinovati

Potrivit legii, in cazurile in care suspectarile procurorilor nu subzista de-a lungul interceptarii, adica nu se string suficiente probe necesare inceperii urmaririi penale, persoanele ale caror telefoane au fost ascultate trebuie sa fie instiintate despre faptul ca au fost ascultati.

Misiunea instiintarii revine tot judecatorilor si, pina acum, acestia nu au completat nici un astfel de act. Conform precizarilor conducerii Tribunalului Iasi, in cazul tuturor celor 20 de telefoane ascultate, se efectueaza, in prezent, operatiunea de comunicare de catre SRI spre procurori a datelor strinse in urma interceptarii.

Conducerea Tribunalului nu stie exact daca sint sau nu publice mandatele de ascultare

Demersul nostru oficial, de a afla citi ieseni sint "spionati" si care sint acestia a fost rezolvat in parte si cu insistente.

"Statistic, numarul autorizatiilor este public. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre numele celor ale caror telefoane au fost ascultate", ne-a spus purtatorul de cuvint al Tribunalului, Diana Micu-Cheptene.

Cererea oficiala de "deconspirare" a mandatelor de ascultare a fost introdusa la Tribunal saptamina trecuta.

Initial, dupa citirea solicitarilor, reprezentantii Tribunalului ne-au spus ca nu ne pot furniza datele solicitate.

"Nu cred ca va putea fi solutionata pentru ca informatiile cerute sint secrete. Doar la nivel procedural ar putea fi rezolvata", ne declarase saptamina trecuta presedintele Tribunalului, Rica Vasiliu-Cravelos.

Ulterior, s-a aflat probabil ca anul trecut, Inalta Curte de Casatie a hotarit ca astfel de date sint publice.

Sentinta venise in urma unui proces prin care Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania daduse in judecata Parchetul General pentru ca refuzase furnizarea unor astfel de date.

"Am fost singura care am militat in vederea furnizarii acestor informatii pentru ca eu consider ca ele sint publice", a aratat Diana Micu-Cheptene ce rol a avut in rezolvarea cererii noastre.

Telefoanele pot fi ascultate prin dispozitive cumparate de pe internet

Este de notorietate faptul ca telefoanele sint interceptate nu numai de catre autoritati, ci si de catre unele persoane fizice sau juridice neautorizate.

Unii dintre cei care detin aparatura performanta de interceptare si o folosesc au fost luati deja in vizorul serviciilor secrete.

Dar exista o multime de astfel de aparate care nu sint monitorizate nici intr-un fel.

Deocamdata, companiile de telefonie mobila nu au inventat servicii care puse la dispozitia utilizatorilor ar putea detecta interceptarile nelegale.

In aceste conditii, aparatura de ascultare neautorizata depaseste sistemele de protectie pe care le au firmele de telefonie mobila.

Achizitionarea unui dispozitiv de ascultare a telefoanelor mobile se afla la indemina oricui intra pe internet.

Cei care fac comanda si primesc aparate de acest gen se afla in ilegalitate, dar totusi le folosesc pe propria raspundere.

Sistemele ad-hoc de interceptare pot sa supervizeze peste 200 de telefoane simultan, monitorizate in 124 de relee.