Anul trecut, medicii de la Maternitatea "Cuza-Voda" au ramas stupefiati in fata unui caz cu totul iesit din comun. Este vorba despre o femeie de 33 de ani, din comuna Popricani, "depistata" cu un uter malformat (cu un uter cu doua cavitati). Potrivit declaratiilor medicului care a monitorizat-o pe Maricica Tescu pe toata perioada sarcinii, un asemenea caz se intalneste extrem de rar.

Chiar daca femeia a mai trait o data bucuria nasterii, cea de-a doua sarcina avea sa-i aduca o dubla bucurie. Si asta deoarece s-a constatat ca era vorba de o sarcina gemelara. Maricica Tescu purta in pantece doi baietei. Pe unul dintre ei avea sa-l aduca pe lume pe data de 11 decembrie 2004. "Gravida a fost dispensarizata inca de la debutul sarcinii si a urmat un tratament specific.

Nu putem spune ca este vorba chiar de o sarcina gemelara, deoarece cei doi baietei, care s-au format separat, fiecare in cate o cavitate a uterului, sunt diferiti genetic, provenind din doua ovule diferite. Mama a fost in permanenta monitorizata, uterul fiind predispus la un avort sau la o nastere prematura", a declarat dr. Elena Mihalceanu, purtator de cuvant la Maternitatea "Cuza-Voda".

"Prima nastere, fara probleme!"

In ciuda faptului ca nasterea de pe 11 decembrie a fost una prematura, mai exact la 7 luni, aceasta a decurs normal, fara probleme deosebite. Dar asta s- a intamplat si datorita faptului ca Maricica a avut grija sa se prezinte periodic la medic, luandu-si chiar si un concediu medical, dupa cea de-a 20- a saptamana de sarcina. "Nasterea a decurs normal, neimpunandu-se o cezariana.

Chiar daca a fost vorba de un copil prematur, care cantarea doar 1,600 kg, acesta a reusit sa supravietuiasca", a declarat dr. Elena Mihalceanu. Primul baietel al Maricicai se numeste Catalin Stefan. Dupa aproape doua luni de zile de la nastere, bebelusul care a stat sub supravegherea cadrelor medicale de la Sectia de Neonatologie, a ajuns la greutatea fratiorului sau, adica cea de 2,600 kg.

Deoarece in timpul primei nasteri cea de-a doua cavitate a ramas inchisa, medicii au considerat ca cealalta sarcina trebuie sa-si urmeze cursul firesc.

Inca un baietel!

In noaptea de duminica spre luni, in jurul orei 2 fara 10, Maricica Tescu a mai trecut, pentru a doua oara in ultimele doua luni, prin chinurile nasterii. Numai ca, de aceasta data, cel de-al doilea baietel a fost adus pe lume prin cezariana. "Chiar daca femeia trebuia sa nasca miercuri, se pare ca cel mic a venit mai devreme.

Asta nu inseamna ca nasterea nu a fost la termen sau ca a fost una complicata. Dimpotriva, nasterea a decurs normal, fara probleme si a durat 45 de minute", a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii "Cuza-Voda". Cel de-al doilea baietel, Valentin Ionut, este sanatos si cantareste 2,600. Venirea sa pe lume a provocat o bucurie imensa familiei Tescu.

"Sunt fericita ca si cel de-al doilea baietel este sanatos si ca nu au fost probleme in timpul nasterii", a declarat mama celor doi gemeni., vizibil emotionata. Ambii bebelusi vor mai ramane cateva zile sub supravegherea medicilor de la Maternitatea "Cuza-Voda". Daca lucrurile vor decurge normal, Maricica si cei doi baietei vor fi externati in cursul acestei saptamani.

Mihaela CIOBOTARI