Agonia Onestiului continua. Arestarile din dosarul RAFO manjesc si mai tare imaginea unei societati aflate sub semnul trandafirilor lui Iacobov. CAROM a intrat in executare silita, Ordonanta lui Nastase este suspendata, iar data de 1 aprilie suna ca o pacaleala pentru salariatii ambelor societati.

Desi mereu legata de colosul cu picioare de lut, CAROM parea ca se descurca destul de bine. Societatea a prins cateva facilitati prin Legea 137 privind accelerarea privatizarii si OG40. Daca s-ar fi tinut de graficul esalonarilor, CAROM ar fi scapat si de executarea silita.

Din pacate insa, acest lucru nu s-a intamplat, iar acum firma onesteana a intrat in procedura de executare. Conturile sunt blocate, mai mult, s-a trecut si la poprirea pe terti.

Adica cei care ar avea de platit ceva societatii, trebuie sa plateasca acum direct Finantelor, in contul datoriilor pe care le are societatea catre stat. Efectul acestor masuri nu se resimte numai in imposibilitatea CAROM de a achizitiona materie prima, ci si in plata salariilor. “Situatia este mai grea.

Poprind tertii societatii nu mai pot intra in conturi nici banii pentru salarii”, recunoaste si directorul DGFP Bacau, Petre Haineala. Acesta este insa legat la maini, pentru ca orice interventie care s-ar face la ministerul de resort ramane fara rezultat.

Cel putin pana in momentul in care societatea va reusi sa achite ceva datorii.

In Ordonanta de Guvern 101, supranumita Ordonanta lui Nastase, era prevazuta, printre alte masuri, si fuziunea dintre RAFO si CAROM. Cum ordonanta a fost suspendata pana la 1 aprilie, ambele societati se gasesc intr-o situatie critica.

Nerespectarea facilitatilor la plata acordate CAROM a dus la pierderea certificatului de exonerare a TVA in vama. Cum RAFO primea titei prin CAROM, societatea se afla momentan in imposibilitatea de a achizitiona materia prima necesara.

Din acest motiv, conducerea rafinariei se chinuieste sa obtina in nume propriu mult asteptatul certificat. Ceea ce nu s-a intamplat. Finantele au putut doar elibera un certificat fiscal.

La RAFO insa situatia se complica pe zi ce trece. Dupa solicitarea Finantelor, chiar si conducerea societatii a cerut autoritatilor judetene inlesnirea unei intrevederi cu ministrul Ionut Popescu si efectuarea unui audit intern.

Deciziile trebuie luate cu repeziciune, deoarece intreruperea alimentarii cu titei ar fi fatala pentru rafinarie.

“Am discutat cu conducerea societatii si cu liderul de sindicat de la RAFO sa urgentam un audit la rafinarie. CAROM are insa o situatie mai speciala, ramane sa vedem ce se va intampla.

Nu stiu daca vom putea ridica problema la Parchet la Bucuresti, vom incerca, dar CAROM a fost mereu in planul doi”, a declarat Prefectul de Bacau, Gabriel Berca. O intalnire cu ministrul Ionut Popescu este prevazuta pana la finele lunii.

Daca la 1 aprilie se va hotari ca Ordonanta 101 sa isi urmeze cursul, atunci exista o sansa pentru CAROM. AVAS va prelua actiuni de la societate in contul datoriilor pe care aceasta le are la bugetul de stat.

Daca nu se va aproba, atunci Finantele vor cere inceperea procedurii de faliment conform Legii 64, se va declara starea de insolventa si se va trece fie la reorganizare, fie la lichidarea societatii.

Primele arestari

Pe de alta parte, PNA a chemat, a cercetat, a facut dosare, apoi a inceput sa faca retineri. Moment in care rafinorii, dar si partenerii de afaceri au intrat in panica. Situatia incerta in care se afla Rafinaria in acest moment nu face decat sa prelungeasca agonia unui oras intreg.

Tuturor celor implicati le este teama ca decizia de a pastra RAFO in viata va fi una de ambitie politica, iar CAROM va fi uitata.

Marian Iancu, presedintele Balkan Petroleum, actionar majoritar, a fost retinut de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si apoi prezentat judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti pentru emiterea mandatului de arestare preventiva.

La fel, Octavian Iancu, precum si Constantin Margarit, administratorul firmei VGB Impex, una dintre firmele grupului VGB si cu care RAFO a avut relatii economice. Acestea sunt abia primele retineri intr-un dosar caracterizat de multi ca fiind unul dintre cele mai grele intalnite de procurorii anticoruptie.

Capetele de acuzare sunt evaziune fiscala, delapidare, abuz in serviciu, spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Gaureanu isi asuma responsabilitatea

Toader Gaureanu, fostul director general de la RAFO, a declarat, destul de impacientat de felul in care a evoluat ancheta, ca nu poate totusi comenta decizia procurorilor. Fostul director general este de parere ca arestarile realizate nu fac decat sa ingreuneze efortul de redresare a Rafinariei prin sporirea imaginii negative a societatii.

Desi nu a fost retinut, Gaureanu isi asuma in continuare responsabilitatea pentru tot ce s-a intamplat la Onesti. “O asemenea decizie va influenta negativ functionarea CAROM si RAFO.

Eu imi asum in continuare responsabilitatea pentru tot ce s-a intamplat, dar tin sa precizez ca dosarul in sine este mult mai complex”, sustine fostul director. Marian Iancu a fost ales de AGA in noiembrie 2004. El este si persoana cu putere de decizie si drept de semnatura pentru achizitionarea de materie prima de catre RAFO.

In conditiile in care Iancu a fost retinut si nimeni dintre cei cu putere de decizie nu poate parasi tara, alimentarea cu materie prima a societatii este amenintata. La CAROM muncesc peste 1500 de persoane, iar la RAFO aproximativ 2600 de salariati.

“Ar fi si culmea sa inchida Platforma dupa ce oamenii i-au votat”, a declarat unul dintre factorii de decizie la nivel de judet.