Daca RAFO se inchide vor ramane pe drumuri 2.600 de oameni care intretin alti 8.000. In plus, Termocentrala Borzesti va disponibiliza minim 300 de salariati, Carom - 1.000 cu implicatii directe asupra altor 4.000. UTON va renunta la 300 din cei 700 de salariati. Firmele de servicii vor concedia oameni. La fel invatamantul si sanatatea.

Cu pistolul in ceafa

Desi actualii guvernanti nu ofera un raspuns categoric in privinta viitorului rafinariei, tot mai multi salariati sunt convinsi de faptul ca la nivelul Guvernului Romaniei se doreste lichidarea platformei petrochimice onestene.

Motivul este bine intemeiat si consta in recuperarea uriasei datorii, de circa 15 000 miliarde lei, pe care fostul guvern a decis sa fie preluata la fosta Agentie pentru Valorificarea Activelor Statului. Presiunile din partea Fondului Monetar International sunt considerabile. Sindicatul de la Rafo este convins ca se doreste, datorita influentelor externe, inchiderea rafinariei.

Performante certe

Conducerea sindicatului este convinsa de faptul ca factorii politici nu pot lua o decizie categorica in privinta inchiderii Rafo, din cauza performantelor pe care unitatea a dovedit ca le poate atinge, din octombrie 2003 si pana in prezent.

Astfel, societatea a reusit sa-si modernizeze toate instalatiile tehnologice si sa realizeze unele investitii care sa conduca la dezvoltarea lantului tehnologic de fabricatie si la cresterea randamentelor, diversificarii gamelor de produse, in scopul valorificarii superioare a fiecarei tone de titei supuse prelucrarii.

S-a mai reusit realizarea unor investitii de mediu in conformitate cu normele Uniunii Europene, dezvoltarea unui sistem propriu de distributie interna a produselor petroliere.

In prezent, Rafo controleaza circa 20% din piata interna de carburanti si a reusit chiar realizarea unor exporturi catre piata vestica, Rafo reusind sa vanda carburanti precum motorina de tip Euro 4 si Euro 5, precum si benzina Euro 3 si Euro 4. In plus, unitatea a reusit sa achite in totalitate obligatiile catre bugetul consolidat al statului si catre furnizorii de servicii.

Si alte performante vin sa sustina ideea ca rafinaria onesteana nu trebuie sa dispara din peisajul economic romanesc, Astfel, Rafo a reusit sa-si achizitioneze prin eforturi proprii, materia prima necesara, a fost capabila, in premiera nationala, sa achite plata anticipata a TVA-ului aferent importului de titei si, de asemenea, sa onoreze obligatiile financiare catre salariati.

Efecte negative in lant

Situatia deloc roza a rafinariei nu a putut sa nu genereze efecte negative in randul angajatilor. Circa 150 salariati apeleaza, in fiecare luna, la servicii medicale, iar un mare numar dintre acestia sunt nevoiti sa se interneze, ca urmare a unor afectiuni datorate stress-ului psihic.

Multi rafinori au fost nevoiti sa-si retraga odraslele de la institutele de invatamant superior, din cauza faptului ca nu-si mai permit sa ii intretina. O alta categorie de salariati prefera sa nu mai contracteze nici un fel de cheltuieli pentru procurarea de bunuri personale, din cauza incertitudinii care planeaza asupra locurilor lor de munca.

Concedieri in lant

O eventuala inchidere a rafinariei ar antrena, pe langa concedierea unui total de circa 2.600 salariati, numeroase alte drame. Salariatii Rafo au in intretinere alte 8.000 persoane. Mai mult decat atat, colapsul unitatii ar antrena concedieri masive in alte sectoare ale economiei locale.

Astfel, Termocentrala Borzesti ar putea fi nevoita sa disponibilizeze un numar de minimum 300 salariati, iar reducerea activitatii la Carom, ar putea lasa fara painea zilnica cel putin 1.000 salariati, cu implicatii directe asupra altor circa 4.000 oameni.

"Seismul" disponibilizarilor ar putea atinge si Uton SA, care ar fi nevoita sa renunte la aproximativ 300 salariati dintr-un total de aproape 700. Nici societatile prestatoare de servicii si cele de consum nu ar fi scutite de consecinte socio-economice din cele mai neplacute.

Astfel, potrivit unor estimari recente, Tehnomold ar putea pierde 240 salariati, Tehnocin, circa 170 salariati, RAFO GAZ, 100, TIAB impreuna cu Rafo AMC, 100 angajati, TMUCB, aproximativ 200 oameni, iar SC COMORE, ar putea ramane fara 250 angajati. Nici alte sectoare de activitate nu ar scapa de necazuri, in nefericita eventualitate in care rafinaria ar intra in lichidare.

Confmetalon ar putea fi obligata sa disponibilizeze circa 360 salariati, Croco, 400 oameni, unitatile din sfera prelucrarii lemnului, circa 1.200 angajati, unitatile comerciale de vanzare cu amanuntul, aproximativ 2.000 salariati, invatamantul si sanatatea, circa 1.100 salariati, iar unitati din alte domenii de activitate, 2.800 persoane.

Probleme bugetare

Bugetele locale, dar si bugetul judetului ar putea suferi o cadere de 70 %, cu repercursiuni imediate in sectoarele invatamantului, sanatatii si administratiei. In sfera invatamantului din localitatile limitrofe municipiului Onesti, masura lichidarii Rafo s-ar putea repercuta negativ asupra unui numar de 1.166 cadre didactice si 13.040 elevi.

Pe o raza de 40 km in jurul municipiului de pe Trotus, intrarea rafinariei in lichidare ar putea produce efecte negative pentru un numar de 120.000 oameni, a caror existenta zilnica este strict dependenta de activitatea economica a platformei petrochimice borezestene si a unitatilor aflate in conexiune cu ea.

Facilitatile - fata morgana

Rafinorii acuza comportamentul discriminatoriu al guvernantilor fata de unitatea in care lucreaza si ofera exemplul Petromidiei Navodari, unitate tratata cu mare ingaduinta. Nimeni nustie insa, la ora actuala, cum va fi recuperat debitul de 15.000 miliarde lei, rezultat din activitatea Rafo si Carom, suma pe care Adrian Nastase a propus sa fie preluata de AVAS.

Pana la suspendarea efectelor Ordonantei de Urgenta 142/2004, care suspenda preluarea uriasei datorii la AVAS pe o perioada de trei luni a mai ramas o singura luna, iar guvernantii continua sa trimita semnale contradictorii.

In eventualitatea in care suma va fi imputata celor de la Balkan Petroleum, firma in chestiune va avea mari dureri de cap si, cel mai probabil, nu se va mai implica in aprovizionarea rafinariei cu titei.