Ca si in SUA, fostii guvernanti, care ne-au umplut de rusini prin toate institutiile europene, au parasit fotoliile. Au parasit cladirile cu termopane cu tot cu tablourile pesediste care "ornau" birourile politicienilor de tranzitie.

Imensele fotografii cu Adrian Nastase au fost inlocuite cu mult mai nefotogenicul, dar popularul Traian Basescu. "Sa traiti bine!" sta acum scris pe majoritatea peretilor institutiilor descentralizate.

Pana si Primaria Piatra Neamt a luat, dupa renovare, tenta portocalie, precum culorile de pe stindardele Aliantei Dreptate si Adevar. Cu chiu, cu vai, care de voie, care de nevoie, reprezentantii PSD aflati in fruntea institutiilor descentralizate au parasit functiile.

Ce s-a intamplat insa in procesul de "predare a stafetei", ne spune multe despre caracteristicile celor care au guvernat tara timp de patru ani.

Valul destituirilor

Era evident ca cei care conduceau institutiile descentralizate nu erau in gratiile noilor guvernanti. Pentru a se lipsi de cei din vechea garda, autoritatile au gasit tot felul de scuze, beneficiind de toate parghiile.

In aceste conditii, s-au evidentiat doua grupe de fosti directori: cei care au plecat de buna voie si cei care si-au folosit dantura pentru a mai ramane o vreme in functie. Cu aceasta ocazie s-au descoperit "cazuri grave" de coruptie, care evident nu vor fi facute niciodata publice.

Alti fosti directori au descoperit ca sunt bolnavi, drept pentru care trebuie sa demisioneze.

Ioan Sandu, fost director general al Casei Judetene de Pensii Neamt, a descoperit ca e vremea sa acorde mai multa atentie familiei, asadar, a cedat scaunul in favoarea celui de director adjunct.

Ioan Lazar, de la Casa de Asigurari de Sanatate, a avut foarte mult de treaba in aceasta perioada, drept pentru care a intarziat si el cat a putut procesul de schimbare a sefilor institutiilor descentralizate. Pe Mircea Rascanescu, de la Directia Agricola, l-au ajuns batranetile si a iesit la pensie.

Primul care s-a ferit, de buna voie, din calea "tavalugului liberalo-democrat" a fost Constantin Gaube, seful Directiei de Sanatate Publica, prilejuind astfel noii guvernari marcarea primului teritoriu al Aliantei. Nici acum DSP Neamt nu are sef, din cauza unor carente legislative.

Pe langa acesta, au parasit, spasite, scena politica o serie de alte figuri marcante ale judetului Neamt, precum Aurel Munteanu (Inspectoratul Judetean de Politie).

In multe cazuri au fost scoase la iveala o serie de "misculatiuni neortodoxe" petrecute in institutiile statului, sub umbrela ingaduitorului Adrian Nastase.

Au rezistat eroic

Au ramas anchetatorii in pozitia "ganditorului" cand au inceput sa scormoneasca prin "gunoaiele" fostilor directori. Va ramane in istoria judetului modul in care Inspectoratul Scolar Judetean a circulat cu un autoturism fara certificat de inmatriculare.

Un autoturism achizitionat din curtea unui prieten de-al "generalului Creanga", fara nici un fel de licitatie. De asemenea, foarte onoranta pentru Emil Creanga a fost atitudinea sa fata de modul in care a eliberat apartamentul de serviciu pus la dispozitie de Primaria Piatra Neamt.

Planeaza inca dubii asupra chiriei ce a fost platita pentru acest apartament. Conform declaratiilor noului inspector scolar general, chiria ar fi fost suportata de ISJ Neamt, caz in care Emil Creanga va trebui sa returneze fiecare banut.

Noul inspector scolar, Dorina Dresler, a promis noi dezvaluiri in legatura cu activitatea lui Emil Creanga, care se pare ca nu a fost atat de onorabila precum a lasat el sa se inteleaga.

Cu adevarat romaneasca a fost demiterea lui Valerian Mihaila de la conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Neamt.

Ce ar putea sa ascunda economistul Mihaila de s-a lasat asa de greu dus de la conducerea institutiei? Imbolnavit subit, fostul director al DGFP Neamt a avut nevoie de internare taman la Spitalul Elias din Bucuresti, chiar in plina campanie de demitere a acestuia.

S-a zburlit prefectul pana si la medicul care a eliberat adeverinta medicala prin care se recomanda pacientului Valerian Mihaila internarea in spital. A fost nevoie de interventii ministeriale, de tot felul de legi, care sa-l retrogradeze.

Acum, prefectul de Neamt, Toader Mocanu, poate rasufla usurat ca una dintre redutele cel mai greu de cucerit, institutia in care se fac cartile in ceea ce priveste "sacul cu bani al judetului", a scapat de ultima farama de aer pesedist.

Ramane de vazut daca ilegalitatile de care a fost acuzat fatis Valerian Mihaila, precum faptul ca ar fi facilitat returnari de TVA de zeci de miliarde lei, vor avea vreo rezolvare

Ultima reduta ramasa „neparjolita" de vantul schimbarii este Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorului. Nu se poate spune insa ca acest vant nu adie si aici. In acest caz, prefectul Toader Mocanu va trebui sa apeleze la o stratagema bine gandita.

Se pare ca Gheorghe Bud, directorul OPC, a cam facut treaba, drept pentru care trebuie sapat mult la radacina, pentru a se gasi ceva compromitator. Daca nu cumva Gheorghe Bud va parasi tabara PSD in favoarea Aliantei.