Serviciul de Medicina Legala Constanta se afla intr-o situatie cu adevarat dramatica. Aceasta situatie s-a creat din cauza institutiilor cu care Serviciul lucreaza si care, din rea credinta sau independent de vointa lor, pana la ora actuala, nu au reusit sa-si achite datoriile fata de Medicina Legala.

Nu este un secret pentru nimeni ca aceasta institutie colaboreaza cu diverse organe de ancheta, cum ar fi Politia, Parchetul, Instantele de Judecata si Judecatoria, dar serviciile prestate de institut sunt contra cost.

Astfel, una din institutiile cu cele mai stranse legaturi cu Serviciul de Medicina Legala este Inspectoratul Judetean de Urgenta Constanta, care, din neglijenta sau nu, nu a reusit sa-si achite sumele datorate in urma efectuarii diverselor analize care se fac pe parcursul unei anchete.

La prima vedere, situatia nu pare chiar atat de grava, deoarece in cazul IPJ-ului mai sunt si alte institutii precum instantele si Judecatoria, iar singura institutie care nu are datorii de nici un fel fata de IML Constanta este Parchetul.

Insa, situatia se complica cand la cunostinta opiniei publice este adus faptul ca din taxele percepute pe analizele IML se platesc salariile si unele cheltuieli ale institutiei. Desi situatia pare sa se extinda in toata tara, situatia din Constanta este binecunoscuta chiar si de Ministerul de Interne, care, nu demult, a emis un ordin de plata pe numele IPJ–ului de pe litoral.

In adresa emisa la Constanta scria negru pe alb ca IPJ trebuia sa-si plateasca datoriile in decurs de cateva luni, dar cel mai probabil acest lucru se va intampla la urmatoarea recalculare a fondurilor, din toamna. „stim ca Inspectoratul Judetean de Politie nu si-a platit datoriile din rea-vointa, in fond tot ministerul este de vina.

MAI aloca un anumit fond, care trebuie impartit intre noi si politie. In aceste conditii, noi facem analize pentru ei sau pentru altii contra cost. Asa supravietuim noi, ca institutie.

Insa in situatia in care ei nu ne platesc, noi nu mai avem practic nici o forma de a ne intretine si in situatia data suntem ca si falimentari", ne-a declarat medicul legist din cadrul SML Constanta, Gabriela Gasca.

Din octombrie si pana acum - 2 miliarde de lei datorie

In eventualitatea unei achitari a datoriilor fata de SML Constanta, Politia Judeteana are de dat o suma enorm de mare, in jur de 2 miliarde de lei, iar Judecatoria Constanta o suma mai rezonabila, 50 de mii de dolari. Aceasta situatie (cu intarzierea platilor de catre IPJ Constanta) dureaza din luna octombrie a anului trecut.

Ca o consecinta a nepasarii institutiilor in cauza, SML Constanta a trecut la represalii si a hotarat sa majoreze preturile prestatiilor medico legale cu 10% fata de tariful actual.

Dar, acest lucru nu ii bucura cu nimic pe sefii SML, din moment ce la preturile actuale nimeni nu isi plateste datoriile, iar pentru a supravietui Medicina Legala a fost nevoita sa adopte o atitudine mai drastica, aceea de a-si vinde din dotari, mai exact doua autosanitare de transport.

Deocamdata, pentru a face economii, SML Constanta nu mai efectueaza analize de genul testelor toxicologice sau antomopatologii.