Lovitura trasnet in PSD Iasi: senatorul Neculai Apostol si-a dat ieri demisia din partid. El a explicat ca partidul s-a indepartat de valorile social-democratiei si ii acuza pe sefii PSD Iasi ca n-au promovat valorile in partid. Apostol reproseaza ca in partid nu s-a facut o analiza atenta privind cauzele pentru care PSD a pierdut alegerile.

El considera ca excesele de aroganta, orgoliile si averile afisate cu opulenta au mimat social democratia. Demisia i-a luat pe nepregatite pe liderii locali ai PSD. „E o mare pierdere", a recunoscut Gheorghe Nichita, in timp ce Solcanu s-a aratat mult mai rezervat. In schimb, liberalii si democratii jubileaza.

Pierdere grea pentru PSD Iasi. Senatorul Neculai Apostol a demisionat ieri din partid, invocind atit „derapajul" PSD de la valorile social-democratiei, cit si lipsa de coerenta la virful organizatiei iesene.

El a adresat in acest sens scrisori deschise Biroului Permanent National al PSD, precum si liderului PSD Iasi, Ion Solcanu, in care isi motiveaza atit demisia din partid, cit si cea din grupul senatorilor PSD. Apostol sustine ca marginalizarea lui Ion Iliescu in partid este o „manopera lipsita de moralitate", acest episod insemnind, in opinia sa, indepartarea PSD de propriul electorat.

„Cei care conduc acum partidul, prin atitudinea fata de doctrina social-democrata, dovedesc ca dincolo de declaratii nu mai au nici o legatura cu aceste principii politice.

Cum de a fost sacrificat poate cel mai veritabil social-democrat, Ion Iliescu, gasit paradoxal vinovat de pierderea alegerilor in care nici macar nu a candidat, in vreme ce nici Adrian Nastase, nici Mircea Geoana, nici Miron Mitrea (si majoritatea virfurilor din conducerea PSD) nu si-au asumat nici o raspundere?", se intreaba senatorul iesean.

Una dintre nemultumiri vizeaza tocmai jocurile de culise de la Congresul PSD, in urma carora Ion Iliescu a pierdut sefia partidului. Apostol reproseaza ca in partid nu s-a facut o analiza atenta privind cauzele pentru care PSD a pierdut alegerile. El considera ca excesele de aroganta, orgoliile si averile afisate cu opulenta au mimat social democratia.

„La Iasi, oamenii valorosi au fost marginalizati"

Cit priveste organizatia ieseana a PSD, senatorul Apostol reaminteste scorul slab obtinut la alegeri in municipiu fata de cel din judet si adauga ca sefii filialei nu si-au asumat acest esec.

„Liderii judeteni s-au indepartat de oameni si de interesele lor, aroganta acestora a creat nemultumiri pina si propriilor nostri membri, care au constatat ca una afirma principiile noastre doctrinare si cu totul altceva se petrece in viata reala", afirma Apostol. El sustine, totodata, ca in filiala n-au fost promovati oamenii valorosi, ci mai mult acestia au fost marginalizati sau indepartati.

De asemenea, promovarea tinerilor si a femeilor a imbracat un caracter formal, lipsind dezbaterea reala in cadrul partidului. Cit priveste administratia publica locala, Apostul a precizat ca reprezentantii PSD n-au fost suficient sustinuti, ba, mai mult, Iasul a fost campion la numarul de prefecti schimbati intr-un mandat.

Apostol: Oamenii de afaceri, folositi doar pentru sponsorizari la partid

Mai mult, potrivit spuselor sale, in organizatie a aparut o alta forma de nomenclatura, aroganta si orgolioasa, pentru care politica a insemnat doar trambulina pentru rezolvarea intereselor personale sau de grup. „Implicarea unor lideri locali in afaceri dubioase a determinat indepartarea electoratului nostru", adauga Apostol.

Pe de alta parte, senatorul iesean spune ca liderii PSD doar s-au folosit de oamenii de afaceri, acestia avind rolul de a sponsoriza actiunile partidului. „Nu eu sint cel care-mi abandonez convingerile si principiile social-democrate, ci PSD nu se mai regaseste sincer si pe deplin in aceasta doctrina politica.

Nu este suficient sa ne declaram social–democrati, trebuie sa ne si comportam ca atare", afirma senatorul Neculai Apostol. Cit priveste viitorul sau politic, Apostol a precizat ca va activa ca senator independent. „Voi sustine orice initiativa si demers legislativ sau politic menite a imbunatati nivelul de trai al cetatenilor", precizeaza senatorul iesean.

Prin demisia lui Neculai Apostol din partid, filiala ieseana a PSD ramine cu un singur senator.

Lovitura grea pentru Solcanu si Nichita

Plecarea lui Apostol a luat prin surprindere conducerea PSD Iasi. Astfel, senatorul Ion Solcanu a declarat ca, personal, n-a fost informat in legatura cu aceasta demisie. „Este decizia sa. N-am citit inca scrisoarea domnului Apostol. A fost suparat probabil din cauza ca la Congres presedinte a fost ales Mircea Geoana, nu Iliescu", a comentat liderul PSD Iasi.

La rindul sau, primarul Iasului, Gherorghe Nichita, a spus ca a aflat cu surprindere de decizia lui Neculai Apostol. „N-am nici o reactie si nu pot comenta decizia lui. Nici nu mi-am dat seama ca va parasi partidul", a spus Nichita. Primarul recunoaste ca plecarea lui Apostol reprezinta o pierdere importanta pentru PSD. „Asta e jocul politic.

Cred ca a analizat bine aceasta decizie", ne-a declarat ieri dupa-amiaza primarul Iasului, aflat in drum spre Bucuresti. De altfel, Nichita afirma ca exista o mare fierbere in PSD la nivel national si a adaugat ca in aceasta saptamina in partid vor fi luate decizii importante.

Liberalii il invita pe Neculai Apostol in PNL

Democratii ieseni spun ca e doar inceputul unei rupturi masive in PSD. Reactiile politice dupa demisia lui Apostol din PSD nu au intirziat sa apara. Astfel, liderul PNL Iasi, deputatul Relu Fenechiu, considera gestul lui Apostol perfect justificat. „Toate acuzatiile sale la adresa PSD sint pertinente. Apostol a incercat sa faca unele lucruri, dar sistemul pesedist nu l-a lasat", sustine Fenechiu.

Liberalul adauga ca, la recentul Cogres, PSD n-a facut decit o schimbare de fatada, in conditiile in care au ramas aceiasi oameni, asupra carora planeaza acuzatii de coruptie. Fenechiu ne-a declarat ca liberalii ar fi incintati daca Apostol ar veni in partid. „N-are rost sa ne ascundem dupa degete. Mi l-as dori alaturi in partid si ii voi adresa o asemenea invitatie.

Decizia va fi luata doar de un for de conducere judetean. Asta n-ar fi o problema atit timp cit senatorul Apostol este agreat atit in filiala PNL de la Iasi, cit si la centru", a mai spus Fenechiu. La rindul sau, liderul PD Iasi, senatorul Dan Cirlan, sustine ca in PSD s-a dat semnalul inceputului unei fracturi. „Congresul PSD a fost doar punctul de pornire.

Cele doua grupari din partid sint la faza clarificarilor. Plecarile din partid ar putea culmina vineri cu o ruptura masiva", este de parere senatorul democrat.