Incalcarea flagranta a clauzelor contractuale a adus firma Impact in centrul unui scandal care este, de departe, cel mai mare de pe piata imobiliara din Romania ultimilor zece ani. Santajul la care a recurs firma de constructii, care cere acum clientilor mii de euro in plus fata de pretul prestabilit pentru o casa ori un apartament, in asa zisele cartiere de lux, a provocat o revolta in masa.

Peste 450 de romani, printre care si cativa oradeni, sunt acum in imposibilitatea de a-si primi locuinta contractata si nu stiu ce sa mai faca. Oamenii nu vor sa se lase tapati de bani, dar nici nu vor sa renunte la casa.

„Impartim pierderile"

Desi Impact SA a fost una dintre putinele firme de constructii care s-a impus pe piata imobiliara, prin constructia a 14 complexe rezidentiale si a peste 1.000 de case, cotata pana mai ieri ca o firma serioasa si de incredere, viitorul sau transpare acum intr-o lumina sumbra.

Noua politica manageriala i-a bulversat pe romanii care au contractat locuinte in cartierele de lux din Bucuresti, Constanta si Oradea. Scaderea drastica a monedei euro a schimbat optica de lucru a conducerii firmei, care le cere acum oamenilor sa plateasca mai mult decat s-au inteles.

Dupa o prelunga tacere de la mediatizarea scandalului in mai toate ziarele din Romania, presedintele Impact a decis sa iasa la rampa. Dan Ioan Popp le cere clientilor nemultumiti sa accepte de bunavoie un compromis financiar si sa suporte, la unison cu firma constructoare, o parte din pierderile provocate de fluctuatia monedei europene.

Intr-o declaratie publica, Popp a spus ca firma sa are „privilegiul constructorului", un privilegiu cotat, in acceptia sa, „inaintea tuturor, a ipotecii, a bancii". Presedintele Impact considera ca, „pentru evitarea pierderilor, este normal sa fie cerut un curs mai mare, in conditiile in care euro s-a devalorizat puternic in ultima perioada".

Popp a mai argumentat ca, „in conditiile in care preturile au explodat, beneficiarii se vor alege cu un bun cu o valoare de piata mai mare, chiar daca in contract ea este mai mica". In atare situatie, omul de afaceri propune franc: „sa impartim aceasta pierdere".

La „cremenal"

Un lucru este clar. Pana in prezent, prestatiei slabe in fata acuzatiilor publice, care s-au adus firmei constructoare este completata de o politica manageriala de ultima ora de genul „Pierdem noi, dar si voi". Cu toate ca angajamentele contractate cu beneficiarii sunt insotite de clauze clare si explicite, cei de la Impact nu vor sa le respecte nici in ruptul capului.

Argumentele emanate de conducerea firmei, oricare ar fi ele, nu stau in picioare in fata unui act care isi produce efectele juridice - contractul de executie. Numai ca, firma nu accepta ideea ca, in afaceri, mai poti sa si pierzi iar aceste piedreri trebuiau sa fie luate in vizor de catre expertii firmei, ca o cota de risc. Ca n-au gandit-o bine, cei de la Impact o realizeaza acum.

Dar nu vor sa accepte. Si acum vor, prin orice mijloace, sa o scalde, doar, doar clientii se vor satura de presiuni si vor accepta sa scoata bani in plus din buzunare.

Ca o dovada a modului in care conducerea Impact intelege ca, daca a calcat stramb, acum e momentul sa repare greseala nu sa recidiveze in ea, sunt si acuzatiile lui Dan Ioan Popp adresate beneficiarilor incapatanati. Popp spune ca cei care fac plangeri „vor imbogatire fara temei" si „sunt persoane sofisticate care au puterea de a influenta astfel de situatii".

Popp se arata, de altfel, destul de optimist afirmand ca „situatia va fi rezolvata in cateva zile si ca „vom gasi cu siguranta o cale acceptabila".

Pentru cei 450 de nemultumiti, insa, situatia este departe de o rezolvare. Oamenii se tem ca, pentru a intra in posesia caselor contractate, vor fi tarati prin tribunal.

Planuri marete

Potrivit strategiei de dezvoltare, la nivelul anului 2011, societatea Impact SA si-a propus sa fie prezenta in 39 de orase din tara: Timisoara, Brasov , Pitesti, Cluj, Targu-Mures, Arad, Iasi, Bacau, Galati, Craiova si in majoritatea sectoarelor din Bucuresti.

Dupa ce a demarat constructia cartierelor Europa si Lotus, Impact a pus ochii si pe Cluj, urmatorul oras pe lista celor in care vrea sa-si extinda afacerea. Scandalul in care a fost implicata societatea i-a pus, insa, serios pe ganduri pe clujeni.

Principalul actionar al Impact este presedintele si fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controleaza aproximativ o treime din actiuni. Potrivit revistei Capital, averea acestuia se ridica la aproximativ 15 milioane dolari.

Potrivit aceleiasi publicatii, Popp detine circa 31% din actiunile companiei Impact, care a ajuns in cei peste 12 ani la un capital social de 8,6 milioane euro si la o cifra de afaceri de 16 milioane de euro. Impact SA este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Valoarea de piata a companiei este 42-43 milioane de dolari.

Compania, sub indrumarea directa a omului de afaceri Popp, a vandut in total peste 500 de case noi in zona Baneasa, iar de un an lucreaza la un microcartier in Constanta. Dan Ioan Popp se numara, de altfel, si printre cei 24 de fondatori ai Bursei de Valori Bucuresti.