Spre deosebire de anii trecuti, acest sezon se prevede mai sumbru decat se asteapta unii hotelieri si daca stam sa ne gandim la vremea nefavorabila din ultima perioada si la faptul ca metereologii prevad ca jumatate din vara vom avea ploi abundente si grindina, dar si la greva ceferistilor care ii tine pe turisti in loc, precum si alte motive (se stiu deja) acest sezon este compromis, atat pentru cei care ofera serviciile hoteliere, dar si pentru turisti, care probabil ca vor prefera muntele in locul statiunilor de pe litoralul romanesc.

Cu toate ca majoritatea prestatorilor de servicii hoteliere stiu cei asteapta in acest sezon, mai exact vreme nefavorabila si ca urmare a acestui fapt, turisti mai putini, ei sunt optimisti si spera ca urmatoarea perioada le va aduce turisti.

Cu toate acestea, indiferent de vreme, cu cat intram mai mult in sezon, cu atat asta inseamna ca hotelierii maresc preturile de doua ori pentru a-si asigura castigul si a-si recupera cheltuielile dupa renovarile facute inainte de inceperea sezonului.

La orice hotel, preturile practicate se schimba de trei ori in timpul sezonului: la inceput de sezon este un pret, dupa data de 1 iulie se practica un alt pret, iar in plin sezon cu totul alt pret, desigur marit. Ele variaza, evident, in functie de cate stele are un hotel.

De exemplu, in aceasta perioada la Hotel Parc, de trei stele, din Mamaia, potrivit receptionerei, o camera single va ajunge sa coste de la pretul actual, 850.000 de mii, la 1.090.000 ultimul pret. „Gradul de ocupare a hotelului este de 29-33%, foarte slab pentru aceasta perioada, fata de anul trecut", ne-a mai declarat receptionera hotelului.

In functie de vacanta, hotelierilor le merge mai bine

Turistii prefera hotelurile in functie de posibilitatile financiare si mai nou au inceput sa vina tot mai multi prin agentii, deoarece firma le deconteaza vacanta pe jumatate sau chiar mai mult.

La Hotel „Delfinul", managerul acestuia, Cecilia Seceac ne-a declarat, dat fiind si faptul ca este deschis doar de o zi, deja este un grad de ocupare de 30%, dar acesta in plin sezon, adica intre 25 iulie si 15 august, ajunge sa fie ocupat pana la 90%.

Aceasta a mai recunoscut ca „si din cauza elevilor care n-au luat vacanta se datoreaza gradul de ocupare a hotelului scazut, dar si lipsa banilor, o lacuna care se resimte an de an si este din ce in ce mai acuta".

Aceeasi situatie o intalnim si la Hotel Select, de doua stele, confirmata de catre directorul hotelului, Georgeta Bali, unde si gradul de ocupare a hotelului este scazut, de 20% si unde vremea, de asemenea, constituie factorul determinant al putinilor turisti pe litoral.

Aici, potrivit directorului, o camera single ajunge sa coste, de la 710.000 lei, la 1.710.000 lei in mijlocul sezonului, pret destul de piperat, daca stam sa ne gandim ca este vorba de un hotel de doua stele, o camera ajungand sa coste mai mult decat dublu. Cum era de asteptat, turistii ar dori ca preturile sa ramana asa cum sunt acum, fara sa se majoreze.

„Ar fi bine daca preturile ar ramane ca acum, fara sa se modifice, pentru ca astfel ar veni mai multi turisti", ne-a mai confirmat, Rodica Bobocea, turist. Numai ca lucrurile nu vor ramane, sub nici o forma, asa.