Sindicatele Libere din Invatamant Maramures au actionat in judecata Inspectoratul Judetean Scolar. Marul discordiei il constituie salariile de merit. Liviu Pop, presedintele SLI Maramures sustine ca ISJ a avantajat directorii, in detrimentul cadrelor didactice fara functii de conducere, atunci cand a acordat salariile de merit.

Lupta sindicala continua cu un nou razboi. Sindicatele Libere din Invatamant Maramures (SLI) au dat in judecata Inspectoratul Judetean Scolar (ISJ), acuzandu-l ca a favorizat cadrele didactice cu functii de conducere, respectiv directorii de scoli, atunci cand au acordat salariile de merit.

Doua-ntr-una

Desi legea e una singura, fiecare tabara are o interpretare proprie cu privire la metodologia de acordare a salariilor de merit.

Legea spune ca "salariul de merit poate fi acordat pentru cel mult 15% din numarul total de posturi didactice si didactice auxiliare, prevazut in statul de functii al unitatilor bugetare, din care cel putin 2/3 vor fi utilizate pentru functiile de conducere din unitatile de invatamant".

Cei de la Sindicate sustin ca procentul de 15% trebuie aplicat pentru fiecare scoala in parte, in timp ce Inspectoratul sustine ca procentul trebuie aplicat la numarul total de personal didactic, urmand ca din total sa se repartizeze, in functie de numarul de elevi, numarul de salarii de merit pentru fiecare institutie de invatamant.

Ulterior, salariile alocate pentru fiecare unitate de invatamant s-au impartit in felul urmator: 1/3 pentru functiile de conducere si 2/3 pentru cele de executie. Liviu Pop (presedintele SLI Maramures) a confirmat ca: "nemultumirile s-au iscat in scolile mici, in special din mediul rural, unde s-a acordat doar un salariu de merit, care a fost repartizat directorului.

Problema a fost ca in scolile mici s-au acordat salarii de merit cu prioritate directorilor. Ori, avand in vedere ca pentru functiile de executie sunt doua treimi, salariul de merit trebuie acordat cu prioritate profesorilor, si nu directorilor. Noi am calculat ca au acordat ilegal 161 de salarii de merit si am solicitat analizarea situatiei si retragerea banilor."

Bursa pariurilor

Cert e ca instanta va fi cea care va hotari cine sunt indreptatiti sa primeasca salariile de merit, insa ambele tabere privesc cu optimism rezultatul. Daca Sindicatele considera ca finalizarea va aduce un rezultat favorabil pentru ei, in mod surpinzator si cei de la Inspectorat sunt convinsi ca vor castiga. "Noi credem ca vom castiga procesul, doar este foarte clar ca nu am gresit cu nimic.

Am facut o adresa la Minister prin care am cerut sa ne verifice metodologia de calcul. Iar cei de la Minister au spus ca am calculat corect. Ramane sa decida Tribunalul", a spus Alexandru Pocol, inspector scolar general.

Printre altele, Pocol ii considera pe directori mult mai indreptatiti sa obtina salariile de merit deoarece... lucreaza mai mult decat un simplu profesor. Ramane de vazut cui va da dreptate instanta. Intre timp, profesorii devin tot mai imuni la nedreptatile la care sunt supusi.