O serie de "mici neatentii" ale muncitorilor care efectueaza, pentru compania SADE, lucrarile la sistemul de apa si canalizare, au lasat mai multe cartiere ale Clujului fara energie electrica. Angajatii de la SADE au retezat doua cabluri de medie tensiune, paralizand activitatea fabricilor, a institutiilor si a locuintelor din centru si din Grigorescu, Plopilor, Gruia si Baciu.

"Prima «lovitura» am primit-o marti seara, la ora 20.53, cand a cazut sistemul in zona Bulevardului 21 Decembrie nr. 140. Muncitorii au lovit un cablu electric, l-au acoperit cu pamant, dupa care acesta s-a stricat. A doua «lovitura» a debutat miercuri, la 8.35, pe Calea Baciului nr. 58, cand un nou cablu deteriorat de ei a fost astupat cu pamant.

Urmarea a fost declansarea unei supratensiuni in retea si, in consecinta, intreruperea alimentarii cu energie ", ne-a declarat Andy Rusu, specialist PR la Electrica Transilvania Nord (ETN), care a precizat ca SADE detinea, de la ETN, documentatia privind pozitionarea retelelor de cablu. "Le-am mai spus ca, daca nu se descurca, le acordam asistenta tehnica, numai sa ne solicite.

Vine un om de la noi si deseneaza pe asfalt, cu vopsea, traseele cablurilor. Dar ce sa zicem de retelele subterane, cand ei au smuls, cu excavatorul, si doua cabluri aeriene. Nici pe acelea nu le-au vazut?", spune Rusu.

Test suplimentar de stres pentru elevi

Daca echipele de interventie au remediat prima defectiune in 30 de minute, pentru a doua cei de la Electrica s-au chinuit aproape trei ore.

La numai patru zile de la publicarea de catre ZIUA de Cluj a unui material despre modul in care SADE lucreaza in oras, compania a lasat fara curent electric toata zona Cetatuii, Hotelul "Sport", fabrica Napolact de pe Calea Baciului, Turnul Parasutistilor, postul Radio 21 si cladirea Camerei de Comert si Industrie.

Si in redactia ZIUA de Cluj activitatea a fost intrerupta, singurele care functionau fiind telefoanele mobile.

Defectiunile in lant au bulversat activitatea in mai multe scoli din municipiu, mai ales ca elevii sustineau testele nationale. Liceul "Mihai Eminescu" se afla pe strada 21 Decembrie 1989, una dintre locatiile in care muncitorii au sectionat un cablu.

"Din fericire, la ora la care s-au multiplicat subiectele pentru elevi, liceul avea energie electrica", a declarat Corina Pop, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean. In caz contrar, elevii ar fi trebuit sa isi prelungeasca emotiile pana la aflarea subiectelor sau sa le copieze de pe tabla.

Ploaie de reclamatii la Electrica

Pe parcursul celor doua zile de intreruperi, serviciul interactiv de relatii al ETN a inregistrat marti 50 de reclamatii, iar miercuri 150. Valoarea pagubelor inregistrate de Electrica, prin cele 20 de incidente produse de lucrarile SADE, a ajuns la 5 miliarde de lei. ETN nu va actiona in instanta compania, pentru ca aceasta s-a obligat sa mansoneze (sa lipeasca - n.red.) cablurile afectate.

Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca, prin repararea cablurilor, perioada lor de garantie, care este de 30 de ani, se va diminua considerabil.

Potrivit acestora, SADE nu ar avea dreptul, conform normelor de protectie a muncii, sa execute acest tip de lucrari decat manual, in nici un caz cu excavatoarele. Contactat telefonic, directorul SADE Cluj, Renaud Birot, a refuzat sa faca orice declaratie decat in prezenta avocatului.

Compania franceza lucreaza la Cluj in baza unei licitatii pentru fonduri ISPA si va inlocui reteaua de alimentare cu apa si canalizare din oras. Valoarea lucrarilor SADE in judetul Cluj se ridica la 61 de milioane de euro.

SADE va realiza si sistemul de aductiune a apei potabile pentru Cluj Napoca, de la barajul Tarnita, precum si sistemul de apa si canalizare de la viitorul cartier de la Cetatea Fetei.