Din datele publicate in Monitorul Oficial, partea a III-a, reiese ca cei care au subventionat campaniile politice din 2004 sunt chiar oamenii politici. Numai ca donatorii s-au dovedit niste „munchauseni" mici, care se inmultesc si se raspandesc cu o rapiditate uluitoare. Cititi ce de falsuri grosolane au declarat alesii nostri, taman in Monitorul Oficial!

O comparatie intre declaratiile de avere si donatiile politice releva ca multi dintre politicieni si-au donat toate (!) castigurile financiare de pe anul in curs. Ba, chiar le-au depasit (pentru cei care nu inteleg asta, sa intrebe un procuror cum se „traduce").

Practic, politicienii maramureseni fie „au uitat" sa-si completeze in declaratia de avere toate sursele de venituri, fie, in anul 2004, au avut mai putini bani de buzunar (permiteti-ne sa pastram rezerve asupra posibilitatii de a fi trait „din salariu sotului" - nici o lacrima!). Urmariti incredibila aventura a „munchausenilor" maramureseni.

Donatii mai mari decat veniturile!

Cea mai devotata cauzei politice s-a dovedit a fi familia Beres (a viceprimarului UDMR din Sighetu Marmatiei), care a reusit performanta sa doneze mai mult decat a castigat. Cel putin, asa sustin cei doi soti.

Comparand veniturile realizate in 2004 si donatiile acordate catre partid in acelasi an, familia Beres a incheiat anul financiar cu un deficit consistent. Conform datelor din Monitorul Oficial, Beres Stefan a donat catre UDMR, 347 milioane de lei, iar Beres Ildiko, sotia acestuia, 88 milioane lei.

Situatia este mai mult decat bizara, avand in vedere ca cei doi au reusit sa agoniseasca in 2004 abia 270 de milioane de lei, asa cum reiese din declaratia de avere a viceprimarului. Practic, bilantul contabil al sotilor Beres arata ca au un deficit de... 165,5 milioane de lei.

L-am intrebat pe cel devenit viceprimar in municipiul Sighet cum justifica deficitul. Printre doua picaturi de sudoare… si cateva cumparaturi de weekend (de unde reiese ca mai cheltuie si pentru el), Beres a spus: "nu stiu ce cifre apar acum in Monitorul Oficial. Trebuie sa le studiez si eu, apoi va pot sta la dispozitie.

Dar poti sa ai si rezerve, nu? Dar de unde aveti datele? Acum nu ma pot concentra. Conduc." Corect, dar daca „erau rezerve", trebuiau mentionate in declaratia de avere. Sau nu-i pentru toti legea, doar pentru prosti?

Alt altruist desavarsit s-a dovedit a fi si peremista Angela Buciu, care a donat, in anul 2004, 95,2 milioane de lei pentru filiala maramureseana a PPRM. Conform declaratiilor de avere, in acelasi an, a castigat 2.000 de euro din inregistrari video si TV si salariul de parlamentar pe ultimele doua luni.

Cum cei 2.000 de euro nu au fost suficienti pentru a acoperi donatia, presupunem ca a completat cu un salariu. De unde rezulta ca a reusit sa se intretina tot anul 2004 doar cu salariul de pe o luna. Or fi salariile parlamentarilor consistente, dar nici chiar asa.

Sacrificiul bate filmul

Desi maghiarii sustin ca au un partid sarac, cifrele ii contrazic. Viceprimarul Baii Mari, Ludescher Istvan, a demonstrat ca are vocatie de donator. In anul 2004, Ludescher a dat UDMR-ului maramuresean, in doua transe, suma de 275.294.914 de lei (pana la ultimul leut - chestia cu 14 lei din coada sumei ne-a facut sa ne imprastiem de ras...

unii se mai culeg si acum, dar tot nu au gasit vreo moneda de 1 leu!). Avand in vedere ca venitul sau aferent anului 2004 (conform declaratiei data pe proprie raspundere!) se ridica la 326 milioane, inseamna ca viceprimarul a facut un efort financiar in anul electoral si a donat peste 80% din agoniseala sa de peste an.

Tot in categoria „Sacrificii supreme" poate fi incadrata si donatia actualului prefect, Bondi Gyongyike. Conform declaratiei de avere, singurul venit obtinut de Bondi in anul 2004 a fost cel din activitati parlamentare, care se ridica pe cele zece luni de mandat la vreo 200 de milioane. Suma donata de Bondi in anul 2004 catre partid se ridica la 210 milioane de lei.

Si uite ca nu i-au ramas si bani de trai, totusi… Dar si politica cere sacrificii! "Eu am platit doar cotizatia de simplu membru", ne-a spus Bondi. Amintindu-i ce s-a publicat in Monitor, Bondi revine: "200 milioane reprezinta partea din salariul meu de deputat. Am platit, conform angajamentului, a treia parte din cheltuielile cu sediul." O fi, dar tot nu ne-am lamurit: cu ce a trait un an intreg?

Alta donatie consistenta a intrat in conturile UDMR-ului din partea consilierului local Farkas Zoltan, care a dat 165 de milioane de lei. La aceasta suma se aduna cea donata de Vida Noemi Erika, in suma de 174,5 milioane de lei. Totalul familiei Farkas se ridica la fabuloasa suma de 339,5 milioane de lei. Asa donatii sa tot ai.

Donezi si castigi

Pe lista donatorilor politici sunt si castigatori. O serie de oameni de afaceri, cu o donatie de 30 de milioane de lei (cel putin asa spun actele, ce s-a intamplat fara sa se consemneze, nu stim, dar putem banui) au reusit sa ocupe cate-un post de consilier local.

Pe lista donatorilor democrati apare o coincidenta bizara. Toti care au donat o suma apropiata de 30 de milioane au reusit sa obtina un post de consilier, fie judetean, fie local. De exemplu, pedistul Stefan Pop a donat 36.425.000 de lei si a castigat un post de consilier local.

Tot in categoria "donezi si castigi" poate fi inclusa si Florica Bolos, care a donat pentru PD Maramures 38.325.000 lei si a castigat un alt fotoliu de consilier local. "Stati, nu va inghesuiti, ca exista posturi pentru toata lumea", le-o fi strigand actualul deputat Mircea Man, care se poate lauda cu o donatie de 130,1 milioane de lei, aceasta fiind cea mai mare donatie de pe listele PD.

Intrebat cat a donat, Man a raspuns: "mi-am dat tot ce am avut partidului: sufletul, timpul, viata. Am dat partidului 40 de milioane in fiecare luna. Cu cheltuielile mele. Iar cele 130 de milioane le-am dat pentru campanie in bugetul central. Au fost de fapt 120 si ceva. Nu 130!"

Lui Gheorghe Achim i-a suras norocul, doarece cei 38.325.000 lei l-au ajutat sa obtina un post de consilier local, de unde a fost promovat in functia de subprefect. De fapt, nici in cazul sau nu au fost chiar atati. Desi arogant, Achim a confirmat ceea ce banuiam – altii au dat banii si nu el: "38 milioane? Atat de mult? Nu am dat atat. Altcineva a dat banii pentru mine. Acum sunt in week end si n-am timp"

Analizand individual donatiile democratilor, se poate observa ca acestia au facut mari sacrificii sa stranga banii, deoarece sumele se termina in repetate randuri chiar cu 5.000 de lei, semn ca nu au putut mari donatia pana la o suma rotunda. Dar in final totul s-a rezolvat, deoarece totalul da bine: o minciu... scuze, o suma rotunda.

Leii grei

Pe donatorii peremisti i-am incadrat la categoria "ultimii banuti". Acestia ori au platit in valuta si au uitat sa specifice, ori au platit in lei grei. Emil Marinescu, vicepresedintele Consiliului Judetean, a donat in anul 2004 suma de 92.452.238 lei, o suma destul de mare avand in vedere ca la vremea aceea era doar consilier judetean.

Se poate mandri insa si cu functii in diferite insitutii de invatamant private, domeniu care nu duce lipsa de bani. Oricum, a avut la el 238 de lei din coada? Tot in lei grei a donat si peremistul Florin Bancos, care a reusit sa faca rost de cinci lei inainte sa apara pe piata. Donatia acestuia a fost departe de o suma rotunda: 45.506.905, din partea nasului Bancos pentru finii peremisti.

"Nu raspund de greselile altora!"

Cazul membrilor PSD este ceva mai special. Dintre toti pesedeii judetului, doar 4 persoane fizice si 7 societati comerciale au facut donatii. Cel putin asa apare in Monitorul Oficial. Pentru lamuriri l-am sunat pe Ioan Buda, presedinte al partidului in perioada publicarii respectivelor date.

"Nu stiu de ce apar doar 4 persoane, doar au dat mai multe. Eu am dat 250 de milioane si am acoperit alte cheltuieli la partid. Doar 49 milioane apar in Monitor? Probabil, au scazut cat au dat cei de la Grincon pentru mine. Ah!, apar si ei cu 200 de milioane? Atunci separat. Nici nu stiu ce sa va spun. Trezorierul campaniei trebuie sa stie. Eu nu raspund de greselile altora.

A fost o etapa, a trecut, acum suntem in alta etapa, eu nu o sa-mi atac colegii, doar ma stiti", a spus Buda, uimit ca in MO apar 49 de milioane cand el a donat peste 250. Totusi, era „omul nambar oan" in partid…

Nici actualul presedinte, Eugenia Godja, nu stie ce sa raspunda: "sunt in sedinta acum. Sa ii intreb pe cei care se ocupa de treaba asta."

Calin Matei, care stim ca nu lasa partidul de izbeliste, a replicat contrariat: "ce ma intrebati?, datele sunt confidentiale (nu sunt, n.red.). Am dat, sigur ca da", a afirmat Matei, contrazicand datele publicate in Monitor (unde nu figureaza ca ar fi donat!).

Consilierul judetean Anton Rohian a confirmat ca a facut "cadouri" PSD-ului, dar nu cash: "am dat si eu, sigur. Cum? Nu apar pe lista? Probabil, pentru ca nu au fost bani in numerar. Ci am platit anumite cheltuieli cu afisele, transportul…" Gheorghe Simon, trezorierul campaniei PSD, a donat 159.448.000 lei in cinci rate. Cei 8.000 de lei din coada sumei arata ca a intins de suma cat a putut.

Cat despre firmele care au ajutat bugetul filialei maramuresene, o amintim pe cea din, atentie, Cluj Napoca, respectiv SC Energoinstal, ce a donat 50 de milioane lei. Din informatiile noastre, firma nu este condusa de social democrati, sefii ei avand mai degraba afinitati pentru minoritati.

Mana sparta

In timp ce PPRM-istii si-au calculat la sange fiecare leut, liberalii au fost foarte deschisi. Iar diferentele intre ce declara ei acum si ce s-a publicat in Monitorul Oficial sunt cu aproximari de… sute de milioane!

Senatorul Radu Stroe a dat 350 de milioane lei, conform Monitorului, dar nu-si mai aminteste exact: "Nu mai stiu. 50 la locale si peste 150 la generale. Pe acolo, pe undeva." In total 200, dar pana la 350 de milioane mai e cale lunga.

Consilierul local Radu Micle apare in Monitorul Oficial cu donatii de 225 milioane, dar sustine altceva: "o spun public. Datele le-am dat la Curtea de Conturi. Mai departe nu stiu (?). Am dat 50 milioane la locale si 250 milioane la generale. De ce s-a publicat in Monitorul Oficial altceva… nu va pot explica."

Concluzii: falsuri!

Un lucru este cert: cele patru donatii publicate de PSD in Monitorul Oficial sunt fictive, putand fi identificate drept falsuri. Nu unul, ci mai multi membri PSD ne-au spus ca au dat bani, desi acestia nu apar in actele oficiale. Datele PNL sunt fictive si ele si nu corespund realitatii, asa cum declara cei chestionati de noi.

Sumele publicate in dreptul PD-istilor sunt calculate cu minutiozitate (unele fiind identice pana la mia de lei), dar totatul este o suma rotunda. Cum s-a calculat? S-a luat totalul cheltuielilor si s-a impartit din pix, dupa marimea palariei. Evident ca nici in cazul democratilor sumele publicate nu corespund declaratiilor donatorilor, fiind false si ele.

UDMR-istii au cheltuit mai mult decat au castigat, ceea ce este greu de crezut, sau au castigat mai mult decat au declarat. Evident ca nu se puteau declara spagile si comisioanele. (Sa avem pardon, dar de unde altundeva?) Iar PPRM-istii au gasit leul greu in varianta inchipuita. Deci, alte falsuri.

Domnule Demeter, o autosesizare, ceva? Referitor la aceasta situatie am stat de vorba cu un jurist, care ne-a spus ca in cazul in care publicarea acestor date in MO nu produce efecte juridice, nu avem de a face cu infractiunea de fals, desi, daca se vor produce efecte, Parchetul se poate autosesiza.

"Este o imperfectiune a legii, care nu precizeaza ce efecte se produc in cazul publicarii unor date eronate si care sunt sanctiunile declararii unor date false", a comentat juristul baimarean. Cine ii va trage la raspundere pe „munchauseni", ramane de vazut.

Legea tocmelii

Potrivit Legii 43/2003, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, sursele de finantare ale activitatii unui partid politic pot fi cotizatii ale membrilor de partid, donatii si legate, venituri provenite din activitati proprii si subventii de la bugetul de stat.

Suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid poate fi de pana la 100 de salarii de baza minime brute pe tara, la data de 1 ianuarie a anului respectiv (2,5 milioane lei in cazul nostru). Donatiile primite de un partid politic intr-un an fiscal nu pot depasi 0,025% (0,050% in an electoral) din veniturile bugetului de stat pe anul respectiv.

Donatiile primite de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 200 de salarii de baza minime brute pe tara (500 milioane lei). Donatiile primite de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara (1,2 miliarde lei).

Persoanele juridice sunt obligate ca la data efectuarii donatiei sa aiba achitate integral toate datoriile fata de bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat.

In privinta publicarii sumelor donate catre partide, aceeasi lege prevede conditiile de forma ce trebuie respectate.

"Lista donatorilor, precum si evidentele contabile ale partidului trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente: numele sau, dupa caz, denumirea, domiciliul sau, dupa caz, sediul; cetatenia sau, dupa caz, nationalitatea donatorului; numarul si seria actului de identitate si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare; valoarea si felul donatiei si data la care a fost efectuata donatia."

Aceste aspecte au fost sfidate de toti membrii Aliantei, care au publicat doar numele si suma donata. Rusinos!

Barosanii

La nivel national cele mai mari donatii ale campaniei 2004, provin din surse dubioase. La capitolul nume mari, sume pe masura, prima surpriza este furnizata de unul dintre cele mai controversate nume ale momentului: Omar Hayssam.

Omul de afaceri cu origini arabe a donat pentru campania PSD din toamna suma de 560 de milioane de lei! Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza a venit cu suma de 250.000.000 lei. Un alt membru marcant al liberalilor, istoricul si senatorul Adrian Cioroianu, a contribuit si el cu suma de 225.000.000 lei. Elena Udrea, consilier prezidential, a aruncat dintr-un foc 330.000.000 lei.

Varujan Vosganian a adus 390.000.000, plus alte 27.000.000 milioane lei, in timp ce purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu a platit 400.000.000 lei, iar presedintele, Traian Basescu, a scos din diplomat fix o jumatate de miliard.