In urma cu cateva luni, mai exact in aprilie, la Maternitatea Constanta era inregistrata moartea a trei bebelusi. La data respectiva, presa locala, dar si centrala sustineau ca moartea celor trei copii se datora unei infectii nozocomiale intraspitalicesti.

Cu toate acestea, comisia ministeriala venita de la Bucuresti pentru a cerceta imprejurarile cat se poate de suspecte ale mortii copiilor a finalizat ancheta, iar concluzia a fost mai mult decat „elocventa": nu a existat infectie, iar medicii din cadrul Maternitatii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta nu sunt vinovati de moartea celor trei bebelusi, cu toate acestea a fost aplicata o amenda sau doua medicilor si asistentelor (sa fie acolo!).

Plina de „glorie si voie buna", Directia de Sanatate Publica Constanta a emis un comunicat, semnat de directorul Camelia Ciobotaru, prin care, prin prisma rezultatelor comisiei ministeriale, se autoabsolvea de orice vina.

Desi prin trimiterea comisiei ministeriale la Constanta pentru o „ancheta" de ochii lumii s-a dorit o oarecare calmare a spiritelor, in cadrul spitalului inca mai sunt voci care sustin ca bebelusii au murit din cauza neglijentei medicale si a dezinteresului.

Nemultumit de „rezultatul" anchetei si mai ales de graba cu care DSP Constanta a emis atat de blamatul comunicat prin care se absolvea de orice vina, doctorul Corneliu Neagoe sustine: „Cand s-au intamplat toate aceste grozavii eu eram in concediu si am venit exact in momentul in care a aparut si comisia ministeriala.

Nu stiam bine ce se intampla, dar o data, la o masa, am stat de vorba cu membrii comisiei si mi s-a parut ceva suspect. Mai tarziu am aflat de unii medici care inainte de venirea comisiei au declarat ceva si apoi si-au schimbat declaratiile. Asa cum este doctor ginecolog Maria Voinescu. Nu stiu ce se intampla cu ei, cred ca cineva ii ameninta, sunt presiunile sefilor pe umerii lor.

In plus, doi dintre membrii comisiei, doctor ginecolog Anca si Maracineanu au interese la Constanta, au pupile prin spital".

Privatizare cu orice pret

Insa, cotidianul „Replica" a descoperit dedesubturile acestei asa-zise anchete DSP si a comisiei de la Bucuresti, si anume faptul ca DSP doreste cu tot dinadinsul desfiintarea laboratorului din Judetean pentru a-l privatiza.

Atat de contestatul comunicat prin care DSP, la propriu, se spala pe maini aruncand vina pe alte institutii si persoane, a avut de fapt un scop bine definit de mintea directorului DSP Camelia Ciobotaru, care de mult ravneste la o privatizare a laboratorului (dar asupra acestui subiect fierbinte vom reveni intr-un articol viitor).

„Inainte de scandalul cu cei trei bebelusi morti la Maternitate eu am adus la cunostinta conducerii spitalului faptul ca in aceasta sectie exista germeni de infectie, dar comunicarea mea nu a avut nici un ecou. Poate ca directorul DSP vrea sa scoata castanele din foc cu mana noastra, dar noi nu suntem de vina de moartea bebelusilor.

Noi ne-am facut treaba si am comunicat ca sunt infectii intraspitalicesti, inofensive la adulti, de altfel", ne-a declarat medic sef laboratorului Spitalului Clinic Judetean Constanta, Victoria Brega.

Concluzia este clara: „interesul poarta fesul", vinovatii sunt acoperiti, nimeni nu este vinovat de moartea copiilor (cica, ei murind de moarte buna-culmea, toti in aceeasi Maternitate, in aceeasi perioada – dar toate acestea considerandu-se simple coincidente), iar colac peste pupaza, insusi ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a declarat ieri, pentru cotidianul

„Replica": „Ancheta s-a incheiat. Eu nu comentez nimic". Declaratii contradictorii, diverse opinii, dar nici un vinovat. Cine stie, poate vom afla adevarul…peste 50 de ani.