Medicina Legala din Romania este... in sevraj, iar acest fapt dateaza de aproape un an de zile. Personal insuficient, dotari sub standardele bunului simt si o administrare proasta din partea Ministerului Sanatatii au facut ca acest segment sa se „clatine”. Toate aceste lipsuri afecteaza actul medical si pe cel al justitiei, intarzie expertizele si asa sunt pusi oamenii pe drumuri.

Cu toate acestea, Sectia de Medicina Legala Constanta pare sa fi iesit la liman, sa fi gasit o solutie salvatoare, chiar daca nu este chiar pe placul tuturor angajatilor din aceasta institutie, si anume autofinantarea.

In cadrul Sectiei de Medicina Legala din Constanta lucreaza aproximativ 25 de oameni, incluzand portarii, conform medicului sef al SML Constanta, Stefan Botez. „Suntem departe de incadrarea minima decenta din punct de vedere al personalului.

Este practic o munca imposibila ceea ce facem noi aici, faptul ca asiguram continuitatea activitatii medicinii medico-legale, cu doar doi medici legisti”, ne-a declarat medicul sef Stefan Botez. Pe langa personalul insuficient, legistii se mai confrunta cu o problema: dotarea necorespunzatoare.

„Au fost vremuri in care nu eram dotati nici pentru a face testele de alcoolemie, acum stam mult mai bine la capitolul analize toxicologice, dar situatia nu este nici pe departe rezolvata”, ne-a declarat medicul legist Marius Popa.

Desi in presa s-a tot vehiculat faptul ca vinovate de aceasta situatie ar fi Directia de Sanatate Publica, Medicina Legala din Constanta este de alta parere si arata cu degetul spre Ministerul Sanatatii ca fiind principalul vinovat.

Lipsa banilor si a dotarilor este un lucru ce afecteaza in mod direct sau indirect si organele de ancheta, cum ar fi Politia si Justitia, care primesc datele necesare anchetarii diferitelor cazuri decalat, cu intarziere, iar acest fapt nu este privit cu ochi buni de nimeni, dar mai ales de Politie. „Stim ca este greu pentru toata lumea.

Intarzieri peste intarzieri, dar trebuie sa ne inteleaga si pe noi cineva”, ne-a declarat medicul legist Stefan Botez.

Cica DSP nu are nici o vina

Solutia propusa de conducerea SML Constanta, dar care nu a primit inca aprobarea ministerului, este autofinantarea. „Nu putem spune ca nu ne semi- autofinantam si pana acum, dar exista institutii care au si ele la randul lor mari probleme cu bugetul si acest fapt ne afecteaza direct si pe noi.

De exemplu, Inspectoratul Judetean de Politie Constanta si-a onorat o parte din promisiuni si a mai achitat din datorie. Nu putem spune ca nu mai sunt probleme, dar sunt pe cale de a se rezolva, cel putin asa credem noi.

Directia de Sanatate Publica nu poarta vina acestei situatii, ea este doar o institutie cu buget limitat si care se descurca si ea cum poate”, a mai adaugat medicul legist sef in cadru SML Constanta, Stefan Botez. Autofinantarea, in opinia medicului legist, nu va include si salariile personalului care va trebui platite ca si acum de la bugetul de stat.

De asemenea, conform opiniei legistilor, alta solutie ar fi trecerea, din nou in subordinea Directiilor de Sanatate Publica, insa fondurile financiare, de data aceasta, sa fie gestionate de Institutul de Medicina Legala Bucuresti, cea mai abilitata institutie in mentinea situatiei pe linia de plutire.