Dupa ce saptamina trecuta o familie de rromi nomazi "anima" malul drept al riului Suceava, din zona Bazarului, in aceasta saptamina a venit rindul zonei Itcani sa fie "populata" de nu mai putin de cinci familii de rromi.

Cu catel si purcel numerosii membri ai familiilor ardelene s-au instalat la aproximativ 100 de metri de podul ce traverseaza riul Suceava (in zona magazinului Univers All).

Cu totii sustin ca sint comercianti din Tirgu-Mures si cutreiera tara cu scopul de a vinde materiale din stofa prin piete dar si prin sate, unde mai gasesc inca oamenii interesati de acest produs.

Incetul cu incetul, malurile riului Suceava ajung sa fie populate si colorate de o multime de familii de "migratori", care mai de care mai saraca ori mai instarita, dar avind in comun pasiunea pentru viata in natura, fara nici un fel de prejudecati si lipsita de pudoare fata de ochii trecatorilor.

Daca familia care „colora" saptamina trecuta malul drept al riului Suceava era foarte amarita, aspectul lor putind fi asociat mai degraba cu al unor cersetori, membrii familiilor ce s-au instalat in zona Itcani par sa fie de alta sorginte, fiind mai curat imbracati, in vreme ce traditionalele lor carute cu coviltir sint inlocuite de autoturisme Dacia, de unde rezulta ca acestia „nu bat drumurile" chiar degeaba.

Chiar si asa, nu au renuntat la corturile lor, pe care le-au „plantat" pe linga masini, ca niste turisti proaspat ajunsi la munte.

Ziua, barbatii sint plecati cu marfa prin satele limitrofe, in vreme ce nevestele lor ramin "acasa", sa spele hainele in riu si sa aiba grija de puradei.

Ele spun ca s-au asezat in aceasta zona deoarece nu au bani de hotel iar locatia li se pare una potrivita. Nu-i sperie nici gindul la vreo ploaie mai puternica si nici amenintarea apelor care ar veni involburate. Se tem doar de politisti, sa nu-i alunge de aici.

„Plimbarea" lor prin tara incepe primavara si se termina tirziu in toamna, lunile de iarna fiind singurele pe care rromii si le petrec acasa, in Ardeal.

Cunosc tara in lung si in lat si mereu vin si aici, desi sustin ca in general in zona Moldovei vinzarile sint destul de slabe, neputind fi comparate cu cele pe care le inregistreaza sefii lui in sudul tarii mai ales in Dobrogea.

Tocmai de aceea sederea lor in Suceava se va incheia curind, pentru ca urmatoarea „tinta" este municipiul Radauti, unde se vor desfasura ca si aici, asemeni triburilor ce cutreierau odinioara lumea in lung si in lat.