In urma cu o luna s-a decis ca programul de functionare a halei de carne din Piata Cetate sa fie modificat.

De marti pana sambata, hala de carne este deschisa zilnic intre orele 7 si 16, duminica si lunea hala fiind inchisa pentru igienizare. Unii dintre comercianti se plang ca reducerea programului le da afacerea peste cap.

„Sunt multe persoane care ies mai tarziu de la lucru, noi platim o chirie si de aceea vrem sa putem vinde cat timp avem clienti. Daca hala se inchide la ora 16, iar duminica si lunea e inchis pentru igienizare, noi inregistram pierderi de peste 20 de milioane saptamanal", sustine unul dintre comercianti, dar care a preferat sa ramana anonim din motive lesne de inteles.

Pana in urma cu o luna, hala de carne era deschisa pana seara. Ioan Hirte, directorul Regiei Autonome a Pietelor, Agrement si Salubritate, sustine ca decizia de reducere a programului apartine in mare masura celor de la Directia Sanitar-Veterinara.

„Hala se deschide la ora 6:30 pentru comercianti, acestia avand timp pana la ora 9 sa aduca carnea si sa o transeze. Abia dupa ce toti au facut acest lucru, hala se deschide pentru public", sustine dr.Ovidiu Popa, medic-sef de circumscriptie de la Circumscriptia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nr. 1.

Ovidiu Popa sustine ca impreuna cu conducerea RAPAS s-a luat decizia reducerii programului pentru ca, pe parcursul comercializarii carnii, intregul proces sa poata fi supravegheat de personal calificat.

„Suntem doar trei medici si un asistent pentru intreaga circumscriptie, si, deoarece dupa ora 16 nu mai putem asigura controlul, s-a decis ca programul halei sa se suprapuna programului circumscriptiei", sustine medicul-sef de circumscriptie.

Desi acesta sustine ca, in cele din urma, comerciantii au inteles situatia, se pare ca ei sunt in continuare nemultumiti, la fel ca multi dintre oradenii care vor sa isi faca cumparaturile atunci cand vin de la serviciu, dar gasesc hala inchisa. In hala de carne din piata aproximativ 40 de comercianti isi castiga existenta din comercializarea acesteia.

Ovidiu Popa sustine ca oricum hala de carne va disparea deoarece pana in luna iunie a anului viitor trebuie facuta o autorizare conform normelor UE a unor astfel de locuri, iar hala din Piata Cetate nu are nici o sansa sa primeasca o astfel de autorizatie din cauza conditiilor de aici.

„Am incercat sa introducem putina disciplina si respectarea conditiilor minime, ceea ce a nemultumit pe unii", sustine medicul-sef al circumscriptiei, care sustine ca, oricum, treptat, hala de carne ar trebui sa capete aspectul unui magazin.