Directorul regional pentru Europa si Comunitatea Statelor Independente al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Kalman Miszey, impreuna cu ambasadoarea ONU in Romania, Soknan Han Jung, au analizat, la sfarsitul saptamanii trecute, stadiul in care se afla lucrarile derulate in parteneriat cu autoritatile din Alba Iulia.

Concret, este vorba despre reabilitarea obiectivelor Camera de garda a Portii a III-a de la Cetatea de tip Vauban din Alba Iulia si fostul comisariat militar din incinta fortaretei, care sunt cuprinse in programul "O Romanie Frumoasa".

Proiectul beneficiaza de fonduri in valoare de 260.000 de dolari, municipalitatea fiind partener in acest program cu suma de 60.000 euro. "Vestigiile istorice din acest oras sunt cu adevarat unice si spun asta dupa ce am vazut doar o parte, la o plimbare prin oras. Cred ca reabilitarea acestui patrimoniu extraordinar poate atrage o multime de turisti.

Desi contributia noastra a fost mica, incercam sa continuam, sa aducem fonduri pentru dezvoltare si lucram deja la un alt proiect, economic (un incubator de afaceri). Din punct de vedere al intregirii Europei, in Alba Iulia se gasesc simboluri ale celor doua religii crestine, ortodoxa si romano-catolica", a declarat Kalman Miszey.

La randul ei, ambasadoarea ONU a afirmat ca "vizita de la Alba Iulia e cu atat mai semnificativa cu cat directorul regional Kalman Miszei este responsabil pentru 30 de tari din zona si revine in Romania, aspect care ar putea face geloase celelalte state". Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, s-a aratat nemultumit de ritmul lent in care "se face ceva" pentru Cetate.

De aceasta data, intarzierile vor avea o motivatie obiectiva, data de descoperirea unor noi tuneluri de legatura intre fortificatii, care nu sunt consolidate si ar putea pune in pericol vizitatorii, insa se apreciaza ca acest inconvenient ar putea fi remediat pana in luna octombrie.