In urma arestarilor, familile liderilor sindicali se afla intr-o situatie disperata. Lois si Ciontu, pensionari la aceasta ora, erau principalii sustinatori financiari ai familiilor. Executarea pedepsei privative de libertate ofera familiilor acestora un spectru sumbru.

Ramasi acasa, ceilalti membrii ai familiilor isi ling ranile si se pregatesc de contraatac pentru a dovedi nevinovatia barbatilor. GAZETA de Hunedoara a fost in vizita acasa la cei incarcerati, imediat dupa preluarea acestora de catre fortele de ordine.

Ordinele erau de la Cozma!

"Noi de unde sa platim doua miliarde dintr-un salariu de patru milioane lei, cat am eu, ca nu-mi ajunge nici de mancare la copii", ne-a spus Vila Lois, nevasta lui Dorin, unul dintre liderii arestati. "L-au luat de acasa, de langa copii, si i-au pus catusele, de parca nu stiu ce criminal ar fi fost. Nu stiu de ce l-au mai lasat sa vina de la Bucuresti, daca tot stiau ca il vor aresta.

El oricum avea de gand sa se predea, pentru ca nu este vinovat de nimic. La vremea respectiva era lider de sindicat si a respectat ordinele venite de la Miron Cozma. El nu a lovit pe nimeni si de instigare la violenta nici nu poate fi vorba. Este un om bland, foarte linistit si cu frica de Dumnezeu, dar legea se pare ca nu tine cont de asta.

Am ramas acasa cu doi copii, din care unul este minor si celalalt este student. Nu am idee cum o sa ii intretin din salariul meu, pentru ca pensia sotului meu nu o mai primesc. Am o fata minora pe care trebuie sa o cresc cinci ani fara tata, dar sunt sigura ca Dumnezeu ma va ajuta si imi va da putere sa trec peste necazul acesta.

Am fost la el la penitenciar, nu l-am vazut in viata mea asa de speriat. Nu ii venea sa creada ca un om nevinovat poate sa stea laolalta cu hotii, violatorii sau criminalii" - a mai adaugat plangand Vila Lois.

"Nu cred ca Miron Cozma ramane in puscarie!"

De o situatie mai delicata are parte Maria, sotia lui Ionel Ciontu, fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Livezeni in perioada mineriadei. "Eu traiesc doar pentru copii, ca altfel nu stiu de ce as fi in stare. Daca nu erau ei, cred ca-mi puneam capat zilelor de mult timp.

Ganditi-va ca am trei copii, din care unul este minor, plus doi nepoti de opt, respectiv zece ani, si am o pensie de 1.900.000 lei. Daca cineva se poate descurca cu acesti bani, sa-mi spuna si mie solutia, pentru ca eu nu cred ca o voi gasi".

Intrebata daca ceea ce s-a intamplat cu sotul ei este corect, aceasta ne-a spus: "Nu este vinovat cu nimic, l-au asteptat in gara la Targu-Jiu si l-au arestat de parca era un urmarit general cautat de nu stiu cat timp. A fost purtat pe la toate penitenciarele, pana au ajuns la Barcea Mica.

Eu nu voi sta cu mainile in san timp de cinci ani si, impreuna cu celelalte femei, voi cere si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strassbourg sa se faca dreptate, pentru ca justitia romana este condusa politic. In timpul mineriadei de la Costesti, Ionel era unul dintre cei mai bine vazuti lideri din Valea Jiului.

Era apreciat de toata lumea pentru ca este un om deosebit, punea oamenii pe primul loc si dupa aceea pe el. Este un om care nu va rezista cinci ani in inchisoare. Voi ajunge sa traiesc din mila oamenilor. Si asta pentru ce? Pentru ca asa vrea Emil Constantinescu sau Radu Vasile? Daca justitia ar fi independenta de politica, va spun ca in momentul acesta barbatul meu era liber.

Asta este mana lui Miron Cozma, care, inainte de a fi arestat, a vorbit cu sotul meu si i-a promis ca va face tot posibilul sa-i ajute. Nu cred ca Miron Cozma va ramane la inchisoare, dar vreau sa vad ziua in care ii va ajuta asa cum a promis. Sau acesta este pretul eliberarii lui!? Cred ca este o intelegere la mijloc intre Cozma si cei care conduc tara aceasta.

Nu este normal ca ei sa fie in inchisoare si Cozma in libertate. Ei au executat comenzile venite de la el", ne-a declarat Maria.

Povesti cu final (ne)asteptat

Trecerea de la o viata decenta la una in care pentru o paine trebuie sa muncesti pe branci ar face pe oricine, nu numai pe sotiile fostilor lideri de sindicat, sa traiasca o adevarata drama. Timp de cinci ani, ele vor trebui sa fie si mama si tata pentru copii lor, dar, dupa cum mai spunea Vila Lois, "suntem femei puternice si vom incerca sa ne descurcam, dar socul a fost prea mare.

Parca s-a rupt ceva in noi, si pana ne vom obisnui, daca o vom face ne va fi foarte greu". Daca se vor descurca sau nu, depinde numai de ele. In Romania, sistemul juridic este unul extrem de... perfectibil, ca sa nu spunem altcumva.

Pentru infractiuni mult mai grave, cum ar fi devalizarea bancilor, de exemplu, care au produs socuri mai mari decat «excursiile» minerilor facute sub ochii ingaduitori ai oamenilor legii, s-au dat pedepse mult mai mici. Este adevarat ca mineriadele au produs mari prejudicii de imagine Romaniei, mai ales pe plan extern.

Dar este la fel de adevarat ca si autoritatile romane au stat cu mainile in san. Sau si-au dovedit (pentru a cata oara!?) incompetenta! Cata vreme politicul lasa impresia ca decide ce se petrece in salile de judecata, nu se va schimba nimic, au concluzionat interlocutoarele noastre.