Sex pe bani, cu adolescente institutionalizate in sistemul de protectie a copilului Maramures!

"... s-a dus cu el in masina si a facut sex. A primit 1 milion de lei." Asa incepe marturisirea uneia dintre fugarele din sistemul de protectie a copilului. Doua adolescente, de 14 si 15 ani, si-au vandut visele si trupul pentru o haina, niste mancare si o iluzorie libertate.

Alarma in sistemul de PROTECTIE a copilului! Doua dintre adolescentele disparute dintr-o casa de tip familial din Baia Mare au facut sex si au fost platite pentru „serviciile prestate" (cel putin una dintre ele).

Din nefericire, avertizarile noastre s-au adeverit. Credulitatea si nevoia de bani au transformat doua tinere-fugare din sistemul institutionalizat de protectie a copilului in prada usoara pentru „domnu’ Sandu", „Doru Americanu’" si alti baieti de cartier.

Refuzate de sistem

Probabil formularea „jurnal" nu e cea mai fericita, dar aceasta scriere se doreste un semnal de alarma pentru intrarea in normalitate a institutiilor care se ocupa de protectia copilului institutionalizat.

Doua dintre fetele disparute din casele de tip familial din Baia Mare, asezaminte aflate in responsabilitatea sistemului de protectie a copilului din Maramures (condus de controversatul Nicolae Boitor), s-au prostituat pentru o haina, niste mancare si o iluzorie libertate.

Dupa dialogul cu una dintre fetele „fugite in lume", am revenit in redactie. In tacere. Ne-am asezat si am privit... peretii. Dupa vreo jumatate de ora am plecat spre casa. Cine mai avea chef de scris? Povestea ne-a „ars" sufletele si dorinta.

Aflati-o si dumneavoastra, pentru ca e un alt argument ce demonstreaza ca rolul sistemului care ii institutionalizeaza pe copiii abandonati (de a-i proteja!) a esuat. Pentru ca adolescentele sunt minore le vom proteja identitatea, numindu-le M. (14 ani) si A. (15 ani).

Refuzata de parinti

A. provine dintr-o familie dezorganizata care locuieste intr-o zona rau famata din Baia Mare. Divortati, niciunul dintre parintii naturali nu vor sa o intretina (tatal, pentru ca minora a fost data in ingrijirea mamei, iar mama, pentru ca concubinul ei nu agreeaza ideea). Asa a ajuns A. in sistemul de protectie a copilului.

Un sistem in care nu s-a integrat, un sistem care nu a ajutat-o sa se integreze. In urma cu catva timp, A. a mai fugit din casa de tip familial si a hoinarit vreo doua luni prin Bucuresti. Din cauza „educatiei" oferite in institutia de protectie a copilului, atat A., cat si M. („partenera de evadare"), fumeaza si si-au insusit limbajul „de cartier".

Bratara amanetata

Dialogul cu M. (14 ani) e dificil, fata fiind satula sa-si repete trista poveste (a fost nevoita sa dea o declaratie oficiala, insa directorul Boitor a refuzat sa ne puna la dispozitie scriptul, in pofida mentiunii ca vom proteja datele cu caracter confidential).

Povestea fugii celor doua adolescente a inceput in urma cu aproape o luna, de la o banala bratara care ii apartinea lui M. Aceasta a amanetat-o „pentru a avea un ban de buzunar", dar o educatoare a aflat si: „ne-a spus ca ori ii dam banii, ori chitanta de la amanet, altfel ajungem la Centrul de Reeducare. A bagat frica in mine... nu am stiut ce sa fac. Ne-am hotarat sa fugim." Planul era simplu.

Cand M. si A. au fost duse la consultul ginecologic periodic, Centrul de Planing Familial era inchis. Educatoarea trebuia sa transporte cu masina institutiei un alt copil la Centrul ASSOC, asa ca le-a lasat pe adolescente intr-o statie de autobuz, permitandu-le sa „mearga la matusa" uneia dintre ele! A fost momentul potrivit.

Sex cu „domnu’ Sandu"

Dupa plecarea educatoarei, A. i-a telefonat unui barbat din Ferneziu. „E un patron de vreo 49 de ani, domnu’ Sandu, care are firma pe langa Combinat (fostul Phoenix). A venit cu masina si ne-am intalnit langa un bloc din alea care nu sunt locuite. A. s-a dus cu el in masina si a facut sex. A primit 1 milion de lei. Cu acesti bani am plecat la gara.

Am vrut sa mergem cu trenul, dar sa platim doar jumatate de bilet, ca elevii, dar nu s-a putut, asa ca am mers la Jibou, de acolo la Dej si apoi la Cluj. In gara din Cluj un barbat s-a legat de noi. O fata care ne-a vazut, ne-a spus ca ne ajuta. A venit cu inca doi baieti si am plecat cu ei la discoteca, iar dimineata ne-am dus la fata aia acasa. Am stat acolo doua zile si doua nopti.

Dupa aia ne-am dus sa isi gaseasca A. gazda, ca ea a vrut sa ramana in Cluj. Nu am gasit si ne-am intors la Dej."

Americanul Doru

In Dej, pe o bordura, cele doua adolescente mancau seminte. „A venit un barbat si ne-o intrebat unde mergem. Am zis ca la Baia Mare, ca stam la o ocazie. O zis ca ne duce el. In masina ne-o zis ca ii din America si ca ne ajuta. Il chema domnu’ Doru si ne-o dus la Ocna Sugatag, la Hotelul Manolo. Ce-o facut el cu A… o facut (a recunoscut ulterior ca doar A. a intretinut relatii sexuale cu „romanu-americanul Doru", un individ de 50 de ani!, n.red.). Ne-o cumparat haine si altele. Peste doua zile, cum domnu’ Doru o adormit, A. i-a luat banii din borseta (erau 6 milioane de lei si 20 de dolari) si am fugit."

La baietii de cartier

Din Ocna Sugatag, fetele au ajuns in gara din Baia Mare cu o „ocazie". Si-au cumparat haine si tigari si au plecat din nou spre Cluj. „Am plecat la baietii aia care ne-au dus la discoteca. In Cluj, la discoteca, m-am imprietenit cu un baiat, am devenit iubiti. A. a ramas cu ceilalti. Ea a tot facut fite, mi-a spus sa nu mai umblu cu prietenul meu si… ne-am certat.

A zis ca pleaca si ca daca vine Politia sa nu spun unde ii. Eu m-am dus la iubitul meu si am stat o saptamana jumatate. Apoi a aparut o problema cu o fosta prietena de-a lui si am plecat si eu spre Baia Mare. In apropierea orasului, in Sasar, am intalnit o alta fata fugita de acasa. Am stat cu ea o zi, apoi am venit la cumparaturi in oras." Ajunsa in Baia Mare, M. a fost gasita si readusa la Casa de tip familial din care fugise in urma cu o luna.

Responsabilii din sistem, in frunte cu directorul Boitor, au hotarat sa mearga la Cluj sa o gaseasca si pe A. care, din spusele lui M., a ramas in orasul de pe Somes in compania unui rrom (se presupune ca respectivul face parte dintr-o retea de proxeneti). Descinderea s-a soldat cu un esec, dar, din intamplare, zilele trecute A. a fost gasita de George Breaz, seful casei de tip familial din care fugise, in Piata de Alimente din Baia Mare. Readusa in casa de tip familial, minora si-a exprimat dorinta de a locui la o matusa de-a ei, in apropierea Baii Mari. Insotita de un asistent social A. a ajuns la matusa ei, dar conditiile erau improprii si asistentul a decis sa o readuca la casa de tip familial.

Urmeaza sa fie consiliata de un psiholog, dar aproape toti sunt convinsi ca va fugi din nou.

Solicitarile GAZETEI

In cazul prezentat, solicitam Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) sa demareze o ancheta care sa-i identifice si sa-i sanctioneze conform legii pe „domnu’ Sandu" si „Doru Americanu’", cei doi indivizi care au profitat de minore.

De asemenea, solicitam IJP sa ia legatura cu similarii din Cluj pentru a anihila „gasca" despre care povesteau fetele (o structura organizata de racolatori care initiaza minorele pentru a practica prostitutia). Vom reveni.