Termenul de predare a gropii de gunoi de la Ungheni a fost din nou amanat. Conform planului initial, prima celula de colectare a gunoiului trebuia finalizata pana la sfarsitul anului trecut, dar acest termen a fost deja amanat de trei ori. Depozitele de gunoi din localitatile care au aderat la groapa ecologica din Ungheni sunt pline pana la refuz.

In tot acest timp, SC Ecologica se plange de conditiile meteo nefavorabile. Cei implicati in proiect afirma ca este mai mult o lipsa de profesionalism.

Groapa de gunoi de la Ungheni trebuia sa intre in functiune la sfarsitul anului trecut. De atunci, insa, termenul a fost amanat de trei ori.

Ultimul termen stabilit in urma discutiilor dintre conducerea SC Ecologica, reprezentantii localitatilor care au aderat la acest proiect (Reghin, Iernut, Ludus, Tarnaveni, Ungheni, Sovata, Sangeorgiu de Padure) si CJ a fost stabilit pentru luna decembrie 2005. Insa nici aceasta data nu va fi respectata, deoarece lucrarile la groapa ecologica sunt abia la inceput.

Pana acum s-a realizat doar drumul de acces, decopertarea solului vegetal (in proportie de 90%) si s-a inceput excavarea in argila. Scuza executantului, SC Thalos SA, este vremea nefavorabila din acest an, care nu a oferit conditii prielnice pentru continuarea lucrarilor.

"Am inceput sa lucram din luna mai, dar din cauza ploilor nu am putut lucra in flux continu si am pierdut cam doua luni. Nu vom putea deschide groapa de gunoi anul acesta, nu avem cum sa terminam. Trebuie sa facem digurile si apoi prima celula de depozitare", a declarat Palko Zsolt, seful santierului de la Ungheni.

Pana acum, dupa cum afirma si directoarea de la SC Ecologica, Emilia Pop, s-a cheltuit un milion de euro. "Pentru prima etapa se vor mai aloca prin Agenda 21 inca 5 milioane de euro. Etapa aceasta cuprinde construirea primei celule de depozitare, plus cladirea in care se vor amenaja birourile.

Saptamana viitoare vom avea din nou o sedinta cu cei de la CJ, termenul de predare insa nu e batut in cuie. Cu siguranta ca anul acesta nu vom putea deschide depozitul ecologic", a declarat Emilia Pop.

Conform proiectului, trebuie construite patru astfel de celule de depozitare. Prima celula, care trebuia finalizata pana la sfarsitul acestui an, potrivit ultimelor discutii intre partile implicate, este una de amestec, iar a doua astfel de structura este destinata gunoiului industrial (in special celui venit din domeniul sanitar). Destinatia celorlalte celule nu a fost inca stabilita.

Reghin, in criza

In timp ce termenele pentru deschiderea depozitului ecologic de la Ungheni sunt amanate, situatia gropilor din judet se apropie de o cota critica. Promisiunea deschiderii unui depozit agreat si de UE a determinat autoritatile din localitatile care au aderat la acest proiect sa nu mai caute un nou loc de depozitare a gunoiului.

Situatia cea mai critica este la Reghin, unde deja groapa de gunoi a orasului nu mai face fata, depozitarea facandu-se pe verticala, in conditiile in care gropa era plina pana la refuz inca de anul trecut. "Noi depozitam gunoiul pe verticala. Am asteptat sa se deschida depozitul de la Ungheni, dar termenele s-au tot amanat.

Cei de la Ecologica s-au plans de vremea nefavorabila toata vara, dar acum, daca temperaturile vor scadea sub 5 grade Celsuis, iar nu o sa poata lucra. Gelul membrana cu care trebuie facuta impermeabilizarea celulei nu se poate utiliza la temperaturi scazute. Nici macar statiile de trasfer nu le-au facut.

Noi am avut noroc si am accesat fonduri Phare 2003 pe care le vom folosi pentru constructia acestei rampe, unde vom mai duce o parte din gunoi, pentru a putea face fata pana la deschidere. Va dati seama care e situatia si ritmul in care se lucreaza", a afirmat directorul RAGCL Reghin, Teofil Moldovan.

Perpetuum mobile

Nici in celelalte localitati situatia nu este mai roza, depozitele din orase fiind deja la limita, iar deschiderea altor gropi nu este permisa.

Desi presedintele CJ, Lokodi Edita, convoaca aproape saptamanal cate o reuniune pe tema depozitului ecologic sau se deplaseaza pana la fata locului, se pare ca situatia a scapat de sub control. Un termen final nu se poate fixa sau daca se impune o data, aceasta nu este respectata.

Dupa cum se arata situatia, probabil ca pana la deschiderea depozitului de la Ungheni, judetul Mures va fi ingropat in mizerie.