Sindicatul Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta se afla in plin proces cu reprezentantii mai multor primarii care nu asigura plata transportului pentru profesorii care vin sa profeseze la tara.

La ora actuala, SLSIP se confrunta cu o serie de probleme in localitati precum Comana, Baraganu, Targusor, unde exista sanse minime de castigare a procesului, respectiv Castelu, unde sunt sanse mai mari.

Pe de o parte, potrivit declaratiilor lui Emilian Avramescu, consilier juridic din cadrul Sindicatului, la Comana, primarul localitatii, Antoneta Mandrescu, nu vrea sub nici o forma sa se conformeze Hotararii Judecatoresti prin care trebuie acordat decont de transport pentru profesorii care vin sa predea in scolile de la tara.

Cu toate acestea, Antoneta Mandrescu a declarat, in replica: „Eu fac toate eforturile pentru a plati deconturile pentru profesori, nu este vorba de refuz, e vorba de alte cheltuieli ale Primariei, cum ar fi salariul angajatilor Primariei Comana, iluminatul, curentul, benzina, tonerul, hartiile de xerox si nu mai raman bani. Am fost la CJC sa cersesc bani si mi-au promis ca ma ajuta“.

Ca o alternativa pentru a acorda bani profesorilor, primarul localitatii propune sa dea urmatoarea luna salariile angajatilor din Primarie impreuna cu al ei profesorilor. Insa cat de convinsa este Antoneta Mandrescu de acest demers ramane de vazut si daca intr-adevar va da salariul ei si al angajatilor preofesorilor care vin sa predea scolii din Comana.

De asemenea, microbuzul scolii, din spusele primarului, este stricat si are nevoie de reparatii in valoare de 150 de milioane de lei, bani pe care aceasta nu ii are.

Astfel, unii copii sunt nevoiti sa se deplaseze pe jos pentru a merge la scoala, localitatile care sunt arondate Comanei, fiind la departare de 4 kilometri pentru Tataru, unde este o scoala cu clasele I-VIII si respectiv 6 km pentru Pelinu, unde se afla o scoala pentru clasele I-IV.