Vinerea trecuta, la Pitesti, cei doi au pus bazele „Polului Social al Fortelor de Stanga", pe care incearca sa il prezinte ca pe o formatiune apolitica, desi este condusa de doi oameni politici. Polul a inceput, deja, sa atraga in jurul sau politicieni si partide care incearca sa se foloseasca de capitalul de imagine al celor doi, atat cat a mai ramas din el.

Multi credeau ca, la Congresul PSD din primavara, cand Geoana i-a luat locul fostului presedinte, s-a strigat pentru ultima data „Jos Iliescu!".

Batranul om politic, acompaniat de fostul idol al femeilor de la APACA, incearca sa ne demonstreze ca sloganuri precum „Iliescu pentru noi este Ceausescu doi" si „Nu vrem bani, nu vrem valuta, vrem ca Roman sa ne..." nu au intrat in istorie.

„Polul Social al Fortelor de Stanga" doreste sa atraga in jurul sau, conform celor doi initiatori, toate partidele de stanga, desi Iliescu considera ca tocmai lipsa de identitate a acestora a cauzat aparitia Polului. „S-a produs o destructurare a Stangii. Cei care au vrut sa vina la vot nu au venit pentru ca nu s-au simtit reprezentati.

Stanga nu e activa, nu se poate adresa convingator, ii lipseste mediul de cultura. PSD traverseaza o criza de identitate si e perceput ca un partid al puterii. Trebuie sa amplificam raporturile cu poporul de stanga, cu intelectualii de stanga, cu societatea civila", a afirmat Iliescu, cu ocazia lansarii Polului.

Totusi, fostul presedinte a afirmat ca aceasta „structura civica" nu poate avea in centrul sau decat PSD. Afirmatiile aparent contradictorii ale lui Iliescu ascund ambitiile de putere pe care acesta inca le mai are in cadrul partidului. Si Petre Roman a atacat prestatia PSD-ului, despre care afirma ca „nu are suficienta credibilitate".

Declaratiile celor doi demonstreaza faptul ca Polul nu este un atac la adresa PSD, ci, mai degraba, la adresa actualei conduceri a PSD.

Petre Roman a declarat ca Polul va incerca sa devina o formatiune similara cu Coalitia „Maslinului", din Italia, care reuneste mai multe partide de stanga si care participa in bloc la alegeri. De altfel, cei doi initiatori nu au exclus posibilitatea ca Polul sa se transforme, pe viitor, intr-un partid politic.

Ecologistii, frati cu dracu’

Cu ocazia lansarii de la Pitesti, cei doi au primit mai multe cereri de colaborare. Una dintre ele a venit de la presedintele Partidului Ecologist Roman (PER), Petru Lificiu, fost membru PSD si fost ministru al Mediului. Lificiu a devenit presedinte al PER cu ocazia congresului de la Cluj, din aceasta primavara.

Alegerea sa a fost insotita de speculatii privind apropierea dintre ecologisti si PSD, mai ales ca demisia lui Lificiu nu a fost insotita de vreun conflict cu partidul. Lificiu a negat categoric toate speculatiile.

Presedintele PER Cluj, Eugen Veres, unul dintre sustinatorii lui Lificiu, este impotriva unei astfel de afilieri. „Eu doresc ca partidul nostru sa ramana unul de sine statator, nu m-ar incanta o asociere nici macar cu un partid de guvernare. Noi trebuie sa ne croim un drum propriu, pentru ca acum suntem cam pe nicaieri", spune Veres.

El recunoaste ca, in cazul in care asocierea PER cu Polul Social s-ar cristaliza, ar fi confirmate toate speculatiile de dinaintea congresului PER.

„Eu chiar i-am cerut domnului Lificiu sa ramanem pe cont propriu, iar el a spus ca pana trecem dealul, ne facem frate si cu dracul", a declarat Veres.

Stanga crestina liber cugetatoare

Un alt partid care este tentat de o apropiere de Iliescu si Roman este Partidul Blocul National Democrat (PBND), care este reprezentat in Parlament de cinci deputati, toti sindicalisti ai Blocului National Sindical (BNS), printre care se numara si clujeanul Mircia Giurgiu. Cu ocazia lansarii Polului, a fost anuntata si afilierea celor cinci deputati PBND.

Deputatul Mircia Giurgiu afirma, insa, ca nu s-a mers atat de departe in cadrul discutiilor. „Noi nici macar nu am fost acolo, discutiile au fost purtate de conducerea partidului", spune Giurgiu, care, insa, recunoaste ca nu ar fi deranjat de o apropiere de Iliescu, in anumite conditii. „Se poarta negocieri deocamdata. Pe noi ne intereseaza crearea unei stangi crestine. Aceasta a fost conditia pe care am pus-o", a afirmat Giurgiu.

Solicitarea sindicalistilor este, insa, imposibil de realizat, tinand cont de luarile de pozitie mai degraba anti-crestine ale fostului presedinte. Partidul sindicalistilor pare a fi cel mai dezorientat partid de pe scena politica.

Cei cinci deputati au intrat in Parlament pe listele PRM, dupa care au semnat un protocol cu Alianta D.A., prin care au stabilit sa mearga pe liste comune la viitoarele alegeri.

Mai apoi, sindicalistii au pus bazele unui pol popular, care grupeaza mai multe partide extraparlamentare de dreapta, afirmandu-si deschis afinitatile „populare", iar acum se indreapta catre Iliescu si Roman, doi fosti comunisti. „Mie, sincer, mi-ar conveni sa mergem cu Iliescu, pentru ca nu putem spune ca nu suntem alaturi de oameni", si-a motivat Giurgiu optiunea politica.

„Avem nevoie de tineri"

In cadrul PSD, unde apele luptei pentru putere inca nu s-au limpezit, actiunea aparent dizidenta a lui Iliescu a produs ingrijorare, desi conducerea partidului a incercat sa dea impresia ca priveste cu detasare infiintarea Polului Social.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, aflat in conflict deschis cu Iliescu, a afirmat ca o astfel de coagulare a fortelor de stanga ar fi necesara, „mai ales in conditiile in care asistam la un asalt fara precedent al ultra-neoliberalismului si al individualismului egoist in Romania".

Totusi, Geoana a atras atentia ca, fara contributia PSD, cel mai important partid de stanga, aceasta formatiune nu poate exista. Fostii colegi ai lui Petre Roman din Partidul Democrat nu ii mai dau nici o sansa de reusita fostului lor lider. Deputatul PD Daniel Buda spune ca acest proiect nu poate reusi.

„Polul de stanga s-a nascut mort. Nu pot sa ma pronunt negativ impotriva aparitiei unei noi formatiuni pe scena publica, iar Roman si Iliescu trebuie respectati, pentru ca au insemnat ceva pentru politica romaneasca, dar acum nu mai reprezinta nimic. Avem nevoie de tineri", a afirmat Buda.