Accidentul dramatic in care si-a pierdut viata Bogdan Voivod, continua sa starneasca reactii in cadrul comunitatii locale. Spectaculos prin implicarea numelor celor doua familii, tragicul accident a lasat in urma o familie care si-a pierdut singurul copil si o alta care traieste un cumplit sentiment ca fiul lor este cel care a condus masina in momentul nenorocirii.

Iuliana Lupea, matusa lui Horea Szabo, a prezentat redactiei Gazetei de Hunedoara pozitia familiei in legatura cu accidentul in urma caruia a murit Bogdan Voivod. Lupea spune ca nepotul ei "traieste o adevarata drama, fiind constient ca, desi nu a vrut acest lucru, accidentul a curmat viata celui mai bun prieten al sau.

Horea, desi nu este un model de urmat pentru adolescenti, traieste un adevarat calvar de la accident incoace". Se poate spune ca Szabo jr. se confrunta cu o problema de constiinta, faptul ca a comis accidentul in care cel mai bun prieten al sau si-a pierdut viata, si cu o atitudinea ostila a comunitatii locale, care il condamna pentru fapta sa.

Matusa lui sustine ca moralul lui Horea este la pamant, din momentul tragediei adolescentul fiind extrem de marcat de cele intamplate. Familia lui Horea recunoaste ca nu este un copil model si ca au avut probleme mari in ceea ce priveste comportamentul tanarului, probleme care, totusi, se pot intalni la orice tanar. "Pedeapsa mai mare decat asta nu putea primi.

Noi, familia Szabo, nu ii luam apararea lui Horea si stim exact ce a facut, dar isi duce singur crucea si, credeti-ma, este o cruce foarte grea. Un copil care a avut pana acum numai bine s-a dat singur cu capul de pereti", ne-a declarat Iuliana Lupea, matusa lui Horia Szabo.

Tot ea recunoaste ca dincolo de aparentele de baiat de bani gata si de aroganta care il caracterizeaza, specifica adolescentilor, indiferent de starea materiala a parintilor, nu trebuie uitat faptul ca Horea este, practic, un copil rasfatat, care abia si-a serbat majoratul. La aceasta aniversare a primit cadou masina implicata in teribilul accident.

Familia lui Horea este convinsa ca socul unui asemena accident si culpa mortii unui prieten il vor urmari pe baiat de-a lungul intregii sale vieti, nu numai acum. Pedeapsa pe care a primit-o deja Szabo jr. este mai mare decat orice condamnare pe care ar putea-o pronunta vreo instanta de judecata.

Teribilismul varstei, asociat cu banii parintilor, a mai produs victime: un copil de 17 ani plecat prematur dintre noi si un tanar care abia a trecut pragul majoratului care va trebui poarte toata viata terifianta imagine a prietenului sau in agonie.

Un comentariu postat pe site-ul GAZETEI semnaleaza ca Horea Szabo nu ar fi nici pe departe afectat de ceea ce a facut, ci singura grija pe care o are la doua saptamani de la tragicul accident este daca va ramane fara permis de conducere.

Acelasi comentariu spune ca Horea ar arata aceeasi atitudine superioara si impertinenta pe care o avea si inainte de accident, fara a da nici cel mai mic semn ca s-ar simti cu ceva vinovat de faptele sale si de moartea prietenului sau.

Si bogatii plang

Averea parintilor nu reprezinta tot timpul un prilej de bucurie. Din contra, in ultima vreme s-au inmultit incidentele in care au fost implicati copii de bani gata, unele dintre ele terminandu-se tragic, cum a fost si cel soldat cu moartea lui Bogdan Voivod. Adeseori parintii "printisorilor" sunt suparati pe ziaristii care dezvaluie aventurile copiilor lor.

Poate ca luarea in serios a unor asemenea semnale ar fi putut evita unele finaluri tragice, nu numai in acest caz. Tragedia prin care a trecut familia Voivod nu poate fi redata prin cuvinte, durerea lor fiind incomensurabila. Familia Szabo traieste, la randul ei, drama de a fi cauzat moartea unicului fiu al unei familii apropiate.

Din cauza lui, din dorinta de epatare, din neatentie, din alte cauze, nu se poate sti cu exactitate. Ramane, insa, o familie care-si va jeli toata viata unicul copil, si o alta care nu va mai fi la fel ca alta data. Iar Horea Szabo va trebui sa-si duca crucea daca este, intr-adevar, constient de ceea ce a facut.

Opinia psihologului

GAZETA de Hunedoara a solicitat parerea unui psiholog devean in privinta consecintelor emotionale pe care o tragedie de genul celei petrecute pe strada Horea o poate avea asupra persoanelor implicate.

Alina Lucia Musulbas, psiholog principal, a declarat pentru GAZETA: "Un grav accident rutier soldat cu un deces are multiple cauze. Cand acesta este comis de un tanar fara experienta suficienta si daca aceasta lipsa de experienta este asociata si cu o viteza excesiva, tanarul cu greu va putea mentine controlul masinii, intrand in situatii conflictuale pe care nu le va mai putea gestiona.

Referindu-ne la accidentul grav de circulatie din Deva, in urma caruia un tanar a decedat, iar altul se afla in fata unei condamnari pentru ucidere din culpa, acesta fiind in faza de ancheta putem spune doar urmatoarele: nu toti cei care fac accidente grave de circulatie isi asuma responsabilitatea, fiind dispusi sa ispaseasca pedeapsa si sa invete din aceasta experienta.

Nu stim daca tanarul care a condus masina este cu adevarat afectat si dispus sa-si recunoasca vinovatia. Pentru el ar putea sa fie o experienta cumplita, care sa-l maturizeze. Parintii acestuia l-ar putea sfatui in acest sens.

In ceea ce-i priveste pe parintii tanarului care a plecat prea devreme dintre cei vii, acestia cu greu pot fi consolati si nici nu pot fi judecati moral ca doresc stabilirea adevarului si asumarea responsabilitatilor de catre cei vinovati".