In toata Europa de Sud-Est, numarul cazurilor de copii traficati este intr-o continua crestere. Cei mai expusi sunt copiii proveniti din familiile dezorganizate, cu o situatie materiala precara. Abandon, adoptii, nescolarizare, trafic de copii sunt fenomene prea des intalnite in societatea de aztazi.

Sunt si probleme, cum ar fi delincventa juvenila, cu care se confrunta si tarile cu cele mai performante sisteme de asigurari sociale si de educatie.

Problema copiilor dezavantajati este complexa, atat sub aspectul cauzelor, cat si al efectelor. Ea este o tema sensibila si pentru faptul ca, tratand aceste subiecte, nu poti ocoli la nesfarsit sentimentul matern. Iar acest sentiment, la randu-i, nu se vrea supus judecatii. Lipsa lui o poti regreta, nu insa si condamna.

Prea multi copii, martori ai acestui "spectacol" contrastant al societatii din care facem si noi parte, au crescut auzind de multe ori expresia: "N-am de unde sa-ti dau bani". Solutia pe care le-au oferit-o fie mai-marii societatii, fie mai-marii familiei, a fost: "asteptati". Timpul insa nu sta pe loc.

Ei nu vor sa astepte traiul decent promis, nu vor sa astepte in centrul de plasament ziua de maine, nu vor sa astepte intoarcerea mamei din strainatate, ci vor doar sa traiasca.

"Da-mi ceva euro sa iti dau un puradel"

La Calan, se pare ca au aparut cateva cazuri in care rromi din "vestitul" cartier 1 Mai, au incercat si se pare ca au reusit sa faca targ cu niste olandezi interesati de copii din cartierul rau famat al Calanului.

Mai trist este faptul ca pana acum nimeni nu si-a pus problema actionarii asupra "parintilor" naturali ca sa nu mai creada ca fac "porumbei", care mai nou sunt si din categoria celor calatori.

Ca sa infiezi un copil, trebuie sa indeplinesti conditii foarte dure, iar, in schimb, pentru a procrea iti sunt necesare 10 minute si pe urma cineva, altcineva, trebuie sa aiba grija de "produsul" placerii tale.

La Calan, rromii din 1 Mai traiesc in niste conditii greu de imaginat pentru oricine. In schimb, facutul de copii este un adevarat sport practicat cu placere de pirandele din cartier.

Cum fierul vechi din Combinatul de la Calan este pe sfarsite, iar rromii, care trebuie sa traiasca si ei din ceva, au pus la cale impreuna cu niste persoane "bine intentionate" plasarea copiilor peste hotare. Bineinteles, in schimbul unor sume de bani ce se invart in jurul a cinci mii de euro.

Majoritatea familiilor copiilor traficati, daca le putem numi familii, nu au un loc de munca stabil. Copiilor le lipsesc lucrurile elementare, cum ar fi mancarea, hainele sau incaltamintea potrivita. Situatia precara a unora dintre aceste familii au la baza consumul de alcool de catre parinti.

Unii dintre acestia considera copiii ca fiind o povara pentru ei si, de cele mai multe ori, ii alunga din case, iar daca au posibilitatea de a castiga ceva de pe urma lor, cu atat mai bine.

Vanzarea copiilor este facilitata de lipsa actelor de identitate, fapt care permite scoaterea mai usor din tara a micutilor. Din numarul foarte mare de minori care locuiesc in cartierul 1 Mai, doar doi la suta au certificate de nastere.

Intrebata daca cunoaste vreun astfel de caz la Calan, directorul adjunct al Directiei pentru Protectia Copilului Deva, Mihaela Grosu, ne-a declarat urmatoarele: "Nu cunosc vreun astfel de caz la Calan, dar voi face verificari in aceasta problema in cel mai scurt timp.

Este mai greu ca noi sa aflam despre aceste cazuri daca nu suntem informati de Politie. In acest caz, nu am primit nici o sesizare de la Politia Calan".

Seful Politiei Calan, Ioan Calancea, ne-a declarat, la randul lui, urmatorele: "Nu am auzit de vreun astfel de caz, dar nu spun ca nu este posibil. Daca se va confirma acest caz, va putem asigura ca vom lua cele mai drastice masuri".

Autoritatile sustin ca este, totusi, dificil de obtinut o imagine clara a dimensiunii acestui fenomen, al traficului de copii.

Trafic international

Statisticile ONU arata ca 1,2 milioane de copii devin victime ale traficului international in fiecare an. Mare parte dintre acestia provin din estul Europei si ajung in Marea Britanie si Olanda, la mana traficantilor de copii.