Am surprins, mai deunazi, o discutie intre doi tineri studenti din din Bucuresti, unul "mitic" cu acte in regula, iar celalalt din Calan, despre avantajele si dezavantajele vietii din Capitala sau din provincie. Punctele de vedere au fost mai mult sau mai putin subiective.

Pe de-o parte, este mult mai "cool" in Bucuresti, pentru ca ai ce face, iar in Calan este prea mare plictiseala si nu prea ai unde sa iesi. Pe de alta parte, insa, in Bucuresti este prea mare inghesuiala si lumea e mult mai agitata fata de calmul proverbial al oricarui targ de provincie, asa cum este Calanul.

Evident, fiecare avea dreptate in felul lui, dar credem ca un punct de vedere cat mai obiectiv ar sustine mai degraba varianta a doua. De ce? Omul e adaptabil la mai orice stil de viata. Ca atare, nu se simte o nevoie acuta de posibilitati suplimentare in ceea ce priveste metodele de petrecere a timpului liber.

Omul de Bucuresti este multumit cu ce are acolo, iar cel de aici, evident, cu ce are in Calan.

Locuitori second-hand

Sa nu uitam ca ne-am destins si cand nu existau calculatoare, discoteci ori alte locuri unde puteai sa-ti petreci timpul liber. In primul rand, deranjeaza diferentierea facuta intre Bucuresti si provincie. Din acest punct de vedere, romanii, in versiunea celor din Capitala, se impart in bucuresteni si provinciali. Adica exista Bucurestiul si restul lumii, care este bagat in aceeasi oala.

Nu prea conteaza pentru locuitorii capitalei din ce parte a tarii te tragi, tot provincial ramai, de parca ai fi un cetatean de calitatea a doua.

Decizia de a te muta dintr-o urbe in alta este luata dupa ce se cantaresc avantajele si dezavantajele oferite de orasul de care vrei sa te desparti. Astfel, avantajele unui oras ca Bucurestiul sunt mai multe. Aproape toti banii sunt pompati in Bucuresti, deci majoritatea investitiilor importante se fac aici. Tot aici se gasesc cele mai bune joburi, iar viata culturala incepe tot in Bucuresti.

Pana aici totul este normal, fiind vorba de capitala unei tari. Dar cum peste tot unde exista avantaje sunt si dezavantaje, nici Bucurestiul nu fac exceptie. Capitalele, nu numai cea a tarii noastre, sunt ca un magnet pentru cei fara de capatai, datorita dimensiunilor sunt extrem de dificil de gestionat, iar circulatia pe arterele unui oras mare este infernala.

Surprinzator sau nu, in ultima vreme, numarul celor care s-au mutat din Bucuresti este in continua crestere. Nu ca orasul Calan ar fi cel mai frumos si cel mai primitor din tara, dar ceea ce i-a atras pe oamenii capitalei au fost preturile foarte scazute ale apartamentelor si viata linistita de aici.

Manati si de alte motive probabil, cei care detineau un apartament in Bucuresti si s-au hotarat sa-l vanda pentru a se muta in Calan nu au facut o afacere rea, cel putin din punct de vedere financiar. Un apartament in Bucuresti nu este valorificat la mai putin de cateva zeci de mii de euro, pe cand in Calan un poate fi cumparat cu cateva mii de euro.

Avantajele unei astfel de afaceri nu se opresc aici. Diferenta care ramane din vanzarea si cumpararea unui apartament le ofera celor care au facut acest pas un trai mai mult decat decent in Calan. Singura problema este cea a acomodarii cu orasul Calan, care le da impresia celor din Bucuresti ca se afla intr-o statiune balneoclimaterica, in comparatie cu agitatia infernala din capitala.

Liniste si pace

Dorind sa aflam ce i-a determinat pe bucuresteni sa se mute la Calan, am luat legatura cu unii dintre cei care au facut acest pas. Una dintre primele familii care s-a mutat in Calan a fost familia Voica. "Stam in Calan de aproximativ doi ani si, probabil, pentru multi ani de acum incolo.

Cand am venit in Calan ne deranja lipsa de activitate de aici si frustrarea ca sunt inferiori oricui din capitala, doar prin simplul fapt ca s-au nascut in Calan si traiesc aici. Cu timpul, ne-am acomodat si chiar ne place aici. Dincolo de aceasta pretentie, e oarecum ironic faptul ca, dintre locuitorii capitalei, foarte multi nu sunt bucuresteni decat prin faptul ca traiesc acolo.

Majoritatea sunt nascuti in alta parte si mutati in Bucuresti. Nici noi nu suntem originari din capitala. Prin urmare, ei se numesc locuitori temporari ai capitalei si nu sunt bucuresteni in adevaratul sens al cuvantului.

Ne-am mutat la Calan printr-o simpla intamplare. O alta familie apropiata noua s-a mutat la Hunedoara. Am venit in vizita la ei si asa am ajuns sa vizitam si Calanul. Ne-a fost greu, dar acum nu am mai pleca de aici pentru nimic in lume. Aici oamenii sunt mai primitori, mai darnici si nu este atata dusmanie ca si la Bucuresti.

Desi acolo aveam servicii bune si aproape, iar aici trebuie sa facem naveta la Deva, suntem multumiti. Cu banii ramasi de pe vanzarea apartamentului ducem o viata decenta", ne-a declarat Iosef Voica.

O alta persoana care s-a mutat din Bucuresti la Calan este Mirela Vlad. Pe ea, afacerile sunt cele care au adus-o in judetul Hunedoara. "Eu am venit aici in interes de serviciu. Lucram la o firma din Bucuresti si am fost detasata la Hunedoara. Am fost placut surprinsa de cum am ajuns in zona, dar nu credeam ca voi locui aici.

Intre timp, m-am si casatorit aici si am deschis un magazin, care functioneaza destul de bine si imi asigura linistea financiara. In Calan, lumea este complet diferita fata de cei din Bucuresti. Este mai multa liniste si sunt sigura ca si copii mei vor primi o altfel de educatie, intr-un oras lipsit de marile tentatii, cum sunt cele care se gasesc in capitala".

Desi numarul celor care s-au mutat din Bucuresti in Calan este mult mai mare, in evidentele Politiei Calan s-au inregistrat in ultimul an doar unsprezece persoane. "Suntem convinsi ca numarul celor mutati din alta parte la noi in oras este mult mai mare, dar poate inca nu au luat o decizie finala.

La ora actuala sunt inregistrati in evidenta Politiei Calan unsprezece persoane venite din Bucuresti in ultimul an", ne-a declarat Nicolae Lepadus, functionar la serviciul de Evidenta a Populatiei la Politia Calan.

Indiferent de orasul unde ajungi sa traiesti, fiecare trebuie sa isi aleaga stilul de viata si locul unde se simte cel mai bine. Daca nu reuseste, ii ramane posibilitatea de a se stabili in alt oras, care poate ii va oferi ceea ce nu a gasit in alta parte.