Un dosar de pensionare anticipata a presedintelui unei judecatorii din Caras-Severin, tratat cu indiferenta de responsabilii Justitiei, a creat efecte neasteptate la nivelul intregului corp al magistratilor.

Pentru ca fostul judecator, pe numele lui Mircea Subota, nu a aflat la timp ca i-a fost aprobata cererea de eliberare din functie si a prestat activitati si dupa data iesirii din magistratura, toate actiunile lui de dupa acea data sunt lovite de nulitate.

Printre activitatile derulate in perioada in care nu mai era judecator, se regasesc: numararea voturilor menite sa desemneze un reprezentant in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), precum si pronuntarea unor sentinte in aproape 15 dosare.

Cel mai vechi judecator din Banat - nici pensie, nici serviciu

Cu o vechime care totalizeaza 38 de ani in slujba Justitiei, Subota este cel mai vechi magistrat din Banat. A inceput activitatea in 1967 ca judecator stagiar in localitatea timiseana Sannicolau Mare, a functionat vreme de patru ani ca judecator si a ales dupa aceea avocatura.

Dupa 24 de ani ca avocat, la 53 de ani, a redevenit judecator in localitatea Oravita (judetul Caras-Severin), dupa cinci luni fiind numit seful Judecatoriei Bozovici, proaspat reinfiintata.

La aparitia, in iunie 2004, a noii legi promovate de ministrul Justitiei privind pensionarea anticipata a magistratilor, Subota mai avea un an si sapte luni pana implinea varsta pentru pensionarea la termen.

La 1 octombrie 2004, in baza acestei norme, el a solicitat superiorilor sai, printr-o cerere, eliberarea din functia detinuta in cadrul Judecatoriei Bozovici, pe motiv de pensionare anticipata, incepand cu 1 noiembrie a aceluiasi an.

La 12 noiembrie 2004, judecatorul a primit dosarul de pensionare de la compartimentul de specialitate al Tribunalului Caras-Severin, care mentiona vechimea sa in sistem. A venit la Timisoara, unde locuia, l-a depus la Casa de Pensii, si a asteptat procesarea dosarului.

Pentru ca prezenta lui fusese solicitata de superiorii sai in cadrul unor actiuni specifice sistemului judecatoresc, a acceptat decalarea suspendarii din functie pentru inceputul lunii decembrie 2004. Si-a indeplinit sarcinile de serviciu pana la 20 decembrie. Abia atunci a aflat ca, de fapt, fusese eliberat, de catre CSM, din functia de judecator, incepand cu 1 decembrie.

Epopeea unei pensionari anticipate

Mircea Subota s-a prezentat in audienta la Casa de Pensii Timis, de unde a aflat ca anii in care a lucrat ca avocat nu sunt considerati vechime, situatie in care nu mai intrunea anii necesari de cotizare la sistemul asigurarilor sociale, pentru a se putea pensiona anticipat. Drept pentru care, ramas fara serviciu, fostul presedinte al Judecatoriei Bozovici nu se putea pensiona.

Din 2 iunie 2005, fostul judecator a initiat un proces impotriva Casei de Pensii. El a solicitat fostilor sai colegi sa stabileasca, fie pensionarea anticipata prevazuta de legea speciala, fie plata unor daune de 500.000 lei vechi pe zi de intarziere, de la data eliberarii din functie pana la data aprobarii pensionarii, cerand introducerea in proces ca garant a CSM.

Motivul: acest for trebuia sa verifice, inainte de a se pronunta, daca cerea de pensionare anticipata a lui Mircea Subota era sau nu legala.

La 29 septembrie a acestui an, fostul judecator a pierdut procesul, solicitarile lui fiind respinse pe toata linia. A declarat recurs la hotararea pronuntata, la 1 noiembrie.

Precedent juridic cu probleme de sistem

Situatia fostului presedinte al Judecatoriei Bozovici ar putea parea doar o poveste banala, a unui om care, odata iesit din sistem, se loveste chiar de inertia acelui... sistem. Din pacate, lucrurile sunt extrem de grave, intrucat acest caz creeaza un precedent juridic periculos in Romania. Desi nu mai era judecator de la 1 decembrie 2004, Subota a emis totusi acte in numele Justitiei.

Primul de acest gen a constat in conducerea adunarii generale a judecatorilor de la judecatoriile Resita, Caransebes, Bozovici si Moldova Noua, derulata la 3 decembrie 2004. Adunarea avea menirea sa valideze alegerea unui judecator ca membru in CSM.

Mircea Subota a numarat, practic, voturile pentru validarea unui judecator pentru CSM desi nu mai avea nici o calitate oficiala de trei zile. In plus, in perioada 1 - 20 decembrie 2004, acesta a solutionat procese si a pronuntat sentinte in aproximativ 15 cauze.

Legal vorbind, si desemnarea judecatorului in CSM si sentintele pronuntate in cele 15 dosare sunt lovite de nulitate. Cu toate acestea, desi a trecut un an de atunci, nimeni nu s-a sesizat.