Dezvaluirile GAZETEI DE ORADEA, vizavi de modul in care subordonatii comisarului sef Nicolae Stamate, seful Centrului Zonal de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog Oradea, favorizeaza anumite persoane suspecte de trafic si consum de droguri, au atras deja atentia unor institutii interesate de combaterea unor asemenea practici.

Ne-au fost solicitate documentele la care faceam referire in ancheta noastra din numarul trecut, in care am aratat ca, dupa ce au efectuat acte de urmarire penala fata de avocatul oradean Lucian Negrutiu si sotia acestuia, oamenii lui Stamate au uitat, timp de aproape patru ani, sa finalizeze dosarul acestora privind

infractiunile de trafic si consum de droguri! Din pacate, seria abuzurilor nu se opreste aici. Noile date, care au ajuns de numai cateva zile in posesia GAZETEI, demonstreaza existenta in Oradea a unei adevarate cabale intre infractori si oamenii legii.

Ofiterul Stamate si procurorul Miu nu doar au ascuns existenta acestui misterios dosar ci au falsificat si probele din el, intr-o cauza penala ce poate atrage pedepse de pana la 25 ani inchisoare.

Cat a costat favorizarea sotilor Negrutiu?

In numarul trecut, am demonstrat cum Miu Nicusor Mitica nu si-a indeplinit atributiile de serviciu si nu a luat masurile corespunzatoare pentru a impune aplicarea legii si fata de sotii Negrutiu, despre care existau patru sesizari de la diferite institutii competente ca sunt traficanti si consumatori de droguri.

Simpla imprejurare ca Miu i-a fost comandant lui Negrutiu in armata nu explica aceste favoruri. Nici ipoteza ca Negrutiu a fost folosit de anchetatori ca agent infiltrat nu subzista, mai ales dupa ce au "sifonat" in presa, aproape in timp real, informatiile despre acest dosar ascuns si musamalizat in mod grosolan.

In plus, daca am accepta presupunerea ca si-ar fi asumat o astfel de misiune "nobila", sleahta Miu-Stamate-Negrutiu ar fi scos in acest lung interval de timp un dosar trasnet, dar rezultatele lipsesc.

Doar ciumeti si infractori marunti s-au prins in plasa lui Stamate, ofiterul care emitea in primavara pretentii la functia de comandant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor.

Singura concluzie plauzibila ramane aceea ca au existat interese serioase, materiale sau de alta natura, pentru a-i scoate basma curata pe Laura si Lucian Negrutiu.

Cum se comite un fals in buda politiei

La data de 27 iunie 2002, avocatul Lucian Negrutiu a fost ridicat de pe strada, dus la sediul IPJ Bihor si pus sa faca pipi in doua borcane.

Umilitoarea operatiune avea la baza rezolutia numarul ll/04246 din 28 iunie 2002 (deci, post festum coitus), emisa sub antetul "Ministerul de Interne, Inspectoratul General de Politie, CZCCOA Oradea", pe un formular tipizat, de catre colonelul Cistelecan Iulian din CZCCOA Oradea, care "studiind dosarul nr. ll/S/174166 privind pe Negrutiu Lucian Dan" a constatat calitatea acestuia de invinuit (de pe formularul tipizat a fost barata calitatea de "inculpat" si lasata cea de "invinuit" n.r.) de savarsirea infractiunii prevazute de articolul 4 din Legea nr. 143/2000 privind traficul si consumul de substante stupefiante.

Ei bine, in acest act de urmarire penala se consemneaza ca au fost prezenti doi "martori asistenti". Unul ar fi cunoscutul om de fotbal, Constantin Bigan, iar celalalt Iosif Lukacs.

Primul, foarte credibil, neaga prezenta sa la aceasta operatiune, iar Lukacs este celebrul devalizator din anii ’90 al FC Bihor, arestat pentru falsuri si inselaciuni, dar prins si in alte cardasii suspecte cu prietenul sau Negrutiu, care i-a fost si avocat! Sa nu fi gasit politistii lui Stamate un martor serios si neinteresat in cauza? Sa fi mintit Lukacs ca nu-l cunoaste pe Negrutiu? Se pare ca Lukacs a umplut borcanele cu urina pentru prietenul sau. N-a mai apucat sa o substituie si pe Laura Negrutiu, aflata in apropiere "pe teava" politistilor.

Nu pentru ca nu ar mai fi avut de unde ci pentru ca protectorii lor s-au gandit la alta varianta de salvare a celor doi suspecti de trafic si consum de stupefiante, dintre care unul era chiar invinuit penal!

Si casa, si femeia

Pentru a elimina orice indoiala in legatura cu relatiile apropiate dintre "invinuitul" Negrutiu Lucian si "martorul asistent" Lukacs Iosif – care ii faceau incompatibili sa aiba asemenea calitate procesuala intr-un dosar precum acela care a fost ascuns si musamalizat de Miu&Stamate – GAZETA a identificat o "operatiune" in care ei colaborasera, anterior fazei cu borcanele, in spolierea unui client al avocatului Negrutiu. Astfel, in perioada in care Lucian Turcut, fostul concubin al actualei doamne Laura Negrutiu, se afla in penitenciar, "aparatorul" lui i-a suflat femeia si a pus la cale "inzestrarea" ei prin acapararea casei detinutului.

Intreprinzatorul avocat stia ca imobilul era ipotecat in favoarea fostei Banci Agricole si ca Turcut intarziase cu plata unor rate. Cel care a participat la licitarea imobilului, scos in pripa la executare silita, a fost chiar Iosif Lukacs, prin firma sa Glacial SRL Oradea! Casa (foto) este situata pe strada Al.

Vlahuta, in aceeasi curte cu a actualei soacre a avocatului Negrutiu, ajuns apoi proprietar si asupra "casei din fund" printr-o vanzare de buna-credinta. Daca cineva mai are dubii asupra rolului de "martor asistent" al lui Iosif Lukacs, sa spuna. Si daca cineva mai crede ca toate sunt simple coincidente, se mai poate trata.

Ecaterina Texe, medic primar si sefa a Laboratorului de microbiologie a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor, a cunoscut un puternic lapsus cand am intrebat-o despre cazul avocatului Negrutiu.

Chiar daca nu a confirmat ca l-a avut ca "pacient" in 27 iunie 2002, sefa laboratorului a dat de inteles, prin figura impacientata, ca nu este tocmai straina de cele intamplate in urma cu cativa ani. "Asta a fost demult. De aproape un an, noi nu ne mai ocupam de cei care sunt suspectati ca folosesc droguri.

Aaa..., de avocat nu imi mai amintesc" zice Ecaterina Texe, vadit descumpanita. "Deontologia profesionala nu imi permite sa dau informatii despre pacientii nostri.

A fost un pact de colaborare intre noi si cei de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, care nu poate fi facut public" a spus sefa Laboratorului de microbiologie al DSP Bihor. Oricum, urmele trecerii lui Negrutiu in randul "clientilor" laboratorului toxicologic au fost identificate de GAZETA in registrele institutiei, care nu mint.

Am fi vrut sa mai stim daca de obicei se fac determinari numai pentru trei tipuri de droguri si ce se intampla cand laborantii cauta LSD dar vinovatul a luat heroina, insa am fost indrumati spre purtatorul de cuvant. Intrebarile noastre raman.

"Eu nu am fost martor la intamplarea din vara lui 2002 care-l priveste pe avocatul Negrutiu. Nu stiu nimic in legatura cu acest caz. Nu am semnat nici un act de urmarire penala si nu am asistat la prelevarea probelor.

Nu inteleg cum a fost mentionat numele meu ca martor asistent, alaturi de Lukacs!" spune Constantin Bigan, cunoscutul om de fotbal, de a carui probitate nu ne indoim.

"De la aceasta persoana, care frecventeaza barul «Banana Joe» si stie unde se ascund urmaritii general Scorte Daniel, zis «Cioaci», si Dan Roman, zis «Rugby» (despre care s-a mai scris in presa locala ca este unul dintre fostii concubini ai actualei doamne Negrutiu n.r.), cumpara pastile Ecstasy si cocaina avocatul Negrutiu Lucian si sotia sa Laura" mentiona procurorul Miu in procesul verbal nr. 1844/ll.1./2002 din 04.07.2002, fara sa dispuna masurile corespunzatoare.

Ei bine, GAZETA anunta acum, in premiera absoluta, ca cei doi infractori dati in urmarire generala au fost prinsi si procedura de extradare a acestora din Ungaria este in curs de derulare. Declaratiile acestora vor constitui veritabile bombe. De ce? Raspunsul il veti afla curand, tot in GAZETA.