Grupul italian Magnetto Wheels este cel mai mare producator de roti din Europa. El este prezent pe piata romaneasca de acum patru ani, atunci cand a cumparat pachetul majoritar de actiuni al societatii Roti Auto Dragasani unde a investit pana in prezent aproximativ 20 de milioane de euro.

In randurile de mai jos vom incerca sa prezentam modul in care directorul Roti Auto Dragasani, Iordache, cu aprobarea Consiliului de Administratie, a facut o achizitie de terenuri. Afacere mai mult decat paguboasa pentru societatea comerciala pe care o conduce.

Cum poti vinde scump ceva luat la pret de chilipir

Inceputul povestii este in data de 20.02.2005, in momentul in care cetateanul Radulescu Maria cumpara suprafata de 1715 mp teren extravilan, situat in municipiul Dragasani, de la vecinii sai, Radulescu Marin si Radulescu Alexandru, care erau proprietari. In acest sens, R.

Maria si-a exprimat intentia de cumparare cu preemptiune in calitate de vecin. Numai ca in 31.03.2005 intra in joc fratii Costinel si Florinel Matei care ii transporta pe vanzatorii RM si RA la Biroul Notarului Public Bornea Gheorghe, din Rm.

Valcea, unde se semneaza actul de vanzare-cumparare a terenului in cauza in favoarea fratilor Matei.

Desi in toate actele care atestau natura juridica a terenului se facea dovada ca acesta se afla in extravilanul municipiului Dragasani, notarul Bornea Gheorghe autentifica actul de vanzare-cumparare ignorand Legea 54/1998 si dreptul de preemptiune exprimat de Radulescu Maria, clasificand cu de la sine putere terenul ca fiind arabil, dar fara sa mai specifice daca era intravilan sau extravilan. Gurile rele spun ca notarii din Dragasani ar fi refuzat autentificarea actului tocmai pe motivul ca terenul era in extravilan si nu erau indeplinite conditiile legii.

Ulterior autentificarii actului de vanzare-cumparare la notariatul domnului Bornea soseste o adeverinta eliberata de Primaria Dragasani in care in termeni vagi se atesta faptul ca un teren situat in zona respectiva (dar nu exact cel aflat in discutia noastra) se afla in intravilanul municipiului Dragasani.

Aceasta adeverinta este eliberata cu o zi dupa autentificarea actului de vanzare-cumparare (foto adeverinta si foto autentificare).

Interesant in mecanismul acestei afaceri este modul in care fratii Matei s-au ocupat personal de intocmirea schitelor cadastrale, de inscrierea in Cartea Funciara si de intabularea terenului. In mod legal, aceste operatiuni pot fi facute numai de vanzatori sau de imputernicitii legali ai acestora.

Afaceristi valceni in anturajul ministrului Blaga

Mentionam faptul ca Matei Costinel este finul generalului Anghel Adreescu, prim-adjunct al ministrului de interne Vasile Blaga, iar acum intentioneaza sa candideze pentru o functie de conducere in cadrul inspectoratului.

Intrebam, nu dam cu parul: Oare faptul ca este ofiter activ al IJP Valcea si ruda cu unul dintre cei mai puternici oameni din Ministerul de Interne sa fi facut ca toate lucrurile sa mearga snur in intocmirea acestor acte?

De altfel, si fratele lui Costinel Matei este tot un fost politist, care a fost dat afara din politie, se pare pentru acte de indisciplina, dar care a fost angajat o perioada la Magnetto Wheels in subordinea directorului Iordache.

Continuand sirul povestirii, in iunie 2005, Radulescu Maria a deschis proces civil pentru constatarea nulitatii actului de vanzare-cumparare. La primul termen se prezinta vanzatorii R.M. si R.A. care recunosc ca au vandut terenul catre Radulescu Maria si mentioneaza ca sunt de acord cu rezilierea dintre ei si fratii Matei.

La al doilea termen, judecatoarea Liciu Ioana Hermina respinge actiunea pentru faptul ca R.M. nu a specificat pretul in intentia de cumparare prezentata la Primaria Dragasani, dar omite (neintentionat?) faptul ca la data incheierii actului de vanzare fratii Radulescu nu au prezentat notarului dovada publicitatii conform art. 11 din Legea 54/1998, iar notarul catalogheaza terenul ca fiind intravilan fara sa mai faca nici o referire cu privire la respectarea prevedrilor Legii 54/1998.

Avand in persoana judecatoarei Liciu un bun aparator, partile adverse Mariei Radulescu nu au angajat avocat si nici nu au fost prezente la proces.

Desi motivarea s-a facut relativ repede, R.M. nu a primit nici o comunicare, dosarul respectiv a lipsit din arhiva un timp, in acest mod sentinta ramanand definitiva.

Directorul Iordache nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase

Imediat dupa ce au cumparat terenul cu pretul de 50 de milioane de lei (foto, actul vanzare-cumparare), fratii Matei l-au vandut societatii Magnetto Wheels cu 300 de milioane, deci cu un pret de sase ori mai mare decat cu cat l-au cumparat cu putin timp in urma.

Directorul Roti Auto Dragasani, artizanul acestei afaceri, contactat de redactorii ziarului nostru, face pe naivul si ne declara candid, ca toata afacerea este legala si are aprobarea Consiliului de Administratie.

Noi ii apreciem calitatile de manager, insa nu stim cum vor privi patronii italieni ai lui Iordache politica sa de achizitii atunci cand vor afla ca au platit unui fost angajat al lor, pentru acel teren, un pret de sase ori mai mare decat cel cu care acesta din urma il achizitionase.

In prezent, Magnetto detine un teren intravilan de 1715 mp care este de fapt extravilan si pentru care RM are o hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva, care ii atribuie dreptul de proprietate, dar nu se poate intabula pentru ca alt cumparator a facut-o mai repede.

Actionarul majoritar de la Magnetto urmeaza sa primeasca pe cale diplomatica un raport cu privire la achizitia terenului in cauza si sa stabileasca singur daca aceasta tranzactie constituie sau nu un prejudiciu adus societatii.

Intrebari care-si asteapta raspunsuri

De ce directorul Iordache nu a cumparat terenul direct de la primul proprietar si l-a luat de la un fost angajat la un pret de sase ori mai mare?

De ce functionarii de la Oficiul de Cadastru si de la Cartea Funciara au intocmit si eliberat documentele si schitele unor persoane care nu erau proprietarii terenului si nici nu erau imputerniciti legal de acestia sa o faca?

De ce notarul valcean Gheorghe Bornea a autentificat un act de vanzare-cumparare pentru un teren extravilan fara o consultare a Legii 54 din 1998?

Iata cateva din intrebarile pe care in mod justificat le punem si al caror raspuns il asteptam cat mai curand.

P.S.

Inainte de inchiderea editiei am aflat ca SC ALTCAMIN SA ( o alta societate valceana pagubita se pare de "neatentia" unor functionari) a sesizat Parchetul, Prefectura si Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara solictand " cercetarea in conformitate cu legea a Registratorului sef Lavinia Rosca, ce functioneaza in cadrul Biroului de Carte Funciara de pe langa Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Valcea, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor prevazuta de art. 246 C.Pen.".

Motivatia acestei societati va face subiectul altei anchete, care va arata cum poti pierde proprietatea unui teren fara sa sti, fara sa fi anuntat si fara ca radierea ta din registru sa aiba o motivatie legala. Nu este vorba de un teren oarecare ci de unul care valoreaza multe miliarde de lei.