Societatea comerciala "Uzina Ardealul" SA Alba Iulia, aflata in procedura de lichidare judiciara si faliment, va fi vanduta pe active. Firma detine in apropierea centrului municipiului resedinta de judet cateva zeci de hectare de teren, respectiv spatii de productie si utilaje, care pot reprezenta o veritabila afacere imobiliara, ce poate ajunge la 2 milioane euro. In zona, un metru patrat de teren se vinde cu 45-50 euro.

Hotararea Adunarii Generale a Creditorilor privind vanzarea "Uzinei Ardealul" pe active a fost aprobata de Tribunalul Alba, instanta care judeca dosarul de faliment.

Judecatorul sindic Mircea Noslacan a apreciat drept justificata motivatia lichidatorului judiciar ‹ SC "Manager CM" SRL, administrata de Lidia Candea ‹ care a reusit sa convinga creditorii majoritari in legatura cu faptul ca vanzarea "in bloc" a firmei este imposibila in prezent.

Potrivit lichidatorului, vanzarea in intregime a "Uzinei Ardealul" SA nu poate fi realizata din cauza proceselor privind revendicarea unor terenuri de catre fostii proprietari sau urmasii acestora, care exista la instantele din Alba Iulia. Imediat dupa hotararea judecatorului sindic, lichidatorul a gasit un activ care poate fi vandut la licitatie.

Este vorba despre Hala Forja, impreuna cu terenul aferent, care va fi vanduta in 19 decembrie 2005, pretul de pornire al licitatiei fiind stabilit la 1,5 miliarde lei.

Si in acest caz a existat un proces prin care urmasul fostului proprietar al terenului a solicitat restituirea in natura a imobilului. Tribunalul Alba a stabilit ca persoana respectiva trebuie sa primeasca in schimb titluri de valoare.

Curtea de Apel Alba Iulia a dat, insa, o solutie contrara Tribunalului si a obligat Statul Roman (prin Ministerul Finantelor Publice), SC "Uzina Ardealul" SA si SC "Investments MPG Holdings" SRL Alba Iulia (firma care a cumparat o hala aflata pe un teren revendicat), sa plateasca persoanei fizice Mircea Adam suma de 12,7 miliarde lei.

Sentinta Curtii de Apel a fost anulata, ulterior, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa urmasul fostului proprietar a formulat contestatie in anulare. "Uzina Ardealul" are datorii totale fata de creditori cifrate la 63,2 miliarde lei, din care peste 80 la suta au fost acumulate fata de bugetul consolidat al statului.

Oferte de cumparare "in bloc", ramase fara obiect

Decizia privind vanzarea societatii pe active a anulat ofertele lansate de mai multi investitori care doreau sa cumpere "Uzina Ardealul" in intregime. In a doua parte a anului 2004, in dosar au fost inregistrate mai multe oferte privind intentia unor societati comerciale de a achizitiona activele uzinei.

Reprezentantii "Weld Engineering" SRL Oiejdea si-au exprimat intentia de a cumpara firma din Alba Iulia cu scopul de a repune in functiune capacitatile de productie in domeniul confectiilor metalice.

Oferta financiara a fost de 500.000 de euro pentru intreg patrimoniul "Uzinei Ardealul", urmand ca in primul an de activitate sa fie realizate investitii de 1 milion de euro.

A doua oferta a apartinut "Ziegler Elektronic GmbH", societate elvetiana care s-a aratat dispusa sa plateasca 150.000 de euro plus TVA. Investitorul strain preconiza crearea a 50-200 de locuri de munca prin redeschiderea turnatoriei, unde ar urma sa se confectioneze carcase pentru cutii de viteze de la autoturisme.

Alte oferte au fost depuse in luna aprilie 2004. Prima dintre acestea a fost prezentata de fostul sportiv de performanta, Cristian Dorel Tamas, administratorul SC "Cristian & Comp" SRL Alba Iulia, si este in valoare de 21 miliarde lei, suma la care se adauga TVA. Celelalte au fost inregistrate la dosar in aceeasi zi - 30 aprilie 2004.

Dorin Mateiu, administratorul SC "Mado" SRL Alba Iulia, a vrut sa cumpere "Uzina Ardealul" cu 15,5 miliarde lei plus TVA, in timp ce Vasile Macarie, patronul SC "Mercur" SRL Alba Iulia, a plusat pana la 23,1 miliarde lei, suma la care ar urma, de asemenea, sa se adauge taxa pe valoarea adaugata.

In decembrie 2004, in dosar a fost inregistrata ultima oferta venita din partea SC "3Fan Construct" SRL Santimbru, reprezentata de omul de afaceri Vasile Trifan, care a oferit 510.000 de euro.

Alte doua oferte privind achizitionarea in intregime a societatii falimentare au fost inregistrate la dosar in anul 2003 si au fost prezentate de "Mecalux Invest" SA Alba Iulia (300.000 dolari, fara TVA), administrata de Maria Ciugudean si "Investments MPG Holding" SRL Alba Iulia (10 miliarde lei fara TVA), avand ca si administrator persoana fizica Eugenio Peli.

Ultima firma a achizitionat un activ al "Uzinei Ardealul", respectiv Hala "MSR", inainte de declansarea procedurilor de faliment.

In prezent, intre "Investments MPG Holding" SRL si lichidator se deruleaza un conflict juridic care pune sub semnul intrebarii contractul de vanzare-cumparare, pe motiv ca activul a fost vandut mult sub pretul pietei si in conditiile in care terenul aferent era revendicat.

In spatiile de productie achizitionate de italianul Eugenio Peli isi mai desfasoara activitatea o societate administrata de acesta. Este vorba despre "Intas Industrie" SRL Alba Iulia.

Pe parcursul anului 2005, lichidatorul judiciar a mai inchiriat active ale "Uzinei Ardealul" ‹ Atelierul Vopsitorie si Hala reparatii utilaj greu ‹ unor firme care desfasoara activitati de productie.