Intre Primaria Municipiului Oradea si Prefectura Bihor se duce, zilele acestea, un adevarat razboi.

Primele doua „lupte" au fost castigate de liberalul Ilie Bolojan, care, dupa ce a obtinut, in prima instanta, anularea a doua Hotarari ale Consiliului local, i-a „obligat" pe consilieri sa demareze actiunea de retragere a unei a treia Hotarari, care a fost si ea atacata in instanta.

Potrivit legii, consiliul local poate fi dizolvat daca a adoptat, intr-un interval de cel mult 6 luni, cel putin 3 hotarari care au fost anulate de instanta de contencios administrativ prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

Democratul Petru Filip a ridicat manusa si merge pe principiul ca pierderea a doua batalii nu inseamna neaparat pierderea razboiului.

Consiliul local hotaraste…

In data de 28 iulie 2005, Consiliul local al municipiului Oradea a aprobat Hotararea nr. 550. „Se aproba cumpararea de catre Regia Autonoma Oradea Transport Local a unui numar de 23 tramvaie articulate tip Tatra KT4D de la Societatea de Transport BVG (Berliner Verkehrtriebe) din Berlin, Germania, la pretul total de 1.550.000 euro."

In data de 29 septembrie 2005, executivul local a aprobat si Hotararea nr. 734. „Se mentine Hotararea Consiliului local al municipiului Oradea nr. 550/28.07.2005 pentru aprobarea achizitionarii de catre Regia Autonoma Oradea Transport Local a unui numar de 23 tramvaie articulate tip Tatra KT4D."

Prefectura ataca in contencios…

In data de 5 septembrie 2005, Prefectura a atacat in contencios administrativ Hotararea nr. 550/28 iulie 2005.

„Prin Hotararea nr. 550/28.07.2005, Consiliul local Oradea a aprobat cumpararea, de catre Regia Autonoma Oradea Transport Local, a unui numar de 23 buc. Tramvaie articulate de tip Tatra KT4D de la Societatea de Transport BVG (Berliner Verkehrtriebe) din Berlin, Germania, la pretul total de 1.550.000 euro.

In temeiul art. 24 lit. f din Legea nr. 340/2004 privind institutia prefectului, a fost exercitat controlul de legalitate cu privire la aceasta hotarare, constatandu-se faptul ca, anterior, prin Hotararea nr. 305/20.05.2005, s-a aprobat aceasta achizitie prin metoda negocierii directe, fiind constituita, totodata, si Comisia de negociere, precum si atributiile acesteia.

In conformitate cu prevederile art. 10 din O.U.G. nr. 60/2001 privind achizitiile publice, aprobata prin Legea nr. 212/2002, „contractele de achizitie publica se atribuie de regula prin aplicarea procedurilor de licitatie deschisa sau restransa".

Asa cum rezulta din documentatia ce a stat la baza adoptarii hotararilor, Consiliului local, apreciind ca Regia de transport local desfasoara activitate relevanta in sectorul de utilitate publica pentru transporturi, conform art. 5 din O.U.G. nr. 60/2001, a considerat ca ii sunt aplicabile prevederile art. 12 lit. g din Ordonanta, in conformitate cu care, in aceasta situatie si prin exceptie de la organizarea licitatiei publice, achizitia se poate face direct, prin negociere cu o singura sursa.

Mentionam, insa, faptul ca, asa cu se prevede la art. 12 lit. g din O.U.G. nr. 60/2001, autoritatea contractanta (Consiliul local) are dreptul de a aplica procedura de negociere cu o singura sursa atunci cand „beneficiaza de posibilitatea valorificarii unei oportunitati de scurta durata, extrem de avantajoase, si in urma careia poate cumpara produse la un pret considerabil mai scazut decat cel practicat pe piata, pentru produse de acelasi nivel tehnic si calitativ".

Asadar, pentru a avea dreptul de a aplica procedura de negociere cu o singura sursa, autoritatea contractanta trebuie sa indeplineasca, cumulativ, conditiile de mai sus, sens in care s-a solicitat acesteia, prin Adresa nr. 8163/25.08.2005, sa analizeze acest aspect.

Fata de necomunicarea vreunui raspuns la cele solicitate, hotararea este considerata ca neindeplinind conditiile de legalitate impuse de lege.

In concluzie, solicitam a dispune admiterea actiunii in contencios administrativ si anularea Hotararii nr. 550/28.07.2005."

Tribunalul hotaraste…

Prin sentinta nr. 288/CA/2005, Tribunalul Bihor, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, in numele legii, a hotarat:

„Admite actiunea in contencios administrativ introdusa de reclamanta Institutia Prefectului Judetul Bihor cu sediul in Oradea, str. Parcul Traian nr. 5 in contradictoriu cu paratul Consiliul Local al Municipiului Oradea cu sediul in Oradea, str. Piata Unirii nr. 1 si in consecinta:

Anuluaza Hotararea nr. 550/28.07.2005 privind aprobarea achizitionarii de catre Regia Autonoma Oradea Transport Local a unui numar de 23 tramvaie articulate tip Tatra KT4D si Hotararea nr. 734/29.09.2005 privind unele masuri pentru achizitionarea de catre Regia Autonoma Oradea Transport Local a unui numar de 23 tramvaie articulate tip Tatra KT4D adoptate de paratul Consiliul Local al Municipiului Oradea. Cu recurs in 15 zile de la comunicare."

Asa cum era „normal", Consiliul local al municipiului Oradea a facut recurs la sentinta nr. 288/CA/2005, Tribunalul Bihor, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, ceea ce inseamna ca mult controversatul dosar inca se judeca.

Prefectura ataca din nou…

In data de 05.09.2005, Institutia Prefectului a atacat in contencios administrativ o alta Hotarare a Consiliului Local Oradea. Este vorba de Hotararea nr. 516/28.07.2005, prin care „se aproba tarifele maxime de colectare, transport si depozitare a deseurilor menajere provenite de la populatia municipiului Oradea, la valorile urmatoare: tarif maxim asociatii de proprietari: 3,2 RON/persoana/luna fara TVS; tarif maxim gospodarii proprii: 3,2 RON/persoana/luna fara TVA.

Cu ducere la indeplinire a prezentei Hotarari se incredinteaza Directia Tehnica si SC RER Ecologic Service SA si SC Urbana SA."

„In temeiul art. 24 lit. f din Legea nr. 340/2004 privind institutia prefectului, a fost exercitat controlul de legalitate cu privire la aceasta hotarare, constatandu-se faptul ca cele hotarate la acest articol contravin prevederilor O.G. nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localitatilor, in conditiile in care gestiunea acestui serviciu public in Oradea nu a fost delegata sau concesionata conform legii, respectiv nu au fost incheiate contracte de delegare a gestiunii sau de concesionare cu nici unul dintre operatorii de salubritate de mai sus, astfel incat hotararea sa le poata fi opozabila.

Astfel, la Capitolul 2 al O.G. 87/2001, aprobata prin Legea 139/2002, capitol intitulat „organizarea si functionarea serviciilor publice de salubrizare", este reglementata gestiunea serviciilor publice de salubrizare, care se realizeaza, potrivit art. 9-11, in doua modalitati : gestiune directa - prin compartimente ale consiliului local organizate ca servicii publice, caz in care autoritatea locala isi asuma nemijlocit toate sarcinile si responsabilitatile privind organizarea, conducerea, administrarea si gestionarea acestora, sau gestiune indirecta sau delegata - situatie in care autoritatile locale pot apela la operatori de servicii publice, carora le incredinteaza, in baza unui contract de delegarea gestiunii sau de concesiune, incheiat in urma organizarii unei licitatii publice, gestiunea propriu-zisa, administrarea si exploatarea sistemelor publice pentru realizarea serviciului respectiv.

Se mentioneaza, de asemenea, la art. 9 alin. 2, faptul ca „alegerea formei de gestiune a serviciilor publice de salubrizare se face prin hotarare a consiliilor locale sau judetene, dupa caz", ceea ce nu s-a facut in cazul de fata, nefiind adoptata o hotarare in acest sens de catre Consiliul local Oradea.

In acest context si avand in vedere si sesizarea formulata de catre unul dintre cei doi operatori de salubritate din Oradea, s-a solicitat Consiliului local, prin adresa nr. 8163/17.08.2005, sa procedeze la reanalizarea hotararii si la respectarea prevederilor legale.

In data de 31.08.2005, printr-o adresa cu acelasi numar, s-au adus precizari suplimentare in sensul obligativitatii demararii procedurii de licitatie publica, a stabilirii unor termene concrete si a unor parametri clari, in conditiile legii, in caz contrar neputandu-se interveni, de catre consiliul local, in mod unilateral, in relatiile dintre operatori si utilizatorii serviciilor publice de salubrizare.

Prin adresa nr. 275/05.09.2005, inregistrata la Institutia Prefectului cu nr. 8887/2005, Consiliul local Oradea comunica Hotararea nr. 637/31.08.2005 privind mentinerea prevederilor hotararii atacate.

Fata de cele de mai sus, solicitam a dispune admiterea actiunii in contencios administrativ si anularea Hotararii nr. 516/28.07.2005, precum si a Hotararii nr. 637/2005."

Ce s-ar putea intampla daca…

Potrivit art. 57 al Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale, Consiliul local Oradea este la un pas de a fi dizolvat. Actul normativ prevede urmatoarele:

„(1) Consiliul local poate fi dizolvat daca a adoptat, intr-un interval de cel mult 6 luni, cel putin 3 hotarari care au fost anulate de instanta de contencios administrativ prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

(2) Dizolvarea consiliului local se face prin hotarare a Guvernului, la propunerea motivata a prefectului, bazata pe hotararile judecatoresti ramase definitive si irevocabile."

In prezent, Prefectura „are la mana" Consiliul local cu cele doua anulari, in prima instanta, ale Hotararilor nr. 550/28.07.2005 si nr. 734/29.09.2005, precum si cu solicitarea de anulare a Hotararilor nr. 516/28.07.2005 si nr. 637/2005.

Ba mai mult, surse demne de incredere ne-au dezvaluit ca la Prefectura se lucreaza la alte doua actiuni de contencios administrativ, respectiv cele referitoare la contractul cu firma Keviep (groapa ecologica de gunoi a municipiului) si la infiintarea ziarului Primariei.

Consilierii locali au simtit insa ca pericolul se apropie si actioneaza in consecinta. Din datele detinute de noi, consilierii PD si UDMR au demarat procedura de retragere a Hotararii nr. 516/28.07.2005, speriati fiind ca si aceasta ar putea fi anulata in instanta.

Un lucru este cert: razboiul dintre PD si PNL (ai carui primi oponenti sunt Traian Basescu si Dinu Patriciu) ia amploare. Si cum in Bihor Alianta D.A. nu a „functionat" niciodata, Petru Filip si Ilie Bolojan nu au ezitat sa intre in ring. Cine va castiga, ramane de vazut.