Adrian Nastase nu mai este presedinte executiv al PSD. El s-a autosuspendat din functie pana la clarificarea situatiei mostenirii. Potrivit unor informatii, grupul de la Cluj – reprezentat de fostul ministru al Internelor, in prezent presedintele PSD Cluj si de senatorul Vasile Dancu ar fi fost cel care ar fi fortat autosuspendarea lui Nastase.

In timp ce Dancu ar fi fost manat de calcule politice ce demonstreaza ca scandalul din jurul lui Nastase aduce grave prejudicii de imagine partidului, Ioan Rus urmareste functia lui Nastase. Mai mult, potrivit unor surse citate de ziarele centrale, un alt greu al PSD, fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea a profitat de moment cerand debarcarea din functie a lui Nastase.

Pe de alta parte, o teorie ce pare sa prinda contur arata ca la baza autosuspendarii fostului presedinte al PSD s-ar fi aflat tocmai presiunile exercitate din eterior.

Astfel liderii PSD au luat in seama si declaratia facuta recent de ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, care a spus ca este uimitor cum politicienii romani sunt saraci, dar rudele lor se imboga‘esc inexplicabil. Declaratia a fost interpretata de PSD-isti drept un semnal ca Nastase este abandonat din brate de sustinatorii sai occidentali.

Dupa ce a spus ca nu doreste sa afecteze negativ imaginea partidului, Nastase a sugerat unor colegi de partid sa-i urmeze gestul. Chiar la inceputul conferintei de presa el a tinut sa precizeze ca nu si-a dat demisia din PSD si ca nu va parasi viata politica.

El a mai anuntat ca a dat in judecata ziarul Evenimentul Zilei pentru ca a publicat informatii neadevarate despre averea sa.

De 10 zile, presedintele executiv Adrian Nastase considera ca este subiectul unui scandal mediatic, ca urmare a faptului ca averea sa a inregistrat in cursul anului 2005 un plus de un milion de euro, pe care fostul premier il pune pe seama unei mosteniri lasate de o matusa nonagenara.

Nastase a mai spus ca dosarul Zambaccian a fost redeschis chiar de ziua presedintelui Basescu, chiar daca pana acum justitia nu a gasit nici o neregula sau ilegalitate. Ex-premierul a promis ca va reveni curand la conducerea partidului pentru ca nu a comis nici o ilegalitate.Atributiile lui Nastase vor fi preluate de Dan Mircea Popescu.

Presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat ieri, cu privire la autosuspendarea lui Adrian Nastase din functia detinuta in cadrul partidului, ca saluta gestul de demnitate si curaj de care a dat dovada colegul sau. Geoana recunoaste ca PSD trece printr-un moment greu pe care spera sa-l depaseasca.

Acesta se declara nemultumit de faptul ca in fiecare colt al tarii se vorbeste despre mostenirea lui Adrian Nastase, drept pentru care apreciaza decizia acestuia."Gestul lui Adrian Nastase este un pas in plus in corectarea imaginii partidului, imagine care s-a depreciat in ultimele saptamani", a mai spus seful PSD.

Senatorul PSD Vasile Dancu nu considera ca motivul autosuspendarii are vreo legatura cu o presiune exercitata de anumiti membri din partid. Acesta sustine ca actiunea lui Adrian Nastase a fost facuta „ca sa nu prejudicieze imaginea partidului. Este normal. Are o pozitie de lider si trebuie sa tina la partid. A fost decizia dansului.

Sigur fortat de situatia mediatica puternica si de un climat din partid care se deterioreaza cand cineva are o problema mediatica. Nu au fost presiuni din partea nimanui. A fost o presiune constanta din partea mediului social", ne-a declarat Vasile Dancu in legatura cu o posibila presiune venita din partea grupului de la Cluj.

„Locul de coordonator al departamentelor va fi luat de Dan Popescu care este presedintele Consiliului National si are o apropiere cu activita‘ile lui Adrian Nastase", a mai adaugat senatorul PSD.

Opinia lui Marius Nicoara, presedinte PNL Cluj Marius, in legatura cu autosuspendarea lui Adrian Nastase este transanta. „Mi se pare un gest de demnitate acesta chestiune, dar autosuspendarea temporara din functia de presedinte executiv al partidului, unde nu detine nici un frau al puterii, nu reprezinta nimic.

Daca se autosuspenda din functia de presedinte al Camerei Deputatilor pana la clarificarea situatiei, atunci acesta ar fi un gest dus pana la capat de onoare, demnitate si transparenta, deoarece parghiile puterii sunt acolo nu la presedentia partidului", considera Marius Nicoara.

Presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, impartaseste opinia colegului sau Vasile Dancu in legatura cu motivele autosuspendarii lui Adrian Nastase care a fost necesara „pentru a nu prejudicia imaginea partidului". „A facut foarte bine", a continuat consilierul. In legatura cu implicarea grupului de la Cluj acesta a tinut sa se rezume doar la persoana sa.

„Eu nu am facut presiuni, nu popt vorbi in numele colegilor mei, nu am discutat cu dansii", ne-a declarat Remus Lapusan. „Persoana care ii va lua locul lui Adrian Nastase va fi probabil Dan Popescu", a mai adaugat Remus Lapusan.

Daniel Buda, presedintele PD Cluj considera ca „e o masura binevenita (autosuspendarea lui Naastase, n.r.). „Nu era bine daca implica partidul sau, mai mult, intreaga clasa politica".

Alta lovitura pentru PSD- Sechestru pe averea lui DIP

Pe de alta parte, ziua de ieri s-a dovedit a fi nefasta pentru pesedisti. In timp ce Nastase s-a vazut nevoit sa se autosuspende, un alt greu al PSD, Dan Ioan Popescu a intampinat probleme tot din cauza averii. Dan Ioan Popescu nu a reusit sa isi justifice integral averea.

Comisia speciala din cadrul instantei supreme a constatat ca fostul ministru si sotia lui nu pot justifica legalitatea modului in care au dobandit o serie de bunuri, in perioada 2000-2004.

Cazul urmeaza sa fie solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pana atunci urmand sa fie instituit sechestru asigurator asupra unora din cele 23 de bunuri obtinute de familie in perioada 12 decembrie 2000 - 14 decembrie 2004. Sechestrul asigurator va fi instituit asupra unor terenuri si pasuni din localitatea Azuga.

Prezenti saptamana trecuta la judecarea ultimului termen al procesului, cand urmau sa fie prezentate concluziile expertizei finaciar contabile, proba decisiva din dosar, Dan Ioan Popescu si sotia sa Elena au declarat sa sunt extrem de optimisti in privinta sentintei si ca nu au comis nici o ilegalitate.

Aparatorii au refuzat atunci sa faca public rezultatul expertizei motivand ca procedura este una confidentiala.

In urma cu 6 luni, procurorul general al Romaniei a sesizat Comisia de Control a averii din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la faptul ca ultima declaratie de avere a deputatului PSD Dan Ioan Popescu arata cu acesta a dobindit pe timpul mandatului o avere de 500.000 de Euro, contravaloarea a mai multe tablouri, terenuri si o masina de lux.

La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, Dan Ioan Popescu anunta ca intentioneaza ca, impreuna cu sotia sa, sa dea statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, acuzand ca, in procedura de verificare a averii, le-au fost incalcate anumite drepturi.