La biserica din satul Ursaresti, comuna Pausesti-Otasau, judetul Valcea, din Icoana Imparateasca a Mantuitorului, amplasata pe catapeteasma, se scurge o substanta despre care atat credinciosii cat si preotul lacasului de cult nu stiu ce sa creada.

Icoana este din lemn si este considerata una dintre cele mai vechi din zona Otasaului. Exista voci printre enoriasi care cred ca substanta care curge din icoana este un semn ca locuitorii trebuie sa se intoarca la credinta, biserica fiind vizitata de putini credinciosi in zilele sarbatorilor legale.

Biserica din satul Ursaresti, poarta hramul "Sf. Voievozi Mihail si Gavril". Constructia sa a inceput in anul 1854 si a fost finalizata cinci ani mai tarziu.

Lacasul este o copie la scara redusa a insasi Episcopiei Ramnicului, mesterii care au construit si Episcopia dar si biserica din Ursaresti fiind aceeasi.

Inaintea de ridicarea actualului lacas, pe la 1805 aici a fost o bisericuta din lemn pe care locuitorii din zona au donata celor din localitatea Ocnele Mari. "Initial, destinatia acestei biserici a fost de manastire, aici fiind «Manastirea de la Pausesti».

Icoanele care sunt in aceasta biserica sunt cele mai vechi din zona Otasaului", spune preotul paroh Sorin Cherete, omul care slujeste cu mult har in frumosul lacas al Domnului din Ursaresti. Biserica "Sf. Voievozi Mihail si Gavril" este construita la cateva sute de metri de centrul comunei Pausesti-Otasau.

Drumurile sunt troienite de zapada, iar pentru a ajunge cu masina trebuie sa fi un as al volanului si sa te mai ajute cineva, care sa impinga masina care patineaza pe sleaurile formate de gheata.

Cand am ajuns la biserica din Ursaresti, pe un ger de crapa pietrele, preotul Sorin Cherete era singur in lacas si trebaluia prin jur.

Ne pofteste inauntru si ne arata constructia frumoasa si curata, primul nostru gand fiind acela ca am nimerit in parohia unui preot cu mare iubire fata de credinciosi dar si ca avem in fata un bun gospodar. "In anul 2001 an renovat si resfintit biserica, in prezenta P.S. Episcop Gherasim.

Pacat ca oamenii nu prea vin la biserica, pentru ca in zilele de sarbatoare cei mai multi dintre ei merg la targul de la Pietrari", spune preotul dezamagit de situatia creata. Preotul Sorin Cherete intuieste pentru ce am venit, asa ca ia o lumanare, o aprinde si lumineaza icoana amplasata pe catapeteasma bisericii.

"Fenomenul l-am observat in vara trecuta. De atunci am sters de vreo doua-trei ori aceasta substanta, dar a aparut la loc, inclusiv acum pe timp de iarna.

Priviti, ca se vede! Nu putem sa ne pronuntam sub nici o forma asupra provenientei mirului, sau a substantei care smarceste (curge, n.r.), dar avand in vedere ca in Biserica Ortodoxa sunt acceptate minunile, putem zice sa aceasta poate fi o minune. Satenii cunosc si ei acest fenomen.

Eu zic ca putem face expertize sa vedem ce contine aceasta substanta", a spus preotul Sorin Cherete. Unul dintre credinciosi, educatoarea Maria Toabes, educatoare are si o explicatie fata de acest fenomen: "Icoana este foarte veche, iar lemnul este destul de uscat.

Mirul care se scurge este un semn ca oamenii trebuie sa se intoarca la credinta. Noi ii educam pe copii in scoli sa se apropie de credinta, dar este un lucru foarte trist ca in biserica intra putina lume, iar cei mai multi dintre ei sunt intelectualii satului", a spus cu fermitate femeia.

Indepartarea de fenomenul credintei poate avea si o alta explicatie. Oamenii sunt destul de saraci, populatia este una imbatranita, iar tinerii sunt din ce in ce mai putini. Asa se face in ca anul 2005 nu a avut loc nici o cununie la biserica din Ursaresti si se nasc foarte putini copii.

"Daca s-ar face pomeni in fiecare duminica, oamenii ar veni la biserica. Biserica Ordodoxa pune accent pe sacralitate, pe cand Biserica catolica pune accent pe latura sociala. Si noi trebuie sa ne intoarcem cu fata catre oameni, catre nevoile lor.

Chiar am facut demersuri sa ne fie restituita fosta casa parohiala, iar acolo vrem sa putem da de manare la oamenii saraci, care apoi sa vina la slujba. Timpul va demonstra daca ceea ce se intampla cu Icoana Imparateasca daca este sau nu o minune", spune preotul Sorin Cherete.

Cazul icoanei va fii discutat de Sfantul Sinod

Vicarul Episcopiei Ramnicului, Emilian Grosenoiu, sustine ca problema declararii unui miracol in ceea ce priveste "Icoana care plange" din Pausesti Otasau nu poate fi stabilita decat de Sfantul Sinod al BOR, fenomenul urmand a le fi adus la cunostinta membrilor forului teologic cat mai curand.

"Am aflat si noi de fenomenul de la Pausesti Otasau. L-am chemat pe preot pentru a vedea despre ce este vorba, dar problema declararii unui miracol ramane la latitudinea Sfantului Sinod, acesta fiind singurul for care poate stabil savarsirea unui miracol.

Acum , pentru mine, orice icoana este facatoare de minuni atata timp cat reprezinta imaginea lui Dumnezeu, a Fiului, a Maicii Domnului sau a sfintilor", considera preotul Grosenoiu.

In Valcea, la aceasta ora, o singura icoana poarta distinctia de icoana facatoare de minuni, aceasta aflandu-se la Manastirea dintr-un lemn, situata la maxim 10 kilometri de Pausesti Otasau.