Programe europene, derulate in conditii medievale. Numerosi clujeni se pling in ultima vreme de conditiile vitrege in care se deruleaza serviciile de consultanta si intocmire de proiecte pentru Programul „Fermierul".

Un coridor insalubru, incropit intr-o curte, pereti acoperiti de mucegai, grupuri sanitare igrasioase si birouri aglomerate ii asteapta pe cei veniti din toate colturile judetului sa cerceteze posibilitatile de a accesa programul considerat „singura sansa de a rezista pe viitor in agricultura europeana".

La rindul lor, reprezentantii institutiei-gazda se pling ca se afla „in postura de tolerati" intr-o cladire retrocedata deja de multi ani, fara posibilitati de investitii in renovare sau de schimbare a locatiei intr-un viitor apropiat.

Spatii de asteptare insalubre

„Venim din toate colturile judetului pentru Programul «Fermierul». Unii venim cu trenul de dimineata, nu stim exact cum sta treaba pe aici, si ne pomenim la cozi infernale, pe coridoare friguroase, unul dintre locurile de asteptare fiind chiar afara, intr-o curte, noroc ca ne lasa sa mai stam prin birouri, sint amabili functionarii, insa si stresati, ca abia fac fata solicitarilor...", se plinge un clujean solicitant al acestui program, de profesie inginer agronom.

O parte dintre birourile in care se desfasoara consultanta si intocmirea proiectelor ce urmeaza a fi depuse pentru Programul „Fermierul" se afla la parterul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Cluj.

Oamenii intra si vad un coridor prelung, ingust, friguros, cu pereti scorojiti, urme de igrasie si toalete cu grupuri sanitare fie incuiate, fie cu echipamente sanitare stravechi si uzate.

Aceeasi activitate de informare pentru cetateni o desfasoara si Oficiul Judetean de Consultanta Cluj, in aceeasi cladire, la demisol. „Coridorul" institutiei e alcatuit dintr-un fel de gard acoperit cu tabla.

Trei birouri mici isi asteapta solicitantii la capatul acestuia, cu pereti afumati „impodobiti" cu afise colorate ale unor programe europene vestite, lipite din belsug: „ca sa nu se vada ciupercile", dupa cum au precizat cei citiva functionari adapostiti aici.

Rezolvarea situatiei, la sfirsitul anului

„Ne aflam intr-o situatie penibila. Umblam ani de zile prin satele Clujului ca sa ii convingem pe sateni sa incerce proiecte si programe cum nu au mai auzit, insa de care au mare nevoie, si ii primim in conditiile care se gasesc aici....", afirma inginerul Vakar Istvan, director executiv adjunct DADR Cluj, responsabilul acestui program.

„Nu pot sa neg ca ar fi nevoie si de mai mult personal, mai ales ca avem de-a face de cele mai multe ori cu un public cel putin dificil", adauga el. Cei citiva angajati care se ocupa de acest program au de-a face zilnic cu zeci de solicitanti, oameni carora „trebuie sa li se explice in detaliu, uneori de mai multe ori, ce inseamna programul si apoi ne suna pina tirziu sa mai intrebe cite ceva".

„Cladirea apartine inca de la sfirsitul anilor ’90 Bisericii Reformate, noi ne aflam aici in postura de tolerati.

Nu putem sa investim in reparatii sau modernizari", ne-a declarat Iuliu Suatean, directorul executiv al DADR Cluj, precizind ca la sfirsitul anului 2006 institutia se va muta in partea nerevendicata a fostei Case a Agronomului, unde, in urma unor renovari, „vom avea loc si personal corespunzator".