Ministrul Economiei si Comertului Codrut Seres a sustinut recent ca Romania nu negociaza cu Rusia sau cu Gazprom importul de gaze naturale.

Atunci care a fost motivul pentru care a efectuat vizita la Moscova? Cine i-a decontat drumul in caz ca a facut o vizita privata? El sustine ca negocierile cu compania rusa Gazprom pentru importul de gaze sunt purtate de cele cinci companii comerciale care opereaza in domeniul gazelor& Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, Romgaz, ELCEN si Termoelectrica si nu poate controla importurile.

Dar se stie ca Transgaz este o societate de stat si trebuie acordul statului pentru transportul de gaze.

Pe de alta parte, gazul nu poate fi masurat in conducte, caci masuratoarea depinde de temperatura, presiune etc. Gazul poate fi masurat numai cand arde, cand e consumat. Este exact ca la contoarele de apa care se invartesc doar atunci cand robinetele sunt deschise si exista consum.

Faptul ca statul detine monopolul gazului reiese si din aceea ca toate cele cinci companii romanesti care opereaza in domeniul gazelor sunt agreate si acreditate de Ministerul Economiei si Comertului in varful caruia troneaza chiar Maria Sa Codrut.

In realitate, Seres a avut o intelegere secreta la Viena cu Miller, presedintele Gazprom, prin care si-a dat acordul ca operatorii romani sa faca un acord secret cu compania WIEE care controleaza grupul rus Gazprom si compania germana Wintershall.

Acordurile secrete se fac numai atunci cand nu se doreste aflarea comisioanelor incasate din tranzactiile respective, sau cand un coleg de partid doreste sa puna mana pe toata afacerea. Copos sau Voiculescu, ghici ciuperca cine?

Cele cinci companii comerciale de mai sus care opereaza in domeniul gazelor sunt verificate in prezent de procurori. De ce tace Parchetul? E secret de stat cine ancheteaza? S-a negociat ceva la negru? Informatile din presa de la Chisinau relateaza toate dedesubturile acestei afaceri murdare.

Interesele clanurilor mafiote

Sunt mai multe grupuri de interese care pot stabili un contact eficient si concret pentru livrarea gazelor la pretul real, fara incasarea unor comisioane superumflate.

Recent, ministrul Partidului Conservator a fost contactat oficial de firme romanesti capabile sa poarte negocieri alternative pentru a obtine preturi mult mai mici.

Reactia lui Seres a fost pe masura intereselor clanurilor mafiote& nu i-a primit si nici nu a vrut sa auda de asa ceva.

Incoltit de presa si incurcandu-se in propriile declaratii, Seres a sustinut ca are nu unul ci mai multi asi in maneca&

– Finalizarea lucrarilor pentru gazoductul care leaga Romania de Ungaria si care va aproviziona cu gaz din Marea Nordului.

– Implicarea in realizarea proiectului Nabucco ce prevede realizarea unui gazoduct care va asigura aprovizionarea Europei Occidentale cu gaz din Marea Caspica, tranzitand Romania si va deveni operational in anul 2011.

– Majorarea capacitatii de stocare a gazelor pentru a atinge 6 miliarde de metri cubi. In 2008, prin construirea de noi depozite la Roman si Ghercesti-Dolj.

– Utilizarea gazolinei si a carbunelui in centralele termice.

– Demararea lucrarilor pentru finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de electricitate de la Cernavoda.

Ii reamintim domnului ministru ca toate acestea sunt proiecte de viitor, mai mult sau mai putin fanteziste, realizabile in zeci de ani, pe care cu siguranta nu le va mai apuca.

Pana atunci, acceptarea preturilor cele mai mari din Europa, 285$/ 1.000mc, afecteaza grav populatia tarii si agentii economici, fiind de fapt un grav atentat la siguranta nationala care nu va ramane nesanctionat. Iar Seres cu partiduletul lui vor intra in istorie precum "Ciuma lui Caragea".