Fosta companie de stat de telecomunicatii, Romtelecom, ofera membrilor PD servicii de Internet la preturi reduse. Prin intermediul unei oferte destinate doar membrilor PD

si transmisa doar in reteaua democratilor, Romtelecom ofera politicienilor aflati la putere reduceri de pana la 30 la suta. Pe baza carnetului de partid.

Saptamana trecuta, membrii PD au primit o oferta generoasa din partea Romtelecom - reduceri de preturi pentru conectarea la serviciile de Internet. "Reducerea0 pentru membrii PD este de pana la 30 la suta din valoarea abonamentelor si taxa de instalare 0, pentru contracte de 1 si 2 ani", se arata in respectiva oferta.

In care sunt cuprinse o serie intreaga de tabele cu date despre diferitele tipuri de abonamente la serviciile de internet prin ClickNet. Generoasa oferta "este valabila numai pentru membrii PD si nu mai tarziu de 25 februarie 2006".

Oferta respectiva a fost distribuita catre mai toate casutele de mail ale organizatiilor PD din toata tara. Semnatarul acestei oferte este Alexandru Irimia, consultant in cadrul Departamentului Vanzari Clienti Mari, din unitatea regionala Bucuresti.

Oferta amintita mentiona ca reducerile se fac numai pentru grupurile mai mari de 30 de persoane. Dar, dupa cum avea sa se adevereasca mai tarziu, aceste reduceri se fac si pentru grupuri mai mici, daca este vorba de membri PD.

Reduceri pe baza carnetului de partid

Reporterii ZIARULUI l-au contactat telefonic pe Alexandru Irimia - identitatea folosita a fost cea a unui membru de partid, patron de agentie imobiliara, care doreste Internet atat pentru firma sa, cat si pentru prietenii sai, tot membri de partid. "In principiu, oferta este valabila pentru toti angajatii unei companii.

Daca sunteti din mai multe, s-ar putea sa nu va dau acelasi discount. Diferenta ar putea fi sensibila", a avertizat, mai intai, Alexandru Irimia. Cand a aflat ca este vorba de membri ai Partidului Democrat, lucrurile s-au mai schimbat. "In cazul in care sunteti membri PD, in mod cert veti beneficia de discounturi.

Eventual, eu as avea nevoie, cel tarziu pana vineri, de o centralizare cu toti doritorii si cu categoria de abonament pe care o vrea fiecare. Si, atunci, putem incheia un contract", a tinut sa precizeze reprezentantul Romtelecom.

Acesta a si deconspirat modul in care oferta a fost imprastiata in randul organizatiilor democrate din tara. "Lista sa contina titularul postului, numarul de telefon pe care sa fie livrat serviciul de Internet, numele fiecaruia si tipul de abonament. Da, trebuie si legitimatiile de partid.

Eu oricum am vorbit cu domnul Antonie de la Pitesti si dansul a raspandit peste tot aceasta oferta. Pana vineri, eu o sa am situatia si cu ceilalti membri din celelalte organizatii. Eventual, chiar daca nu sunt 30, dumneavoastra trimiteti-mi o lista cu toti doritorii".

In cele din urma, Alexandru Irimia ne-a dezvaluit ca, pentru membrii PD, se pot face reduceri chiar si daca numarul acestora nu este cel trecut in oferta promotionala. "Evident, ca daca trec de 100, discountul va fi mai mare. Si 15 - 20, cati sunt, sa mi-i trimiteti.

Chiar daca nu se aduna 30, eu o sa pot sa va dau un discount destul de mare", propune Alexandru Irimia.

Vina morala

Majoritatea analistilor se feresc sa dea declaratii oficiale in aceasta situatie. Ei isi motiveaza retinerile prin faptul ca este vorba de calculele unei firme private.

Specialistii din cadrul Directiei Finantelor Publice sustin ca, atata timp cat firma care face astfel de discounturi nu are datorii la bugetul public, nu atrag cu nimic atentia. Inspectorii Finantelor Publice intra "in alerta" doar cand este vorba de reduceri facute de firme cu datorii.

Oricum, astfel de discounturi afecteaza impozitul platit catre stat. Conform datelor Ministerului Finantelor, Romtelecom a avut, pe 2004, o cifra de afaceri de peste 33.000 de miliarde de lei vechi si un profit de aproape 3.000 de miliarde de lei vechi.

Sa radem cu Romtelecom

Pentru a obtine o pozitie oficiala de la Romtelecom, reporterii nostri au transmis, prin e-mail si prin fax, o solicitare de informatii, in care au fost cerute lamuriri suplimentare legate de aceasta oferta catre PD.

Raspunsul celor de la Biroul de relatii cu presa a fost prompt: "Am primit o cerere de informatii de la dumneavoastra. Vorbeati serios? Noi am ras, credeam ca este vreo farsa de-a lui Jugaru sau ceva", a declarat, telefonic, Cristina Popescu, managerul Biroului de relatii cu presa al Romtelecom SA.

Ulterior, aceasta a trimis si o pozitie oficiala, legata de aceasta oferta.

"In luna februarie 2006, departamentul de vanzari al Romtelecom a definit si lansat o oferta speciala pentru angajatii/membrii celor cateva sute de entitati care constituie grupul de clienti «Key accounts» (organizatii mari care folosesc servicii ale companiei, fie companii, fie organizatii neguvernamentale etc).

Oferta consta in acordarea unei reduceri la abonamentul lunar pentru unul dintre cele trei produse de acces la Internet care folosesc tehnologia ADSL, precum si instalare gratuita - cu conditia incheierii unui numar minim de contracte.

Oferta este valabila pentru angajatii sau membrii organizatiilor care intra in categoria "«Key accounts»", se arata in raspunsul transmis redactiei.

Hop!, si PSD

Reprezentantii Romtelecom insista pe faptul ca reducerile practicate catre membrii partidului aflat la putere sunt aceleasi ca la toate companiile.

"Numarul minim de contracte care conditioneaza oferta este acelasi pentru toti clientii carora le-a fost transmisa oferta, iar discountul este acelasi, el diferind in functie de volumul de contracte si perioada contractata, nu de client".

Cu toate acestea, in urma discutiei cu Alexandru Irimia, a rezultat faptul ca membrii PD au parte de reduceri si daca nu intrunesc "numarul minim de contracte".

"Aceasta oferta a fost transmisa si Partidului Democrat, care intra in categoria "Key accounts", asa cum este aceasta descrisa mai sus - deci oferta nu a fost transmisa pe criterii de apartenenta politica", insista, insa, reprezentantii Romtelecom.

Surpriza subordonatilor celor de la OTE apare insa abia catre sfarsit. Oferta de reduceri a mai fost transmisa si catre un alt partid, cel mai mare din Romania - PSD.

"De altfel, un alt partid care foloseste serviciile companiei, care intra in aceeasi categorie de clienti si, deci, a primit o oferta similara, este PSD - Partidul Social Democrat".

Scopul scuza mijloacele

In fine, reprezentantii Romtelecom sustin ca noua lor metoda de marketing, adica reducerile pentru reprezentantii unor partide politice, este semnul unei strategii sanatoase de dezvoltare.

"Ca ultima observatie, este prima data in istoria companiei cand Romtelecom are o forta profesionista de vanzari, care foloseste toate tehnicile specifice vanzarilor, inclusiv astfel de oferte speciale, pentru a atinge obiectivul companiei, de a deveni lider pe piata romaneasca de Internet de banda larga", semneaza biroul de presa al Romtelecom SA.

Basescu si drepturile omului

Politicienii de opozitie din Hunedoara nu pregeta sa se arunce la atacuri crunte impotriva reprezentantilor puterii. "Asemenea lucruri nu sunt normale intr-un stat democratic. Niciunde in lume nu se face asa ceva. Nici la noi in tara nu trebuie favorizat nici un partid. Este inadmisibil.

Daca a facut asa ceva, Romtelecom nu este o firma serioasa. In Romania, oamenii trebuie sa aiba drepturi egale si nu trebuie sa te inscrii intr-un partid politic ca sa beneficiezi de favoruri. Cand am fost noi la putere, nu s-a intamplat asa ceva", declara Victor Vaida, presedintele organizatiei judetene a PSD Hunedoara.

Seful biroului senatorial al PSD din acelasi judet, Liliana Tolas, sustine ca totul este o ilegalitate. "Este o ilegalitate comisa, pe de o parte, de PD si, de cealalta parte, de cei din conducerea Romtelecom. Se incalca flagrant drepturile omului, iar de principiul egalitatii intr-un stat democratic nici nu mai putem vorbi.

Daca PD doreste sa acorde facilitati, trebuia sa o faca pentru cei care chiar au nevoie de asa ceva. Este o mare rusine pentru cei din PD. Este o afacere care incalca drepturile de cetatean ale romanilor", sustine Lilliana Tolas.

In fine, reprezentantii PRM il ataca direct pe Traian Basescu. "Inca o data, se arata dreptatea si adevarul lui Basescu. Este inadmisibil ce se intampla in Romania. Nu este prima data cand membrii PD sunt favorizati. in judetul Hunedoara, banii alocati primariilor au fost dati preferential.

Adica, acolo unde au fost primari PD, fondurile au fost mult mai mari ca si in restul teritoriului. Daca continuam pe acelasi drum, este foarte grav. Vom avea de suferit de pe urma celor care ne conduc", declara Costel Avram, purtator de cuvant PRM filiala Deva.

Discriminare pozitiva prin privilegii

Si in Mures, vestea ca PD este favorizat de Romtelecom a starnit rumoare in randul politicienilor, dar si a societatii civile.

Democratii mureseni au recunoscut ca au primit prin e-mail o astfel de oferta, dar nu au considerat-o ca fiind in neregula, cu toate ca sunt singurii politicieni care beneficiaza de astfel de favoruri pecuniare.

Cu toate ca s-a vorbit si de o oferta facuta PSD, reprezentantii social-democratilor in judet au negat ca ar fi primit-o.

Mai mult, Ovidiu Natea, presedintele PSD, ne-a declarat ca: "nu este nici o mirare ca Romtelecom incearca sa cumpere bunavointa puterii. Si in politica, ca si in alte situatii se dovedeste ca PD are prioritate. Daca tot discutam de discriminare pozitiva... de ce sa nu discutam despre discriminarea pozitiva a membrilor PD? Iar daca tot vorbim de coruptie si despre privilegii, de ce sa nu aiba democratii privilegii?".

O pozitie mai retinuta in privinta favoritismelor acordate democratilor a avut-o senatorul PSD Cristian Georgescu, care a recunoscut ca: "faptul in sine nu ma deranjeaza, in conditiile in care vorbim despre o companie privata care isi poate stabili cum doreste politica de marketing, dar criteriul pe baza caruia se acorda facilitati ar trebui sa fie cu totul si cu totul altul decat cel politic".

Nici partenerii de coalitie ai PD nu privesc cu ochi buni aceasta oferta speciala facuta PD. Presedintele UDMR Mures, deputatul Kelemen Attila, a catalogat "privilegiul" facut PD drept "ciudat si incorect, cu toate ca este vorba de companie privata".

El a continuat la fel de vehement: "poate exista o preferinta personala, dar apartenenta la un partid nu trebuie sa te absolve de la achitarea a 30% din suma. Este un fenomen nemaintalnit in Romania si ar trebui ca celelalte formatiuni politice sa ia o pozitie in acest sens".

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al Aliantei DA, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Societatea civila a sanctionat, de asemenea, gestul de obedienta al Romtelecom.

Cornel Briscaru, presedintele APDO Lider, ne-a declarat: "Daca astfel de oferte exista in Romania anului 2006, care au in vedere stabilirea de tarife preferentiale pe baza carnetului de partid, fie el la putere sau in opozitie, consideram ca descalifica companiile care le initiaza.

Facilitatile de tip nomenclatura ar fi trebuit sa dispara in decembrie 1989.

Normal ar fi ca toate partidele vizate sa refuze public asemenea oferte si, in acelasi timp, sa puna in vedere tuturor celor care ar mai avea astfel de initiative, ca pe viitor sa se abtina la a le mai promova.

In structurile de conducere ale unor asemenea companii, Statul Roman este reprezentat, iar deciziile de numire si reprezentare a interesului acestuia sunt determinate si de catre cei care primesc asemenea oferte. Identic e si in situatia institutiilor statului cu atributii de control ale acestor companii.

Nu putem sa credem ca aceste facilitati au fost gandite datorita componentei sociale pe care o contin".

Neagu neaga

Presedintele organizatiei municipale a PD, Nicolae Neagu, spune ca o astfel de oferta nu a ajuns niciodata la Sibiu - lucru contrazis de surse din randul democratilor din alte judete. Oricum, Neagu spune ca nu este de acord cu reducerile facute pe criterii politice. Liderul democratilor din judet crede ca ar putea fi chiar o farsa.

"M-am interesat si Romtelecom nu a confirmat o astfel de oferta . Iar la dumneavoastra, o astfel de informatie ar fi trebuit sa ajunga cel putin printr-un comunicat de presa. Eu nu il am si, prin urmare, nu ma pot pronunta. La noi nu a ajuns nici o astfel de oferta. S-ar putea sa nu fie reala.

Daca la Sibiu nu a venit asa ceva, putem sa luam acest lucru si ca o gluma. Nici nu am avut discutii, nici nu il cunosc pe directorul de la Romtelecom Sibiu. Eu imi pun semne de intrebare asupra corectitudinii acestei informatii", declara Neagu.

Trebuie precizat ca nicaieri pe site-urile oficiale ale Romtelecom sau ClickNet nu apare oferta catre membrii PD sau PSD.

Pana la urma, liderul democrat arunca pisica in curtea companiei de telecomunicatii."Este un lucru pe care Romtelecom trebuie sa il clarifice. Nu ma bag in politica Romtelecom", incheie Neagu.

Mult mai direct este presedintele organizatiei municipale a PD Sibiu, Cristian Bicher: "Nu am auzit de aceasta oferta si nu stiu daca cineva din PD le-a cerut-o. Iar daca cineva a facut-o, nu mi se pare normal. Cum nu mi se pare corect nici ca Romtelecom sa ofere reduceri doar pe criterii politice. Iar 30 la suta este o reducere semnificativa", declara Bicher.

Sebastian Lupu, directorul general al Asco Systems (distribuitor de servicii Internet), catalogheaza o astfel de oferta drept "uimitoare". "Eu nu am facut si nici nu o sa fac o astfel de oferta. Ma uimeste acest lucru. Clar, nu mi se pare corect", declara Sebastian Lupu.

Restul partidelor - contra

Liderul conservatorilor din judetul Sibiu, Iosif Moldovan, spune ca oferta celor de la Romtelecom este de neacceptat. "Daca cineva ar veni la partidul nostru cu o astfel de oferta, nu as accepta. Exista alte metode de a sprijini un partid sau o forta politica.

Nu mi se pare normala o astfel de oferta, nu este corecta", declara Moldovan.

Vicepresedintele PRM la nivelul judetului Sibiu, Nicolae Enescu, sustine ca discounturile propuse de Romtelecom democratilor sunt "jignitoare la adresa sibienilor". "Nu am auzit de asa ceva, dar clar nu este o oferta in folosul oamenilor din judetul Sibiu. Daca faceau pentru toti, era bine. Dar asa, este o discriminare.

Tot celor cu bani sa le dam facilitati? Este o situatie jignitoare la adresa tuturor sibienilor", declara Enescu.

Publicatiile noastre vor reveni asupra acestui caz unic de avantajare economica fata de o formatiune politica, aflata la putere, sesizand autoritatile centrale si institutiile cu atributii in depistarea practicilor neconcurentiale, respectiv discriminatorii fata de alte categorii de populatie, fie ele politice.

Reduceri la euro

Ofertele celor de la Romtelecom pentru membrii PD sunt puse alaturi de cele "normale", pentru a evidentia avantajele de care se bucura democratii.

Astfel, daca tariful normal pentru activarea si instalarea serviciului ClickNet Expres 512 este de 40 de euro, tariful pentru membrii PD este 0 (zero).

La fel, daca abonamentul lunar la acelasi serviciu este, in cazurile normale, de 25 de euro pe luna, abonamentul promotional pentru un an pentru membrii PD este de 18,5 euro pe luna.

No comment

Directorul RDS Mures nu a vrut sa comenteze oferta facuta de catre Romtelecom, declarandu-ne ca Biroul de relatii cu presa de la Bucuresti este abilitata sa-si exprime un punct de vedere. Din pacate, pana la inchiderea editiei, nu am intrat in posesia unui raspuns al RDS-RCS.

Cu siguranta insa, reprezentantii companiei nu au aplaudat oferta Romtelecom.

Cindrea - neconstitutional

Presedintele organizatiei municipale a PSD Sibiu, Ioan Cindrea, sustine ca o astfel de oferta nu a ajuns niciodata la cunostinta lui si exclude posibilitatea ca una similara celei PD sa fie trimisa si social-democratilor. "Aud pentru prima data de o astfel de oferta, care nu mi se pare corecta.

Este de-a dreptul ridicol - am ajuns sa facem reduceri pentru reprezentantii puterii. Dar, probabil, face parte din politica de piata a firmei. Oricum, este o incalcare a Constitutiei, sa faci astfel de discriminari pe criterii politice".

"Consiliul Concurentei si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ar trebui sa se sesizeze in acest caz, pentru a lamuri daca astfel de oferte sunt sau nu conforme cu legislatia in vigoare", Cornel Briscaru, presedintele APDO Lider

"Este ca si cum Regia Calului ar apartine UDMR, asa cum s-a mai intamplat, iar noi ne-am putea duce caii la monta gratuit", a dat-o pe gluma deputatul Kelemen Attila