Un pensionar din cartierul Nufarul nu suporta „galagia" facuta de vecini, oun cuplu cu doi copii

Cel mai mare dusman al lui Stefan Kunsabo este, culmea, fetita de doar doi ani a familiei Lupu

Probabil schizofren, pensionarul sustine ca va pune mana pe topor ca sa isi convinga vecinii sa pastreze o tacere de mormant

Liniste de ospiciu in QA3

Sorin si Mihaela Lupu sunt doi tineri casataroriti, care locuiesc intr-un apartament situat la etajul al doilea al unui bloc de pe strada Onisifor Ghibu din Oradea. Ei au doua fetite, de doi, respectiv cinci ani. Fiind ocupati cu administrarea firmei pe care o patroneaza, parintii sunt plecati aproape toata ziua.

Fetitele sunt la cresa si gradinita si doar seara, dupa ora 18, se afla acasa. In apartamentul de deasupra locuieste Stefan Kunsabo, un pensionar ursuz si certaret, care, potrivit spuselor sotilor Lupu, sta prost cu nervii si e deranjat pana si de cel mai mic zgomot.

„De cand ne-am mutat in apartament, sotii Kunsabo ne-au pus in vedere sa il izolam fonic, pentru ca ei sunt in varsta si aud toate zgomotele. Am pus parchet cu izolatie fonica, am pus covoare, dar ei tot se plang ca aud „pasi deasupra lor".

Ii deranjeaza pana si cand tragem apa la toaleta, sau cand mutam vreun scaun in bucatarie. La insistentele lor, am lipit pasla pe picioarele scaunelor.

Cand fetita cea mare a inceput sa faca primii pasi, ne-au cerut sa-i lipim pasla pe papuci, sa nu faca zgomot, lucru pe care l-am si facut, sperand ca astfel n-o sa mai bata la usa noastra. Insa, pe parcurs, in loc sa se amelioreze, relatiile dintre noi s-au tensionat.

Noi respectam orele de liniste. Micutele dorm intre orele 21 si 7 si nici nu avem nici un fel de probleme cu nici un alt vecin."

„Inamicul nr. 1"– o fetita de doi ani

„Desi ne-au transformat viata intr-un calvar, avand in vedere ca sotii Kunsabo sunt pensionari si au venituri mici nu i-am reclamat nicaieri, ci le-am interzis fetelor sa se mai joace in casa, preferand sa le scoatem la plimbare in parc.

In data de 13.11.2005, in jurul orei 19, batranul Kunsabo a batut in tavan, aratand prin aceasta ca este deranjat de faptul ca fetitele se jucau pe covor. Nu puteam sa le interzicem sa se joace, intrucat erau racite si doctorul recomandase sa le tinem cateva zile in casa. Familia Kunsabo a chemat Politia.

A sosit un subofiter care, fara sa verifice cum stau lucrurile, ne-a incheiat proces-verbal de contraventie de doua milioane de lei pentru ca am tulburat linistea sotilor Kunsabo. Suntem hotarati sa nu achitam amenda, pe care am contestat-o, de altfel, in instanta.

Daca dl Kunsabo e bolnav cu nervii si vrea liniste absoluta, nu are decat sa se trateze sau sa-si puna dopuri in urechi! Noi nu suntem obligati sa mentinem in casa noastra o atmosfera de mormant doar fiindca asa i-am multumi pe vecinii de sub noi! Fetitele s-au trezit speriate si au inceput sa planga cand, intr-o noapte, din senin, Kunsabo a inceput sa bata in calorifere dupa orele 22, cand ele dormeau deja. I-am intrebat de ce au facut acest lucru si batranul ne-a raspuns ca vor sa ne avertizeze ca i-am deranjat si sa nu le mai las pe fete sa se joace in zilele urmatoare.

Am sesizat Protectia Copilului si ne-au asigurat ca o sa-mi acorde tot sprijinul in rezolvarea acestei probleme, fiindca copiii au dreptul sa se joace. In perioada in care ne-am amenajat apartamentul, sotii Kunsabo ne-au reclamat la Primarie, insa inspectorii nu au gasit nimic in neregula, asa ca ne-au reclamat la Politie.

Am incercat sa rezolvam problema pe cale amiabila, dar nu s-a putut. Nu stim ce sa mai facem ca sa evitam reclamatiile din partea lui Kunsabo. De cateva luni incoace, Kunsabo ne reclama incontinuu la Politie.

Fara sa verifice cum stau lucrurile, politistii ne-au dat avertismente si o amenda contraventionala. Ce sa facem, sa legam fetele de scaun fiindca acest pensionar are probleme cu nervii?!" – ne-au declarat, exasperati, sotii Lupu.

Daca batranul Kunsabo sustine ca nu mai poate suporta zgomotele ce razbat din apartamentul de deasupra, in schimb, nici un alt locatar din blocul QA3 nu se simte deranjat de galagia facuta de fetitele familiei Lupu.

O confirma declaratia data in acest sens de Bradea Aurel, Valcan Florian, Ardelean Dumitru, Drimbau Ioan, Sarb Floare, Ienciu Alina si Danescu Dragos.

„In mintea mea, am omorat-o de mai multe ori!"

Marti, 28 februarie, reporterii nostri au sunat la usa familiei Kunsabo. Cand eram gata sa renuntam, un batran soios si nebarbierit, in indispensabili, purtand o vesta peste maioul care fusese candva alb, a deschis usa. Ne confirma ca el este Stefan Kunsabo.

Ii explicam ca suntem de la ziar si ca vrem sa aflam ce probleme are cu vecinii de deasupra. Fara prea mult chef, ne invita in apartament. In holul stramt ne inghesuim doi reporteri, fotograful si mos Kunsabo. Cu binisorul, il convingem sa ne povesteasca varianta sa.

Gesticuland nervos, batranul se aprinde in timp ce indruga o poveste care ar trebui sa le dea de gandit atat politistilor cat si medicilor psihiatri.

„Nu mai puteam suporta! Fetele familiei Lupu fac atata zgomot ca m-am adresat Primariei si i-am reclamat la politie! Pe data de 16 noiembrie 2005, a fost Politia la mine sa ia declaratii. Dupa ce au plecat politistii, parca au prins mai mult curaj.

Fara nici o retinere, fetele alearga prin casa de parca ar fi in sala de gimnastica! Va dati seama ce este in capul meu! De multe ori am omorat-o in gandul meu pe Mihaela Lupu! Am plecat de acasa, ca nu mai rabdam atata galagie.

Am depus reclamatii la Primarie, in care am intrebat daca am dreptul la liniste si daca ceilalti locatari au datoria sa respecte orele de liniste.

Daca nu se rezolva si nu va fi liniste, eu o sa merg pana la topor!! Am dreptul la liniste!!! Daca nu, voi aplica legea fortei! Sunt la capatul rabdarilor! Eu sper in puterea mea de convingere, ca sotul doamnei Lupu este un bleg (!).

Toata treaba dateaza de cand s-au mutat ei aici, din 1997, dar problemele acute au aparut de cand s-au nascut copiii. Doamna Lupu este o femeie de o rautate sufleteasca rara" – conchide pensionarul, agitat.

Sotii Lupu sunt ingrijorati de declaratiile amenintatoare facute de Stefan Kunsabo, se tem pentru integritatea lor fizica, sunt decisi sa ceara protectia Politiei si sunt de parere ca vecinul lor ar trebui sa fie supus unui consult psihiatric.

Atentie, pensionar nervos!

De altfel, si opinia medicilor cu care am stat de vorba in legatura cu cele de mai sus este ca Stefan Kunsabo ar suferi de schizofrenie. „Acesta poate avea dificultati in a preciza diferenta dintre real si ireal, dintre gandurile logice si ilogice sau dintre comportamentul potrivit sau nepotrivit.

Schizofrenia afecteaza grav capacitatea unei persoane de a munci, de a comunica cu ceilalti, de a avea grija de sine. Cele mai proeminente simptome sunt iluziile, halucinatiile, comportamentul bizar, miscarile necontrolate, gandirea si limbajul dezorganizat. Multe persoane care sufera de schizofrenie nu isi dau seama de acest lucru sau nu il recunosc.

Schizofrenicii pot avea iluzia ca alte persoane sau organe ale statului comploteaza impotriva lor sau ii spioneaza. Ei pot avea adesea halucinatii. Halucinatiile auditorii sunt cele mai frecvente" – ne-au declarat specialistii pe care i-am interpelat.