Ani la rand, inalti functionari din cadrul Consiliului Judetean Maramures au fost acuzati ca se indestuleaza din banii publici, obtinand fonduri pentru lucrari de orice fel (cel mai bun exemplu este fostul presedinte, pesedistul Alexandru Cosma).

Nici in 2006 situatia nu pare a fi diferita, unii functionari „abili" reusesc sa obtina felii din „cascavalul bugetar", prestand munci utile si in folosul „comunitar". De lege ce sa mai vorbim? Pare optionala. Exemplul care urmeaza e elocvent.

In Maramures, timp de trei ani, produsele lactate din programul "Laptele si cornul", un program cu tinta sociala, initiat de Guvernul Nastase, au fost plasate in „grija" societatii Eurolat care a castigat (un fel de a spune) licitatiile. Ce s-a ales de Eurolat, se stie.

Dupa cum se stie si faptul ca firma si-a batut joc de beneficiarii programului, elevii, oferind branza „puturoasa" si alte astfel de „delicatese". Dupa ce Eurolat a intrat in faliment, la licitatiile din Maramures au putut participa si firme de profil puternice.

Astfel, ultima licitatie pentru produsele lactate (un contract pentru 300 de scoli si gradinite - peste 40.000 de copii) a fost castigata de SC Friessland Satu Mare.

De acest program raspunde Consiliul Judetean, coordonator fiind Pusa Jakab, seful compartimentului Invatamant, Cultura, Culte, Sanatate, Tineret si Sport. In mod ciudat, desi nu a participat la licitatie (nefiind producator si existand o stare de incompatibilitate cu functia sotiei), firma familiei Jakab a apucat o felie buna din tortul de aproape 50 de miliarde de lei guvernamentali. Celor care fac marunt din buze, detalii.

In 2003, Tiberiu Jakab, sotul coordonatoarei acestui program isi infiinteaza o firma de transport: SC Brigestone SRL. Miscarea s-a dovedit castigatoare, pentru anul scolar 2005-2006 firma semnand cu SC Friesland Satu Mare, un contract de transport prin care se obliga la distributia produselor lactate in zonele Chioar si Lapus (la peste 5.700 de elevi).

Amnezia si „papucul"

In urma cu doua saptamani am solicitat serviciului condus de Pusa Jakab, informatii referitoare la acest program. Am primit informatiile, mai putin partea cu transportatorii care au contracte cu firmele producatoare.

S-a motivat ca aceste firme de distributie nu au contract direct incheiat cu CJ (ci numai firmele producatoare) si, in concluzie, nici CJ si nici Jakab nu au cunostinta de societatile de distributie.

Mai mult, Pusa Jakab a declarat ca nu stie care sunt aceste firme, pentru ca nu este treaba ei, ea fiind interesata doar de respectarea conditiilor de derulare a programului, eventualele nereguli fiind rezolvate direct cu producatorii. O explicatie aparent logica. Numai ca, asa cum aflasem, una dintre firmele care asigura distributia era tocmai a sotului ei. Un moment de amnezie, evident.

Cautand sub-contractorii, am aflat ca in Maramures firmele de panificatie distribuie produsele cu propriile mijloace de transport. Situatia se schimba in cazul lactatelor, SC Friessland Satu Mare, neavand parc auto, asigura distributia cu ajutorul a trei firme de transport: Frigo Grup, R&B Com si Brigestone.

Avand in vedere ca din 2003 firma lui Jakab obtine „felii" din aceasta distributie, ne-am intrebat care este misterul. Prin repetabilitate, situatia devine suspecta. Probabil va ganditi ca este vorba despre o mare firma de transport, cu utilaje ce pot fi folosite la distributia alimentelor etc.

Utopii! Potrivit lui Jakab, firma detine… o Dacia-papuc (potrivit sotiei, ar fi vorba despre doua Dacii). Surpriza, la Registrul Comertului.

Obiectul de activitate al firmei: „transport terestru de calatori, ocazionale". Cu doua Dacii, familia Jakab a incasat banii publici, dar frumosi.

Placerea investigatiei

Tiberiu Jakab, administratorul SC Brigestone, a declarat ca asigura de mai multi ani distributia produselor lactate in cadrul acestui program, dar nu stia la cate scoli si nu i s-a parut anormal ca sotia sa se ocupa de acest program.

Evident, nici nu crede in varianta unui "lobby" pe care Pusa Jakab l-ar fi facut firmelor producatoare in toti acesti ani, pentru ca firma familiei lor sa insface contracte pe bani frumosi. Acelasi administrator a mai declarat ca transportul produselor este asigurat de Dacii-papuc si totul merge struna.

Dupa acest dialog, am abordat-o din nou pe Pusa Jakab. In biroul ei, desi inca nu o intrebasem nimic, si-a pierdut amabilitatea initiala: "aveti aprobarea sefului meu pentru a discuta cu mine? Trebuie sa cereti aprobare de la directorul Ionel Pop. Pentru ca vad ca va ocupati de alte treburi. Si sunteti tendentiosi.

Mi-ati cerut niste informatii, dar, de fapt, voiati altceva." Pana la urma, dupa ce s-a enervat si pe reportofon, a admis sa avem un fel de dialog. "Nu v-am spus de firma sotului meu, pentru ca m-ati intrebat in calitate de functionar si nu era o intrebare personala. Nu v-am spus, pentru a va lasa dumneavoastra placerea investigatiei. Nu este nici o incompatibilitate intre cele doua activitati.

Pentru ca nu are nici o legatura faptul ca eu conduc acest program cu faptul ca o firma privata are un contract de distributie cu o alta firma privata. Si cum puteam eu sa influentez acest lucru?", s-a intrebat retoric Jakab. Pana la urma, a gasit explicatia „tendentiozitatii" noastre: "sunteti platiti sa scrieti despre acest subiect. Si stiu si cine se afla in spatele vostru." Te doare mintea...

Dar autorizatii aveti?

Fiind vorba despre un program care vizeaza sanatatea a zeci de mii de copii am luat legatura cu Carol Balko, directorul Directiei Sanitar-Veterinara: „este clar ca are nevoie de autorizatie. De la noi nu a primit asa ceva. Noi stiam ca distributia o fac in tot judetul cei din Satu Mare. Nu am auzit de aceasta firma, nu este in evidentele Directiei. Vom verifica si vom dispune masurile ce se impun."

Tot in aceasta problema, prefectul Bondi Gyongyike: „sesizarea cu privire la faptul ca firma sotului unei angajate a Consiliului Judetean, care raspunde de derularea programului lapte-corn la nivelul judetului, este implicata in transportul produselor lactate este pertinenta. Vom sesiza institutiile abilitate sa efectueze verificari."

Marinel Kovacs: „Nu este corect!"

Referitor la aceasta situatie de clasica "inginerie" romaneasca pe bani publici, Marinel Zgarciomanel Kovacs (presedintele CJ): "aceasta informatie mi-a parvenit in toamna anului trecut. I-am chemat pe juristi si chiar pe secretarul Dumitru Dumuta. Acestia au spus ca nu este cazul unei incompatibilitati. Ulterior, am avut o discutie cu Pusa Jakab si am intrebat-o cum este posibil.

Mi-a spus ca totul e legal, pentru ca firma sotului nu are contract cu Consiliul Judetean, ci cu firma Friessland. Si ca se poate. I-am spus ca nu-mi convine situatia, dar ea a argumentat ca firma sotului se ocupa cu asta de ceva vreme si ca toti am trai din ceva.

Nu pot discuta aspectul legalitatii, pentru ca in aceasta privinta s-au pronuntat juristii institutiei, dar aceasta situatie nu este una normala, corecta sau morala!"