Tinerii orfani din Ramnicu Valcea sunt total nemultumiti de modul in care sunt tratati de catre angajatii Compartimentului Tineri in Dificultate din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – Valcea.

Celor 31 de tineri orfani le-a ajuns cutitul la os si au semnat o plangere colectiva, pe care i-au inmanat-o directorului executiv al DGASPC, Nicolae Badea in care semnaleaza problemele cu care se confrunta si indiferenta cu care sunt tratati de catre Compartimentul Tineri in Dificultate.

Plangerea tinerilor orfani

„Subsemnatii, ocrotiti ai DGASPC Valcea, Compartiment Tineri in Dificultate, va aducem la cunostinta problemele cu care noi ne confruntam de ceva vreme si care tin de atitudinea angajatilor din cadrul Compartimentului Tineri in Dificultate, compartiment care raspunde direct de soarta noastra.

Dificultatile pe care le-am intampinat sunt: angajatii acestui compartiment nu se sesizeaza atunci cand ei sunt informti cu privire la problemele cotidiene pe care noi le avem; nu intelegem ce fac dansii in cele 8 ore de program tinand cont ca rolul acestora este de a fi permanent in contact cu noi; atunci cand este vorba de gasirea unui loc de cazare si masa pentru tinerii din acest compartiment, angajatii acestuia, practic sunt dezinteresati iar rezolvarea acestei probleme, care este destul de delicata, sta in rezolvarea tinerilor care trebuie sa suporte umilinta administratorilor de internet; deseori suntem amenintati ca vom fi bagati in comisie pentru simplu fapt ca avem curajul sa ne expunem opiniile, un caz concret si nu singular, este cel al lui Pandelica Florin.

Mai mult, suntem amenintati ca vom fi inregistrati pe suport audio sau video ca pe vremea regimului demult apus; comportamentul acestor angajati fata de noi este deseori ignorant si plin ingamfare, de multe ori suntem ironizati; intotdeauna cand noi expunem problemele cu care ne confruntam, acestia ne resping si motiveaza ca nu au timp sau ca nu au nici o treaba cu noi, iar in momentul cand le dam solutii acestia ne spun, pe un ton jignitor, ca stiu ei mai bine ce au de facut si ca nu este treaba noastra sa le spunem ce au ei de facut.„ In finalul sesizarii, adresata directorului Badea, orfanii solicita efectuarea unei anchete interne cu privire la activitate angajatilor Compartimentului Tineri in Dificultate.

Saltat de Politie si dus la Parchet

Imediat dupa ce au aflat de plangerea celor 31 de tineri, cei vizati de nemultumirile orfanilor au declansat o adevarata campanie de presiune si indimidare a celui pe care l-au presupus liderul „revoltei" – Florin Pandelica.

Ura celor trei angajati ai Compartimentului Tineri in Dificultate s-a materializat intr-o reclamatie la Parchetul Valcea indreptata tocmai impotriva lui Pandelica. In hartia respectiva, tanarul este zugravit in cele mai sumbre culori, fiind acuzat de ultraj si insulta.

Cei care l-au dat pe mana Parchetului pe orfanul indraznet sunt: Dana Trache (sefa serviciului incriminat de orfani) si subordonatii acesteia: Maria Carstea si Ioana Buinoiu.

Asadar, vineri, 17 martie 2006, la primele ore ale diminetii, Florin Pandelica a fost „saltat" ca ultimul infractor de un politist si dus la Parchetul Ramnicu Valcea pentru a da cu subsemnatul in legatura cu aspectele din sesizarea celor care sunt platiti sa-i ocroteasca pe tinerii aflati in dificultate.

Victimele sistemului

Roxana Radu, directorul executiv adjunct al DGASPC – Valcea, ne-a declarat referitor la aceasta situatie nemaiintalnita: „Imi pare foarte rau de situatia aceasta.

Il cunosc foarte bine pe acest baiat, Florin Pandelica, despre care pot sa va spun ca are un coeficient de inteligenta ridicat, dar are si unele tulburari de afect, datorita faptului ca toata viata lui a trait in centre de plasament.

Ceea ce pot sa va spun este faptul ca oamenii nostri isi fac treaba, insa, noi nu putem sa fim tot timpul alaturi de tineri aflati in dificultate, asa cum ei ar dori.

Cand au avut probleme deosebite la scoala, la internatele unde stau, salariatii compartimentului Tineri in Dificultate au mers si s-au implicat in rezolvarea respectivelor situatii. Intr-adevar nu pot sa neg faptul ca acesti copii sunt produsul acestui sistem.

Eu mereu le spun salariatilor nostri sa nu se mai supere pe ei, cand mai fac cate-o nazbatie, ca asa au fost invatati. Cum au fost crescuti de-a lungul anilor in orfelinate, asa se comporta acum. Nu inteleg ce au avut in minte angajatii nostri cand l-au reclamat pe Pandelica.

Problemele nu se rezolva cu Procuratura, ci cu vorba buna. In aceasta saptamana voi incerca sa aplanez situatia, ca lucrurile sa nu evolueze. Impreuna cu domnul Badea ii vom chema, atat pe tineri, cat si pe cei trei angajati pentru a rezolva lucrurile pe cale amiabila.

Pandelica a gresit, cand le-a adresat unele cuvinte urate angajatilor nostri, dar nici acestia nu trebuiau sa mearga atat de departe si sa depuna o plangere la Procuratura."