George, un tanar de 30 de ani din comuna Pausesti-Maglasi (judetul Valcea) a dat anunt la ziare ca vrea sa-si vanda un rinichi. Desi cuvantul vanzare este inlocuit cu "donare", valceanul a ajuns la aceasta solutie extrema din cauza saraciei.

Cu banii castigati el vrea sa-si cumpere un teren si o casa si sa ia mancare pentru fetita lui, Selena, de numai un an si jumatate: "M-am saturat ca fetita mea sa bea doar apa cu zahar".

Drama unei familii cu cinci copii

In mai multe ziare locale din Valcea, un tanar a dat un anunt ca vrea sa-si vanda unul dintre rinichi. L-am contactat telefonic si dupa ce a invins reticentele, a acceptat sa vorbeasca, cu conditia de a nu-i face public numele.

George este din localitatea Pausesti-Maglasi (Valcea), iar motivele care l-au determinat sa ia o asemenea decizie sunt legate de starea de saracie lucie in care traieste, impreuna cu familia.

Valceanul provine dintr-o familie cu cinci frati. S-a nascut in localitatea Draganesti-Olt, din judetul Olt, tatal sau murind in urma unui accident rutier. Ramasa fara "stalpul casei" sa creasca singura trei copii, mama lui George a plecat la munca, unde a vazut cu ochii.

Unul dintre cei trei frati a ramas la casa parinteasca, iar femeia a plecat cu doi plozi in Mangalia, ca sa castige o paine. Acolo, mama copiilor a cunoscut un alt barbat, din satul Valea Cheii, comuna Pausesti-Maglasi, cu care a mai facut doua fete.

Cei doi, sot sotie, s-au intors in satul natal al noului tata si patru copii cu parintii lor au fost nevoiti sa locuiasca intr-o singura camera a soacrei barbatului. Cand relatiile dintre cei doi s-au rupt, femeia a fost obligata sa gaseasca un acoperis.

"Am stat cu patru copii dupa mine pe la cine ma primea. Munceam cu ziua, iar seara ma mutam cu copiii de la o familie la alta. Au fost zile cand dormeam si sub cerul liber. Mananc cand am si ce am. De imbracat nu am decat o singura pereche de pantaloni si pe aia o port toata vara.

Cel putin n-am fost bolnava si n-am facut niciodata o injectie", ne spune femeia in varsta de 56 de ani.

„Nu avem din ce trai!"

Fiul ei, George, cel care vrea sa-si "doneze" un rinichi trece prin aceeasi drama existentiala. S-a casatorit si are o fetita, Selena, in varsta de un an si jumatate, iar sotia sa este gravida in luna a saptea. "M-am hotarat sa vand un rinichi pentru ca nu avem din ce trai.

Muncesc cu ziua, pe unde apuc si dormim tot asa pe la cei la care lucrez si care se umilesc de noi sa ne primeasca. Ma doare sufletul cand stiu ca fetita mea traieste doar cu apa si zahar pentru ca n-am bani sa-i cumpar lapte. Am opt clase si n-am fost angajat nicaieri.

Am avut ajutor social de la Primarie, dar pentru ca in folosul comunitatii din sapte zile n-am lucrat decat patru, m-au taiat de la acest drept. N-am putut sa lucrez la Primarie pentru ca aveam de lucru la altcineva. Banii ce-i strang abia daca-mi ajung de mancare.

Fetita mai vede la alti copii cum mananca si pofteste ca eu nu pot sa-i ofer. Sunt dulciuri sau fructe pe care Selena nu le-a gustat niciodata. Mai mult decat atat, vreau sa cumpar pamant si casa sa nu duc grija zilei de maine ca n-am unde sa stau", povesteste barbatul.

Isi sacrifica sanatatea pentru micuta Selena

Tinand dinadins sa iese din aceasta saracie lucie, tanarul s-a hotarat sa "doneze" un rinichi. Nu o va face benevol, asa cum scrie in anunt, ci va pretinde sume de bani. Pe Internet, ne spune, un rinichi costa intre 15.000 si 55.000 de euro. Nu va pretinde nici maxim, nici minum. "Vreau sa cadem la intelegere.

Eu imi vand sanatatea, iar respectivul si-o cumpara. Operatia as vrea sa se faca la Cluj sau Targu Mures. Eu sunt un om sanatos, am grupa sanguina 01 si n-am facut in viata mea o injectie si nici n-am suferit de vreo boala. Fac asta pentru fetita mea si pentru copilul care este pe drum.

Am incercat sa o dau temporar pe Selena la un centru de plasament, dar nu au primit-o. Alta solutia de a iesi din saracie nu vad. Din munca cinstita nu te alegi cu nimic. Credeti-ma ca acum cateva zile avea in gand sa fur dintr-un magazin.

Ma si vedeam cum vin cu sacosele pline de dulciuri si bunatati pentru fetita. Am renuntat, pentru ca poate mi-ar fi mers o data, de doua ori, dar pana la urma tot ma prindeau.

Chiar daca as stii ca mai traiesc dupa aceea 10 ani, merita sa fac acest gest", povesteste barbatul cu ochii impaienjeniti de lacrimi. Cum tanarul nu are un celular la care sa fie contactat, a publicat in ziar un numar de mobil al unei cunostiinte cu care lucreaza impreuna: 0746164892.

Atat fratii lui George, dar si mama sa, dorm cu totii pe la cei care muncesc si se umilesc de ei sa-i cazeze si mananca atunci cand au si ce au. "Acum de abia am iesit din iarna, ca a fost tare greu. Dar ce sa faci, ne amaram viata pe aici.

Ce stiu astia care ne conduc, cum traim noi, aici la talpa tarii. Ei au bani, limuzine si tot ce vor, iar noi n-avem ce pune pe masa", spune cel care vrea sa-si vanda un rinichi. Cand l-am parasit pe George, acesta se pregatea sa plece la munca in Ardeal, cu unul dintre prietenii sai.