Procurorul suspendat Alexandru Lele, cercetat pentru luare de mita, favorizarea infractorului, fals intelectual si retinere si distrugere de inscrisuri se foloseste de orice mijloace pentru a-i intimida pe cei care il acuza

„Arma" cea mai eficienta pare sa fie discreditarea prin intermediul publicatiei la care lucreaza a celor care au depus marturie impotriva sa in timpul anchetei al carei protagonist este

Ultima data, Lele i-a „pedepsit" pe comisarul-sef Nicolae Stamate si pe procurorul Nicusor Mitica Miu, pentru ca nu il cerceteaza abuziv pe autodenuntatorul Negrutiu, si pe avocatul Elena Albutiu, pentru ca l-a sustinut pe autodenuntatorul Stiube

Martorul Stiube…

In data de 12.12.1993, la Politia Alesd a fost depusa o plangere formulata de reprezentantii Inspectoratului Teritorial pentru Handicapati Oradea, in care se preciza ca, pe adresa nr. 3242/05 din decembrie 1992 a Consiliului Local Alesd, semnatura secretarului este falsa.

In timpul anchetei care a urmat, persoana in cauza, Magdalena Pop, a indicat faptul ca semnatura nu ii apartine si ca a fost contrafacuta, cercetarile ulterioare scotand la iveala faptul ca falsul fusese realizat de secretarul dactilograf al institutiei, Aurica Halgas.

Rechizitoriul de trimitere a acesteia in judecata a fost intocmit de procurorul stagiar Demian Moca, care, in data de 23 aprilie 1994, i-a predat dosarul, pentru a fi semnat, lui Lele.

De la acea data, dosarul a disparut si, in anul 2005, in urma unei alte sesizari a ITH, facute catre Parchet, s-au reluat cercetarile, dar, din cauza lipsei probelor care se aflau in dosarul disparut, Halgas a fost achitata.

Intre timp, Magdalena Pop a devenit procurorul Magdalena Chirculescu, iar sotului ei, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea, a primit spre solutionare dosarul „Stiube".

In data de 07.12.1999, in urma unei perchezitii efectuate la domiciliul „printului alcoolului", a fost ridicata o geanta diplomat cu cifra, deschisa trei zile mai tarziu. Surpriza! In interiorul gentii a fost gasit dosarul disparut.

In data de 09.04.2002, Stiube a declarat ca a primit dosarul respectiv, impreuna cu un material informativ despre viata personala si profesionala a sotilor Chirculescu, de la Lele, prin intermediul fratelui sau, Teodor Stiube, dupa ce ii promisese procurorului, in schimb, suma de 20 de mii de dolari SUA.

„Pachetul", care urma sa ii foloseasca in dosarul al carui protagonist era, a fost primit de Stiube in data de 03.12.1999, la peste 4 ani de cand el disparuse fara urma…

Probele impotriva lui Alexandru Lele sunt zdrobitoare: autodenuntul lui Stiube; declaratiile martorilor Demian Moca, Magdalena Chirculescu, Dan Chirculescu, Teodor Stiube; procesele verbale de reconstituire cu martorul Teodor Stiube, de confruntare intre Viorel Stiube si Lele, de confruntare intre Teodor Stiube si Lele; dosarul penal 1113/P/1994; etc.

Fapta lui Lele de a retine, fara drept, in perioada 1994-1999, asupra sa dosarul penal 1113/P/1994 al parchetului de pe langa Judecatoria Oradea intruneste elementele constitutive ale infractiunii de retinere de inscrisuri.

Prin retinerea respectivului dosar, Lele a oferit ajutor invinuitei Aurica Halgas pentru a scapa de raspunderea penala. Aceasta fapta constituie infractiunea de favorizarea infractorului.

Iar fapta lui Lele de a pretinde de la Viorel Stiube suma de 20 mii dolari SUA, pentru a-i pune la dispozitie dosarul 1113/P/1994, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de luare de mita.

„Vina" avocatului Albutiu…

Avocatul Elena Albutiu era avocata lui Viorel Stiube in momentul in care acesta a facut autodenuntul verbal impotriva lui Alexandru Lele (si impotriva altora). Ba mai mult, a semnat ca martor documentul prin care s-a stabilit ca forma scrisa a autodenuntului este similara celei transmise oral de „printul alcoolului".

Din acest motiv, a devenit dusmanul de moarte a lui Lele. Care, urmand o strategie deja „consacrata", a inceput sa o improaste cu noroi in „Gazeta de Oradea", in speranta ca o va discredita.

Martorul Negrutiu…

In luna iunie 2000, Gelu Iliescu, proprietarul unui autoturism marca „Mercedes Benz CL 500", a incredinta masina pe baza unei procuri lui Mihai-Tiberiu Hostiuc, care a parcat-o in garajul lui Attila Vura.

In 24 iunie 2000, Ionel Stiube, fratele lui Viorel Stiube, si cumnatul sau, Pavel Dan, au intrat in respectivul garaj si, prin violenta si amenintare, au furat masina.

Plangerea impotriva celor doi a fost inregistrata la Parchetul Bihor in data de 04.07.200 si, in mod ilegal, Lele si-a atribuit cu de la sine putere cercetarea cazului respectiv.

In octombrie 2000, cei doi, prin intermediul Marioarei Pavel – sora lui Stiube si sotia lui Pavel, l-au angajat ca avocat de Lucian Negrutiu. Acesta era prieten vechi cu Lele, care l-a chemat la el acasa si i-a propus solutionarea dosarului in favoarea clientilor sai, contra sumei de 10 mii marci germane.

Talharii a acceptat targul, iar Lele a facut ce a stiut mai bine pentru a-si merita banii: a construit o alta stare de fapt, diferita de cea a politiei, transformand victimele in atacatori.

Banii i-a primit de la Negrutiu, in prezenta sotiei acestuia, in data de 20 octombrie 2000 – dupa ce, in prealabil, acestia fusesera colectati de Marioara Pavel, de la fratii sai.

Din pacate pentru Lele, dosarul i-a fost luat, pe baza unui act normativ care a trecut talharia in competenta parchetelor de pe langa judecatorii.

Si in acest caz, probele impotriva lui Lele sunt zdrobitoare: autodenunturile lui Viorel Stiube si Lucian Negrutiu; declaratiile martorilor Teodor Stiube, Laura Negrutiu si Marioara Pavel; procesele verbale de confruntare intre Lele si sotii Negrutiu; declaratiile date in fata lui Lele de Iliescu, Vura si Hostiuc; etc.

Fapta lui Lele de a pretinde si primi suma de 10 mii marci germane in vederea solutionarii favorabile a dosarului penal 613/P/2000 al Pachetului Bihor constituie infractiunea de luare de mita.

Fapta lui Lele de a efectua acte de urmarire penala fara a fi delegat, cu scopul de a crea o situatie favorabila celor cercetati, constituie infractiunea de favorizarea infractorului.

Fapta lui Lele de a atesta in mod nereal imprejurarea ca declaratia lui Ionel Stiube ar fi fost data in fata sa, in cadrul oficial al urmaririi penale, constituie infractiunea de fals intelectual.

„Vina" lui Miu si Stamate…

Cum era de asteptat, Lele a incercat pe orice cai sa il „infunde" pe avocatul Negrutiu, care l-a denuntat ca luator de mita, pentru a-i scadea acestuia credibilitatea.

Drept urmare, a interpretat dupa bunu-i plac si propriul interes o cercetare mai veche efectuata de Brigada de Combatere a Crimei Organizate, care, in urma unui denunt, l-a testat pe Negrutiu sa vada daca este consumator de droguri.

Testele au fost negative, astfel ca seful DCCO, comisarul-sef Nicolae Stamate, si procurorul coordonator, Nicusor Mitica Miu, au incetat cercetarile. Din acest motiv, cei doi au intrat in „colimatorul" lui Lele, care ii improasca cu noroi in publicatia la care lucreaza.

Lista lui Lele…

Intre martorii acuzarii din dosarul „Lele" se numara si alte persoane, multe dintre acestea fiind, nu o data, tinta insultelor si calomniilor sale publicate in „Gazeta de Oradea".

Intre acestia se numara procurorii Chirculescu Maria Magdalena, Chirculescu Dan, Moca Demian, Mascas Aurel, Blaj Serban, Galos Paunel si Bodea Radu, avocatul Butuc Alexandru si politistii Ianta Liviu, Ursuta Cantemir Ovidiu si Simon Viorel.