Cand Rompetrol lucra in Libia, Patriciu era arhitect in Emiratele Arabe.

Cu toate acestea Patriciu a incasat ilegal o creanta de 75 de milioane de dolari, reprezentand datoria Libiei catre statul roman, in contul lucrarilor intreprinse de Rompetrol in aceasta tara nord-africana.

Am refacut filmul complet, pe zile, luni si ani, cu privire la toate demersurile de cancelarie ale statului roman, in ceeace priveste prospectiunile efectuate de Rompetrol in Libia. Secventa de film reconstituita de noi incepe pe 16 decembrie 1986 si se termina pe 8 decembrie 1989.

In film joaca urmatoarele personaje& tovarasii ministri Rosu, Folea, Amza, Ancuta, Ionel, Babe, Petrescu, Ibanescu.

Apoi mai joaca tovarasa prim vicepriministru Elena Ceausescu, care la 2 noiembrie 1987 analizeaza materialul prezentat de tovarasul vicepriministru Ibanescu, cu privire la investitiile Romaniei din Libia. Pe 23 noiembrie 1987 proiectul returnat la Finante este discutat la cabinetul tovarasului vicepriministru stefan Andrei.

Pe 29 ianuarie 1988, proiectul de decret este returnat fara scrisoare la Ministerul Petrolului, de tovarasul prim vicepriministru Ion Dinca, zis Ion Teleaga.

Pe 2 martie 1988, proiectul este avizat de toate organele de sinteza si inmanat tovarasului ministru Panzaru, pentru a fi inaintat cu nota si harta perimetrului prospectat in Libia de catre Rompetrol, tovarasului vicepriministru stefan Andrei, si apoi tovarasului prim viceprim-ministru Ion Dinca, pentru a fi prezentat tovarasului presedinte al RSR, Nicolae Ceausescu.

In film mai joaca BRCE, adica Bancorex, intreprinderile romanesti Rompetrol si Geomin si compania libiana National Oil Corporation, Directia Valutara, cat si ministrii Vasile Milea, Ion Patan si Ioan Ungur.

Premiul I si coronita de 70 de milioane de dolari

Tovarasul Dinu Costache Patriciu, nascut la data de 3 august 1950, nu a jucat in acest film, si la data respectiva, cand statul roman pompa dolari in Libia, ca Rompetrol sa caute petrol, el era cadru didactic la Institutul de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti.

In aceasta calitate, si poate si in altele necunoscute si acoperite, despre care nu avem calitatea sa vorbim, tovarasul Dinu Patriciu a fost trimis de statul roman, cu avizul organelor competente, sa realizeze centrul administrativ si comercial al orasului Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Pentru aceasta isprava, tovarasul Patriciu a fost distins cu premiul I la concursul international de arhitectura. si atunci, facem si noi cuvenita intrebare, de ce si-a insusit tovarasul Patriciu, creanta de 70 de milioane de dolari a statului roman, cand el era in Emirate ca arhitect, iar Rompetrolul de atunci lucra in Libia?