Familia Keki din Oradea lupta cu disperare pentru a intra ilegal in posesia a peste 13 hectare de teren situat in intravilanul municipiului Oradea

Instantele oradene au refuzat sa anuleze testamentul prin care sotii Keki ii mostenesc pe Bereczki Iuliana si Laszlo, cu toate ca respectivul inscris a fost urmat de semnarea unui act de vanzare-cumparare pentru aceeasi mostenire

Mostenitorii de drept ai familiei Bereczi, sotii Szatmari, sunt „faultati" de fiecare data cand vor sa intre in posesia terenului, cu toate ca isi pot justifica dreptul de proprietate cu acte legale

Succesiunea…

Bereczki Laszlo, proprietarul a peste 100 de hectare de teren inscrise in cartea funciara a comunei Osorhei, a decedat in data de 15 iunie 1952. In termen de 6 luni de la aceasta data, nici unul dintre cei 6 frati ai acestuia nu au acceptat succesiunea, intreaga avere revenind sotiei acestuia, Bereczki Iuliana. Prin Hotararea Consiliului de Ministri nr. 308/01.02.1953, averea Iulianei Bereczki, mai putin 800 de metri patrati de teren si casa care era construita pe aceasta suprafata, trece in proprietatea statului roman.

Potrivit arborelui genealogic intocmit de de specialisti, Bereczki Elisabeta era singura ruda in viata a familiei Laszlo si Iuliana Bereczki, bunicul acesteia, Gabor, fiind frate cu Laszlo.

In aceste conditii, Elisabeta a initiat un demers pentru a intra in posesia a aproximativ 13 hectare de teren din averea lui Lazlo, intrate in proprietatea statului roman in urma amintitei Hotarari a Consiliului de Ministri.

Pentru ca era batrana si bolnava, Elisabeta a lasat prin testament intreaga avere numitilor Szatmari Erno si Marcenica, iar pe aceasta din urma a si mandatat-o sa o reprezinte.

„Las ca numitul Szatmari Erno… si numita Szatmari Marcenica… sa mosteneasca in cote egale intreaga mea avere mobila si imobila ce se va afla in patrimoniul meu la data incetarii mele din viata, instituindu-i astfel legatarii mei cu titlu universal.

Mentionez ca am mostenitor rezervatar pe sotul meu Bereczki Ioan, dar fac acest act de liberalitate in speranta ca legatarii mei ma vor ingriji, imi vor asigura cele necesare traiului si ma vor inmormanta cu cinstea cuvenita, potrivit obiceiului…", se spune in testamentul intocmit de un notar public, la solicitarea Elisabetei Bereczki.

Dupa decesul Elisabetei, in data de 21.11.2002, sotul acesteia, Bereczki Ioan a renuntat la succesiune in favoarea sotilor Szatmari, cei care i-au ingrijit si inmormantat sotia.

De 15 ani, sotii Szatmari lupta pentru a intra in posesia terenului mostenit pe cale legala.

Un alt testament…

In lupta pentru obtinerea averii lui Bereczki Laszlo a mai aparut un concurent. Familia Ludovic si Piroska Keki sustine ca Bereczki Iuliana, sotia lui Laszlo, a intocmit, in data de 01.10.1970, un testament in favoarea lor. „Las intreaga mea avere mobila si imobila… pe seama numitilor Keki… pe care-i institui legatari universali".

De asemenea, testamentul prevede si obligativitatea sotilor Keki de a o ingriji si inmormanta pe Iuliana Bereczki.

Singura problema este aceea ca, la data intocmirii respectivului testament, averea Iulianei Bereczki consta in cei 800 de metri patrati de teren si casa construita pe aceasta suprafata, restul averii fiind in proprietatea statului roman. Lucru pe care nimeni nu il contesta, nici macar sotii Szatmari.

Manevre de culise

Familia Keki invoca faptul ca, potrivit testamentului, pentru a intra in posesia averii, a ingrijit-o pe Bereczki Iuliana si a ingropat-o dupa ce a decedat. Nimic mai fals! Potrvit Comenzii nr. 3041 din data de 21.12.1977, Bereczki Iuliana a fost ingropata de numitul Szeikely Lajos, strada Scoalelor 27, suma platita de acesta Serviciului de Inmormantari si Cimitire Oradea fiind de 2205 lei.

Mai mult, nici un membru al familiei Keki nu stie unde este ingropata Iuliana, acestia afirmand, nu o data, ca mormantul este in localitatea Podgoria. Cand, de fapt, femeia este inmormantata la Oradea.

In alta ordine de idei, in „Intampinarea" depusa la Tribunalul Bihor de catre Keki Ludovic, fiul sotilor Keki, se precizeaza ca „martorii propusi a fi audiati, Deiak Susana si Rozik Karol, vecinii mei, au casa construita pe terenul ce ni se cuvine si sunt in relatii de dusmanie cu familia mea, motiv pentru care ne opunem audierii lor, cunoscut fiind faptul ca, pentru a fi credibili, trebuie ca martorii sa fie persoane straine de interesele in conflict…" Cert este ca, initial, cei doi au depus marturie in favoarea familiei Szatmari.

La putin timp dupa aceea, fiind amenintati de Keki ca vor fi evacuati de pe terenul care „ii apartine" si-au intors declaratiile in favoarea acestuia. „De vina" pare sa fie si creditul de 10.000 de euro accesat de Keki pentru a „inmuia" declaratiile initiale ale martorilor. "Interventii" in favoarea lui Keki au facut si primarul pedist al comunei Osorhei, Ioan Codau, de care apartinea, initial, terenul si avocatul Ioan Cigan, prin sotia sa Dana – judecator la Curtea de Apel Oradea, unul dintre aparatorii lui Keki.

Asupra acestor „interventii" si a promisiunilor facute de Keki celor doi vom reveni, pe larg.

Instanta si iar… instanta

In data de 31.01.2001, Szatmari Marcenica a solicitat in instanta anularea testamentului facut in favoarea sotilor Keki.

Unul dintre argumente era inclusiv acela ca Iuliana Bereczki a vandut cei 800 de metri patrati de teren si casa… familiei Keki, printr-un contract de vanzare autentificat in 1972! Adica la doi ani dupa intocmirea testamentului, care, astfel, devine nul de drept.

Totusi, in urma „interventiilor" lui Keki, instantele oradene nu au anulat testamentul Iulianei Bereczki, ultima pronuntare in acest sens, cea din apel, fiind pronuntata, in data de 28. 04.2006.

Din aceasta cauza, avand in vedere ca, oricum, testamentul se refera doar la 800 de metri patrati plus casa situata pe acest teren, adica doar la o parte din averea lui Bereczi Laszlo si Iuliana, familia Szatmari a initiat un nou proces, prin care solicita punerea sa in posesie pe baza testamentului intocmit de Bereczki Elisabeta.