Inca de la primele ore ale diminetii, printre tarabele de pe platoul Halelor Centrale din

Ploiesti misuna tot felul de prichindei. Desi acestia ar trebui sa fie la scoala, sa descluseasca tainele abecedarului, copiii muncesc cot la cot cu pietarii pentru o coaja de piine.

Unii dintre ei abia daca au implinit zece ani, insa virsta frageda nu-i impiedica sa care lazi grele pline pina la refuz cu legume si fructe sau sa impinga carucioare cu saci de cartofi sau ceapa.

Desi legea interzice angajatorilor sa foloseasca forta de munca sub 16 ani, fetite care mai au ani buni pina sa fie posesoare de carti de identitate stau in spatele galantarelor, manipulind anevoios legumele grele si se tocmesc cu clientii exigenti.

Toti lasa impresia ca-si cunosc bine sarcinile, isi dau toata silinta pentru indeplinirea lor, semn ca aceste practici sint deja uzuale. Daca pustii sint intrebati citi ani au si ce cauta la piata in loc sa mearga la scoala, multi dintre ei aleg, sau mai degraba sint educati sa-si ascunda virsta si ocupatia reale.

Astfel, am intilnit copii a caror fizionomie indica limpede ca n-au mai mult de noua, zece ani si care se prezentau ca fiind de saisprezece, saptesprezece, stiind ca legea le interzice sa munceasca. Intreg acest "spectacol" se desfasura chiar sub privirile incurajatoare ale parintilor, aflati si ei prin zona, ocupati la rindul lor cu treburile tirgului.

"Mai dau si ei o mina de ajutor, ce sa facem", incerca sa se scuze o precupeata venita tocmai din satul Barbulesti, judetul Ialomita.

"Exemplarele" precoce, cu spirit mai independent, sint trimise sa rezolve singure treburile negotului, asa cum se intimpla cu un fisnet baietel de la standul de verdeturi. Desi am incercat sa vedem care este reactia autoritatilor fata de acest fenomen, am asistat, ina o data, la fuga de responsabilitate de care dau dovada institutiile statului.

Astfel, de la Hale si Piete S.A. am aflat ca administratorul celei mai mari piete a orasului nu are printre atributiuni problema copiilor ce populeaza zilnic halele ploiestene. Acelasi raspuns l-am aflat si de la seful Politiei Comunitare, Carmen Musat.

In ce priveste Directia pentru Protectia Copilului, ei bine, in acest caz problema copiilor "carausi" din pietele ploiestene este considerata ca inexistenta, "neputind fi identificate astfel de exemple", dupa cum am fost informati de seful Compartimentului de Urgenta, Valeria Porumb.

In urma sesizarilor noastre, Inspectoratul Teritorial al Muncii a trimis pe teren echipe care sa ia in vizor acest fenomen. Cel putin asa a promis Doina Mihai, inspector sef adjunct al ITM Prahova. Vom reveni in editiile noastre viitoare asupra modului in care institutiile abilitate sa puna capat acestui fenomen isi fac datoria pentru care sint platite din bani publici.

In cazul in care institutiile statului reusesc sa demonstreze ca parintii isi exploateaza odraslele, acestia pot fi sanctionati. Potrivit legislatiei in vigoare, primul pas pe care il poate face Directia pentru Protectia Copilului este acela de a-i convinge pe parinti sa renunte la acest abuz.

Daca, totusi, lucrurile continua, aceeasi directie poate merge pina la scoaterea minorilor cu forta din familii si incredintarea lor spre ingrijire unor asistenti maternali, sau unor institutii de profil, prin emiterea unei ordonante presedentiale in justitie. Toate acestea sint posibile numai daca angajatii acestei institutii mai fac si teren.