Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul amplasata in inima Ploiestiului, locul unde sint sarbatorite de regula evenimentele importante ale orasului, se gaseste intr-o acuta stare de degradare. De ceva timp, din soclul monumentului se desprind constant dalele de marmura cu care este pavat, semn ca, pe meleaguri prahovene, simbolul unitatii nationale a cam fost dat uitarii.

Constantin Stere, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National Prahova, ne-a declarat ca toate monumentele ploiestene, conform legislatiei in vigoare, intra in subordinea autoritatilor locale, adica a Primariei Ploiesti. "Primaria are obligatia sa intretina, sa gospodareasca si, unde este cazul, sa restaureze toate statuile care alcatuiesc patrimoniul cultural autohton", sustine directorul Stere.

Responsabilitatea a fost pasata, insa, de reprezentantii primariei, in curtea consiliului Judetean Prahova, Primaria Ploiesti avind doar rolul de a curata spatiilor verzi inconjuratoare (?!). Reprezentantii Consiliului Judetean scapa de "pisica" aruncind-o in sarcina Muzeului de Istorie! Si tot asa. Nimeni nu stie cui apartin monumentele.

In tot acest timp cetatenii, admiratori ai trecutului, se pot "delecta" in preajma unei statui a libertatii napadita de crapaturi si sub amenintarea primei zguduieli seismice sau a bustului lui Dobrogeanu-Gherea, vadit stingherit de mai modernul grafiti care-l paraziteaza.