Incertitudine in administratie

Functionarii din Prefectura Prahova, Consiliul Judetean si Primaria Ploiesti asteapta cu sufletul la gura primele de Paste. Deocamdata nici unii nu stiu daca se va da ceva, pentru ca nu a venit nici un semnal din partea conducerilor.

Potrivit contractului colectiv de munca, angajatii Primariei ar fi indreptatiti sa primeasca primele de Paste, asa cum au primit de Craciun, adica 10 milioane de lei, bani reprezentind un salariu mediu pe institutie. Prin Casa Alba insa acum este o degringolada totala. Nu se stie nimic sigur. Unii spun ca se dau bani, altii ca nu, iar oficialii tac.

Tensiune in societatile prahovene

Aproximativ aceeasi incertitudine este si in cazul societatilor Termoelectrica si SNCFR, unde salariatii nu stiu deocamdata daca vor primi ceva. La ambele si in anii trecuti au fost probleme, iar sindicalistii s-au situat pe pozitii contrare cu administratia. Nici la Posta nu se dau prime de Paste.

Conducerea spune ca fondul de premiere a fost epuizat cu ocazia Zilei Femeii, asa ca acum nu se va mai lua nimic. Prime nu vor vedea nici salariatii de la Petrom, pentru ca asa cum a fost negociat contractul colectiv de munca, eventualele premieri au fost incluse in salarii.

Bonuri la universitari

Angajatii Universitatii de Petrol-Gaze din Ploiesti vor primi, de Paste, cite 10 bonuri de masa. "Am vrut ca toata lumea sa simta ca este sarbatoare", spune rectorul Vlad Ulmanu. Pe de alta parte, reprezentantii invatamintului preuniversitar vor avea parte de sarbatori sarace. Cadrele didactice nu vor primi prima de Pasti, pentru ca sint... bugetari.

"Nu este stipulat nicaieri ca putem oferi prime. Si nici nu avem bani. De Pastele 2006 le urez sanatate cadrelor didactice, pentru ca altceva nu le putem oferi", spune inspectorul scolar general, Gheorghe Matei. In compensatie, personalul din sistem care este membru al Uniunii Judetene a Sindicatului Liber din Invatamint (UJSLI) va primi 300.000 de lei, "prima" de Pasti.

"Nu stiu cu certitudine citi vor primi. Banii vor fi acordati celor care nu au primit cadou de Craciun", spune liderul Gheorghe Giurumescu. In prezent, UJSLI numara 7400 de membri.

Premii pentru Sanatate

In sistemul sanitar, primele de Pasti sint, de fapt, "premii" acordate in baza legii 188/1999. "Exista un fond de premiere, care a fost impartit tuturor angajatilor. Fiecare a primit cite 10% din salariu", spune directorul Directiei de Sanatate Publica Prahova (DSP), dr. Bogdan Nica. Astfel, fiecare bugetar din DSP a pimit intre 500 si un milion de lei.

Aceeasi situatie se intilneste si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, unde angajatii vor primi, in perioada imediat urmatoare, "premii".

Politistii nu iau nimic

Aproximativ 900 de politisti prahoveni au primit bani sub forma de prime cu ocazia "Zilei politiei". In functie de grad, vechime si de rezultatele inregistrate de-a lungul anilor, oamenii au avut parte de o premiere ceva mai mare sau mai mica, dar care in cele din urma a pendulat intre 3 si 5 milioane de lei.

De Pasti, politistii nu mai spera sa primeasca nimic din moment ce pina in prezent nu a venit nici o dispozitie. "Nu cred ca vom primi nimic, pentru ca stam rau cu bugetul", ne-a declarat in plus inspectorul sef, Iulian Bach.

De prime nu vor avea parte nici pompierii, nici jandarmii si nici militarii, caci dupa cite se pare Ministerul Administratiei si Internelor a hotarit cu ceva vreme in urma sa nu-si mai impulsioneze angajatii de nici o sarbatoare. La Garda Financiara tacere deplina, aici primele fiind mai mult decit o raritate.

In aceesi situatie intra si procurorii, nici ei nemaiindraznind sa viseze la cine stie ce sume suplimentare.

Electricienii au si uitat de prime

Electrica este si ea pe lista institutiilor chinuite, oamenii nemaistiind ce-i aia prima de sarbatori de vreo trei ani. Cei de pe ambulanta desi zi de zi alearga pentru a-i salva din ghiarele mortii pe cei mai suferinzi sint nevoiti sa se multumeasca doar cu salariul, ei neprimind nimic de Pasti. Trebuie totusi sa subliniem faptul ca riscurile pe care si le asuma nu sint chiar zadarnice.

"Supliment" la Ambulanta

Dincolo de satisfactia simtita de fiecare data cind o misiune se termina cu bine, cadrele medicale au parte si de o suplimentare la salariu. Asa se face ca din cei 300 de angajati ai Ambulantei Ploiesti, 290 se bucura trimestrial de o premiere in valoare de 2% din venitul fiecaruia.

Ceva mai fericiti si mai plini de speranta sint cei de la Apele Romane, care au primit anul trecut 1 000 000 de lei. Anul acesta oamenii si-au pus nadejdea in sindicalistii, care actualmente se afla la Bucuresti pentru a discuta printre altele si acest subiect.

Negocieri si sperante

Tot in negocieri se afla si cei de la Registrul Auto Roman, angajatii vorbind despre o marire salariala, ce va cuprinde si o "mica" prima, asa ca de sarbatoare. Gheorghe Curelea de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a solicitat de la Consiliul Judetean bani pentru prime, insa deocamdata situatia este incerta.

"Oricum daca ar fi sa fie, aceasta nu va depasi jumatatea unui salariu.", declara Gheorghe Curelea. Dupa cite se pare, desi mult pina la Pasti nu mai este, nimeni nu se inghesuie sa-si premieze angajatii.

Lipsa de ... iepuras

Anul acesta, iepurasul de Paste nu aduce nimic pentru institutiile bugetare. Mai precis, functionarii publici de la Directia Muncii, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Directia de Statistica, Inspectoratul Teritorial de Munca, precum si Directia Finantelor Publice nu vor primi nimic in plus la salariu cu ocazia sarbatorii pascale.

De fapt, lunar, cei de la AJOFM ar trebui sa primeasca cei 10%, prevazuti in Legea 188/2002, ca indemnizatie de salariu. Cu toate acestea, de la inceputul acestui an, din lipsa de fonduri, nu s-a acordat. In plus, functionarii din AJOFM le-au primit doar in prima jumatate a lui 2004, indemnizatiile fiind sistate printr-o ordonanta.

"Poate de Paste primim ceea ce ni se cuvine!" ne-a spus purtatorul de cuvint al AJOFM, Dragos Pirvan. De asemenea, iepurasul nu are nimic nici pentru comisarii de la Garda de Mediu. "Ce prima? N-am auzit de asa ceva, nu primim nici o prima!" a subliniat comisarul sef, Stefan Popescu.

Mai norocosi sint silvicultorii de la Directia Silvica Ploiesti, care, potrivit contractului colectiv de munca, urmeaza sa primeasca in jur de 1.500.000 de lei. "In fiecare an am luat prima, asa ca nu facem exceptie de la regula nici anul acesta" ne-a confirmat purtatorul de cuvint, Cosmin Birjaru.